Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Madrid | Carlos Alcaraz viert twintigste verjaardag - Hoe succesvol waren Federer, Djokovic en Nadal als tiener?

Wesley Schreurs

Geupdate 05/05/2023 om 15:44 GMT+2

Carlos Alcaraz is tiener-af en blaast vrijdag 5 mei twintig verjaardagkaarsjes uit. De getalenteerde Spanjaard speelt op zijn verjaardag tegen Borna Coric in de halve finale van het Masters-toernooi in Madrid. De winnaar van de US Open probeert in de Spaanse hoofdstad zijn titel te prolongeren en nog vele records aan zijn nu al wonderbaarlijke palmares toe te voegen.

US Open | Alcaraz beleeft doorbraak in New York en pakt naast eerste Slam ook nummer 1-positie

Rafael Nadal viert ieder jaar zijn verjaardag tijdens Roland Garros. Alcaraz die hetzelfde doet in Madrid kan een andere mooie traditie worden. De tennisser uit Murcia is immers erg geliefd onder de fans en zeker als hij ook nog eens voor eigen publiek speelt. De twintigjarige lijkt een nieuw boegbeeld te worden van de tenniswereld en iemand waar jonge tennissers naar op kunnen kijken.
Alcaraz wordt nu al door veel tennisliefhebbers in het rijtje geschaard met Roger Federer, Novak Djokovic en Nadal. De drie grootheden hebben jarenlang de sport gedomineerd en tientallen prijzen gewonnen. Daarom volgt nu een mooie kans om de cijfers tussen Alcaraz en de Big Three eens met elkaar te vergelijken op basis van hun tienerjaren.
picture

Roland Garros 2022 | De vijf beste slagen van Rafael Nadal

Grand Slam

Het valt gelijk op dat de cijfers van Alcaraz die van Federer en Djokovic ruimschoots overtreffen, op de leeftijd van twintig dan tenminste. De jonge Spanjaard was 19 jaar en 4 maanden oud toen hij vorig jaar de US Open won. Federer zegevierde in Wimbledon 2003 met een leeftijd van 21 jaar en 11 maanden, Djokovic was nog ruim een jaar jonger en won de Australian Open van 2008 toen hij 20 jaar en 8 maanden oud was.
Nadal had op zijn twintigste al twee Roland Garros-titels op zak. De beste gravelspeler aller tijden won zijn eerste Grand Slam in Parijs toen hij net twee dagen negentien was geworden. Hij versloeg op zijn verjaardag Federer in de halve finale van Roland Garros 2005. De tenniswereld stond op zijn kop en vanaf dat moment begon er een geweldige rivaliteit tussen de twee iconen.
picture

AusOpen | Djokovic te goed voor Tsitsipas in finale - Serviër wint voor tiende keer in Melbourne

Titels

Alcaraz won 9 titels in zijn nog jonge carrière. De US Open-zege, drie Masters-toernooien, drie ATP 500- en twee ATP 250-trofeeën staan allemaal te blinken in zijn vitrine. Djokovic had op twintigjarige leeftijd ‘slechts’ één Masters ATP 1000 en vier ATP 250-toernooizeges geboekt. Federer won maar één ATP 250-toernooi voordat hij twintig werd.
Nadal neemt ook in het aantal titels de leiding, want hij had maar liefst 17 titels op zijn palmares staan. De gravelbijter won twee Grand Slams, zes Masters ATP 1000-, vijf ATP 500- en vier ATP 250-toernooien. Saillant detail: Nadal pakte zijn eerste negen toernooizeges allemaal op gravel.
picture

US Open | Wow! Alcaraz sleept tiebreak binnen dankzij bizarre passing

Nummer één

Alcaraz is de absolute koploper in de volgende statistiek, namelijk de jongste nummer één aller tijden. De pupil van Juan Carlos Ferrero was slechts 19 jaar en 4 maanden oud toen hij de koppositie overnam. Hij klom naar deze positie na het winnen van de US Open. Alcaraz staat op dit moment net aan tweede, maar hij voerde de wereldranglijst al 22 weken lang aan.
Nadal en Federer moesten wachten tot ze 22 jaar oud waren om nummer één van de wereld te worden. Een erkenning die Djokovic pas kreeg toen hij 24 jaar oud was. Lleyton Hewitt was de vorige recordhouder toen hij in 2001 op twintigjarige leeftijd de macht greep.
picture

Wimbledon | Federer stoomt door naar 18e kwartfinale

Aantal overwinningen

Alcaraz en Nadal volgen elkaar op de voet wat betreft het percentage van overwinningen. Ze zijn beiden de honderd winstpartijen al ver overschreden, maar de winnaar van veertien Roland Garros-titels doet het nog net iets beter. Zo boekte Nadal op twintigjarige leeftijd 159 overwinningen tegen 42 nederlagen (79%). Alcaraz sloeg 107 winstpartijen bijeen en moest 33 keer zijn tegenstander feliciteren (76%).
Djokovic speelde 128 wedstrijden voordat hij twintig jaar oud was en won daarvan 88 keer (69%). Federer kreeg 91 keer de felicitaties, maar was 65 keer de mindere (58%). De twee Spanjaarden waren in hun tienerjaren dus al een stukje verder dan Federer en Djokovic. De Murciaan en Mallorcaan ontlopen elkaar niet veel wat betreft de statistieken, maar het blijft nog een tijdje afwachten of 'Carlitos' ook 22 Grand Slam-titels gaat halen.
picture

Laver Cup | Bekijk samenvatting van laatste partij Federer - dubbel met Nadal

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie