Het evenement, van 7-11 juli live te volgen op Eurosport, kent een sterk deelnemersveld. Naast Thiem, doen onder anderen ook Matteo Berrettini, Andrey Rublev, Roberto Bautista Agut en Karen Khachanov mee aan het graveltoernooi in het schilderachtige Kitzbühel, waar jaarlijks een ATP-toernooi wordt gehouden. De acht deelnemers zijn verdeeld over twee groepen, waarin gespeeld wordt om twee gewonnen sets, met een match tiebreak als eventueel beslissend bedrijf.
Aan het toernooi is een prijzenpot van 300.000 euro verbonden, waarvan 100.000 euro is gereserveerd voor de kampioen.

Thiem aan service

Foto: Getty Images

Tennis
ROGER FEDERER | GROTER DAN DE BESTE
15/09/2022 OM 19:51

Coronamaatregelen

Uiteraard is er veel oog voor de veiligheid in verband met het coronavirus en in de wetenschap dat andere demonstratietoernooien de afgelopen periode steken hebben laten vallen op dit vlak. Zo ging het mis tijdens de controversiële Adria Tour, waar Thiem overigens ook aan deelnam, maar niet tot de met corona geïnfecteerde spelers behoorde. De tweevoudig Roland Garrosfinalist (2018 en 2019) was de afgelopen maand ook actief tijdens de nog lopende Ultimate Tennis Showdown in Zuid-Frankrijk, waarvandaan tot dusver geen coronabesmettingen zijn gemeld.
Bij dit evenement zijn geen lijnrechters aanwezig en is het aantal balkenkinderen beperkt. Ook zijn er maximaal 500 toeschouwers per sessie welkom. De organisatie liet een dag voor aanvang van het toernooi weten dat er zestig tests zijn uitgevoerd op spelers en stafleden en daar geen besmettingen uit naar voren zijn gekomen.
Aanvankelijk zouden ook Grigor Dimitrov en Borna Coric afreizen naar Kitzbühel, maar het tweetal werd geveld door het coronavirus tijdens de Adria Tour en is voorlopig uit de roulatie en/of in quarantaine. Gaël Monfils meldde zich af wegens privé-omstandigheden.

Het prachtige hoofdstadion van Kitzbühel

Foto: Getty Images

Kitzbühel

Het ATP-toernooi van Kitzbühel is doorgaans een prachtige halte op de ATP Tour. Sinds 1968 wordt er gespeeld op de beeldschone locatie in Tirol. Thiem is titelverdediger bij het evenement, waar ook Robin Haase tweevoudig kampioen is (2010 en 2011). Dit jaar zal het toernooi, volgens de aangepaste kalender, dienen als opening van het gravelseizoen voor de mannen, van 8-13 september. Opmerkelijk genoeg vallen deze data samen met de tweede week van de US Open en zijn top10-spelers verplicht eerst af te reizen naar New York, alvorens mee te mogen doen in Oostenrijk (na een vroege nederlaag op de US Open dus). Thiem, die gedurende zijn carrière altijd grote prioriteit heeft gegeven aan Kitzbühel, zal dit ongetwijfeld als een pijnlijke situatie ervaren.
In lokale media heeft Thiem zich uitgelaten over de drukke kalender. Vlak na de US Open staat het gravelseizoen en Roland Garros te wachten. Goed presteren op beide Grand Slamtoernooien ziet hij als een moeilijke opgave. ‘Vroeg verliezen in New York zou beter zijn voor Parijs. Ik zal één van de twee op moeten offeren, zo lijkt het’, aldus Thiem in gesprek met de Tiroler Tageszeitung.

Thiem met zijn trofee na de eindoverwinning in Kitzbühel in 2019

Foto: Getty Images

Momentum gebroken

Alle spelers zijn getroffen door het coronavirus en de daaruit voortvloeiende tennisstop. Voor Thiem is de pauze in zekere zin vervelender dan voor sommige andere wereldtoppers, aangezien hij de smaak goed te pakken had op het moment dat de sport tot een halt werd geroepen door de pandemie. Naast het bereiken van de finale op Roland Garros de afgelopen twee edities, haalde hij eerder dit jaar ook de eindstrijd op de Australian Open (nederlaag tegen Novak Djokovic). Al blijft hij het gevaarlijkst op gravel, blijft zijn succes niet langer beperkt tot het gemalen baksteen.
Schema:
  • Woensdag: 13:00 - 18:30 en 20:15 - 22:15
  • Donderdag: 13:00 - 18:30 en 20:15 - 22:15
  • Vrijdag: 13:20 - 17:30
  • Zaterdag: 11:30 - 15:30 (Eurosport Player)
Tennis
Tennis | Roger Federer kondigt tennispensioen aan na Laver Cup
15/09/2022 OM 13:28
US Open
Hoogtepunten Pablo Carreno Busta - Dominic Thiem - US Open
30/08/2022 OM 00:40