Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Davis Cup | Kritiek op nieuwe opzet wordt steeds heviger - “Dit is niet heel inspirerend”

Friso Moison

Geupdate 20/09/2023 om 18:29 GMT+2

Veel lege tribunes en ontevreden spelers. Ook dit jaar is er weer veel kritiek op de opzet van de Davis Cup. Het ooit zo sfeervolle toernooi is sinds de overname door oud-voetballer Gerard Pique veel van zijn populariteit verloren. Tallon Griekspoor hoopt op meer sfeer in de kwartfinales als Nederland het in Malaga opneemt tegen Italië.

Dan Evans celebrates Great Britain's Davis Cup win over France

Foto: Getty Images

“Bedankt Gerard Pique en ITF”, schreef Stan Wawrinka cynisch op X. De drievoudig Grand slam-kampioen plaatste ook nog een video op social media, waarin hij voor de ontmoeting tussen Zwitserland en Frankrijk een bijna leeg stadion filmt.
De kritiek van de Zwitser is gericht op Pique en de ITF (International Tennis Federation), omdat in 2018 Pique met zijn investeringsmaatschappij Kosmos Group voor ongeveer 2,8 miljard de rechten voor de Davis Cup kocht van de ITF. Hierna is er een nieuwe opzet gekomen bij het traditionele landentoernooi, wat vaak lege tribunes oplevert.
Vanaf 2019 verdwenen namelijk de klassieke uit- of thuiswedstijden. Hier kwam een groepsfase met vier speellocaties voor in de plaats en er werden geen best-of-five partijen meer gespeeld. Dit zorgde ervoor dat de ouderwetse Davis Cup-sfeer, met vaak fanatieke supporters, verloren ging. Als een thuisland speelt zitten de stadions vaak nog redelijk vol, maar bij de andere partijen zijn er weinig fans te bekennen.

Griekspoor

Ook Tallon Griekspoor uitte kritiek op de huidige vorm van de Davis Cup. “Wij stonden tegen Finland voor tweehonderd mensen te spelen, in een stadion waar misschien plaats is voor zesduizend mensen. Dit is niet heel inspirerend. Ik ben zeker een voorstander van het oude concept met een thuis- en uitwedstrijd. Dat maakt de Davis Cup.”
Of het oude concept nog terugkeert is de vraag. Na 2023 heeft de ITF het contract met Kosmos opgezegd, omdat de twee partijen het niet eens kunnen worden over de jaarlijkse financiële investering.
Ondanks de kritiek waren er gelukkig ook nog een aantal hoogtepunten. Bijvoorbeeld in Manchester, waar Groot-Brittannië zich na een spannende partij plaatste voor de kwartfinales. Team GB werd aangemoedigd door maar liefst 13.000 toeschouwers, een record voor een Britse Davis Cup-wedstijd, plaatste voor de kwartfinales. En ook Nederland maakte indruk door Finland en de Verenigde Staten te verslaan.

Kwartfinales

Vooruitkijkend naar de kwarfinales in Malaga, zetten we de match-ups op een rij en nemen we de prestaties van de landen die zich gekwalificeerd hebben onder de loep.
Canada vs Finland
De regerend Davis Cup-kampioen Canada kon in de poulefase in Bologna niet beschikken over de geblesseerde Denis Shapovalov en ook Felix Auger-Aliassime was afwezig. Het is daarom een knappe prestatie dat de Canadezen, met de relatief onbekende Gabriel Diallo en Alexis Galarneau, overtuigend als groepswinnaar in poule A door zijn naar de kwartfinales.
Achter Nederland in groep D wist Finland zich voor de eerste keer in zijn historie te plaatsen voor de laatste acht bij de Davis Cup. Mooie overwinningen op de Verenigde Staten en Kroatië, mede door een uitstekend spelende Otto Virtanen, bezorgden Finland in Split de tweede plek in de groep.
Italië vs Nederland
Zonder de sterkhouders Jannik Sinner en Matteo Berrettini plaatsen de Italianen zich als tweede achter Canada in groep A voor de kwarfinales. Na verlies in het eerste duel met Canada boekte Italië in Bologna mede via een sterk spelende Matteo Arnaldi overwinningen op Chili en Zweden.
Ondanks het verlies tegen Kroatië op zondag wist Oranje zich als groepswinnaar in poule D te plaatsen voor de kwartfinales. Mede door de knappe overwinningen van Botic van de Zandschulp op Tommy Paul en van Tallon Griekspoor op Frances Tiafoe, was het team van captain Paul Haarhuis zaterdag al verzekerd van de eerste plek in de groep. Vorig jaar waren de kwartfinales het eindstation voor Nederland, dat in 2001 zijn grootste succes behaalde door de halve finale te halen.
Servië vs Groot-Brittannië
Vanzelfsprekend ging de aandacht bij Servië voor een groot deel uit naar nummer 1 van de wereld Novak Djokovic. De 24-twintigvoudig Grand slam-winnaar bezorgde zijn land een punt door zijn singlepartij tegen Alejandro Davidovich Fokina in twee sets te winnen. De Serviërs hadden eerder in het toernooi al gewonnen van Zuid-Korea, maar gingen in hun laatste duel met Tsjechië vrij kansloos onderuit. Hierdoor eindige het team onder leiding van Viktor Troicki uiteindelijk als tweede in de groep.
In spannend duel met Frankrijk om te bepalen wie van de twee door zou gaan naar de kwartfinales, kwamen de Britten zondag als winnaar uit de strijd. Bij een 1-1 stand moest de dubbel uitwijzen welk land zich als laatste bij de beste acht in Malaga mocht voegen. Evans en Skupski waren uiteindelijk net te sterk voor Mahut en Roger-Vasselin. Bij Groot-Brittannië was Andy Murray ook nog van grote waarde door zijn single partij tegen de Zwitser Riedi te winnen.
Tsjechië vs Australië
Negen wedstrijden, negen overwinningen. De Tsjechen hebben een indrukwekkende reeks neergezet in een groep met onder andere Spanje en Servië. Jiri Lehecka was heel belangrijk voor zijn land door zonder setverlies al zijn partijen in de singles te winnen.
Verliezend finalist van vorig jaar Australië ging als tweede in de poule door naar de volgende ronde. Het team van captain Lleyton Hewitt kwam na een 2-1 verlies tegen Groot-Brittannië in de eerste wedstijd sterk terug door te winnen van Frankrijk (2-1) en Zwitserland (3-0).

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+..
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie