Tennis

‘Fedal' voor fusie ATP/WTA; Djokovic tegen vaccinatie

Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Rafael Nadal en Roger Federer tijdens de Laver Cup

Foto: Getty Images

DoorEurosport
24/04/2020 om 07:22 | Bijgewerkt 24/04/2020 om 09:45

Wie had verwacht dat het coronavirus een paralyserend effect zou hebben op de tenniswereld is bedrogen uitgekomen. Op 8 maart werd de stekker uit de tours getrokken en het is inmiddels duidelijk dat er niet gespeeld zal worden tot 13 juli.

Veel tennissers hebben in één vloeiende beweging hun racket losgelaten en telefoon opgepakt. Nu ook Roger Federer en Rafael Nadal zich actief mengen op social media en Novak Djokovic ondertussen controversiële uitspraken heeft gedaan over COVID-19, is de tenniswereld tot een digitale climax gekomen.

Sinds overheidsmaatregelen de wereldbevolking dwingen binnen te blijven, wordt het internet overspoeld door een golf van grappige video’s, uitdagende challenges, nostalgische terugblikken en andere creatieve ingevingen. In tennisland is dat niet anders. Bij de mannen zwaaide op dit gebied lange tijd Stan Wawrinka de scepter met verscheidene fraai geproduceerde foto’s en video’s. Bij de vrouwen is vooral de Amerikaanse Kristie Ahn digitaal doorgebroken met hilarische TikTok clips.

Roland-Garros

#YouSayWePlay | Memorabele marathon Wawrinka-Tsitsipas op Roland Garros 2019

25/05/2020 OM 07:54

Langzaamaan kwamen er ook Instagram Live sessies op gang, waarbij spelers videogesprekken met elkaar voeren en vragen beantwoorden van kijkers en luisteraars. Ook hierbij was Wawrinka voorloper via calls met Benoit Paire en later ook Novak Djokovic en Andy Murray. De Serviër en de Schot hingen kort daarna ook aan de lijn en bespraken en plein public uiteenlopende thema’s, waaronder de GOAT-discussie. Het duurde niet lang tot ook Nadal een Instagram Live sessie hield en niemand minder dan Federer en Murray zijn gesprekspartners waren. Tientallen duizenden mensen schakelden in om ‘Fedal' in gesprek mee te maken. Het duurde even voor het duo de techniek aan de praat kreeg, maar de worstelingen van Nadal om de verbinding op te starten en de uiteindelijke entree van de Zwitser waren het wachten waard.

Nadal en Federer praten en grappen samen via Instagram Live

00:08:38

Djokovic baarde ondertussen opzien tijdens een live gesprek met Servische collega-atleten via Facebook. De nummer één van de wereld kwam in discussie over het coronavirus naar voren als tegenstander van een COVID-19 vaccin. ‘Ik zou niet gedwongen willen worden tot een vaccinatie om te mogen reizen. Maar als het verplicht wordt zal ik een keuze moeten maken’, liet Djokovic weten. Het standpunt strookt met de spirituele en holistische levenswijze van de 17-voudig Grand Slamkampioen, maar critici wijzen erop dat de vrijheid van de één ophoudt waar het leven van een ander in gevaar komt. De Servische overheidsepidemioloog Predrag Kon heeft met ontsteltenis gereageerd op de woorden van Djokovic, die overigens een miljoen euro heeft gedoneerd voor de aanschaf van medische apparatuur in zijn land.

Ook Federer ging verder dan alleen lol maken met zijn collega’s. De Zwitser bracht het tennislandschap in rep en roer door publiekelijk het lang bestaande (maar nooit gerealiseerde) idee van één orgaan voor het mannen- en vrouwentennis te steunen:

Federer kon op overweldigende support rekenen van WTA-speelsters en ook Billie Jean King en Nadal schaarden zich snel achter het voorstel.

Terwijl de leiding van de ATP graag de mogelijkheden onderzoekt om krachten te bundelen, valt de stilte van het overgrote deel van ATP-spelers op. Nick Kyrgios nam geen blad voor de mond en sprak zich uit tegen een potentiële fusie met de WTA Tour.

Of de tweets van Federer louter een privé-standpunt behelzen is de grote vraag. Achter de schermen wordt door alle betrokkenen hard gewerkt om de coronacrisis heelhuids te doorstaan. De unificatie van ATP en WTA - al dan niet noodgedwongen door de huidige penibele situatie - zou een historisch moment in de tennisgeschiedenis betekenen, zeker na de talloze mislukte pogingen de afgelopen vijftig jaar. Wordt vervolgd…

Roland Garros

Roland Garros 2011 | Federer beëindigt magistrale winstreeks Djokovic

04/05/2020 OM 12:28
Wimbledon

Zaterdag op Eurosport: Epische vijfsetter Djokovic-Nadal op Wimbledon 2018

23/04/2020 OM 13:32
Gerelateerde onderwerpen
TennisRoger FedererRafael NadalStan WawrinkaMeer
Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Laatste nieuws

Tennis

#YouSayWePlay | Lendl bezorgt McEnroe pijnlijkste nederlaag

16 UUR GELEDEN

Nieuwste video's

Tennis

Players Cut | Social media hoogtepunten van Halep

00:01:00

Meest populair

Wielrennen

Kop over Kop | Lockdown Editie 27 mei 2020

16 UUR GELEDEN