Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Madrid | Aryna Sabalenka verslaat Iga Swiatek in voorbode op Roland Garros

Matthijs Klerkx

Geupdate 07/05/2023 om 09:49 GMT+2

In de finale van het WTA-toernooi van Madrid versloeg nummer twee van de wereld Aryna Sabalenka de nummer één van de wereld Iga Swiatek in drie sets. Het werd 6-3, 3-6 en 6-3 voor de Belarussische, die eerder dit jaar ook al de Australian Open op haar naam schreef. De nummer twee van de wereld die de aanvoerster van de wereldranglijst verslaat op gravel: een mooie prelude voor Roland Garros!

Tennis

Madrid | Aryna Sabalenka verslaat Iga Swiatek in voorbode op Roland Garros

00:01:46

Voor het eerst sinds 2014 - destijds ging de finale van de Miami Open tussen Serena Williams en Li Na - stonden de nummers één en twee van de wereld tegenover elkaar in de finale van een WTA 1000-toernooi. En het was van 2013 geleden - opnieuw Williams, maar dan met Maria Sharapova - dat de nummers één en twee van de wereld elkaar twee keer in een jaar tegenkwamen in de finale van een graveltoernooi.
De laatste ontmoeting tussen Sabalenka en Swiatek ging namelijk naar de Poolse. In Stuttgart won de leidster van de WTA Tour de finale in twee sets. In Madrid voerde de Poolse echter niet de boventoon: Sabalenka was de eerste die het initiatief naar zich toe trok in de eerste set. Haar vierde breakpoint was genoeg om een 5-3 leiding te nemen en de set vervolgens uit te serveren.

Weerbaarheid

Swiatek startte de tweede set furieus en stond binnen een mum van tijd op een 3-0 voorsprong. Die zag de drievoudig Grand Slam-winnares echter ook als sneeuw voor de zon smelten, drie games op rij gingen naar Sabalenka. Net als de Belarussische wist ook Swiatek in de achtste game van de set de service van haar tegenstandster te breken en ze trok de stand in sets daarop gelijk.

Lucky 13

Sabalenka deed vervolgens hetzelfde in de derde set als de Poolse in set twee: 3-0 voorkomen en haar tegenstrever opnieuw in de wedstrijd laten. Het setverloop van de laatste set was exact hetzelfde als de voorgaande, want Sabalenka had bij een stand van 4-3 een prachtige crosscourt forehand in huis om naar 5-3 te breken.
In de negende game leek het er nog even op alsof Swiatek de boel weer in evenwicht kon trekken, maar dat bleek uiteindelijk niet te gebeuren. Sabalenka benutte haar vierde match (en championship) point met een mooie forehand winner en sloeg met 32 winners bijna het dubbele van Swiatek (17). Het werd de dertiende toernooizege voor de Belarussische.

Op naar Parijs

Voor de tweede keer in haar carrière won Sabalenka van Swiatek en de timing kon niet beter zijn, met Roland Garros voor de deur. "Het was niet makkelijk, maar dat kun je verwachten tegen Iga, die blijft vechten tot het laatste punt", zei de Belarussische achteraf. "Ik ben superblij met hoe ik deze situatie mentaal aankon en hoe ik kon blijven vechten en proberen."
Sabalenka is in de winning mood, nadat ze eerder dit jaar haar eerste Grand Slam-toernooi won: de Australian Open. Aan het Parijse gravel heeft ze echter geen geweldige herinneringen; een derde ronde in de laatste drie edities was tot nu toe haar beste resultaat in de Franse hoofdstad.
picture

AusOpen | Bekijk in samenvatting hoe Sabalenka in spannende finale te sterk is voor Rybakina

Waar kijk je?

Op maandag 29 mei gaan we van start met het mooiste graveltoernooi van het jaar. Twee weken lang zweten, ploeteren, afdrukken uitvegen, dropshots en lobs en tactisch tennis: Roland Garros komt eraan! Je mist geen punt via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie