Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Montreal | Swiatek op training gespot met pleister over haar mond - “Helpt mijn hartslag”

Kevin van Nunen

Geupdate 08/08/2023 om 13:05 GMT+2

Iga Swiatek is gespot tijdens trainingen met een pleister over haar mond. Dat maakte uiteraard de tongen los. Waar is die pleister toch goed voor? Het idee achter deze onorthodoxe techniek is om het lastiger te maken zuurstof tot je te nemen en op die manier je uithoudingsvermogen te versterken.

Roland Garros | Swiatek in drie sets te sterk voor Muchova in spectaculaire finale

Swiatek is al enige tijd de onbetwiste nummer één van de wereld bij de vrouwen en de teller staat inmiddels op vier Grand Slams – waarvan drie keer Roland Garros – maar dat is voor de 22-jarige geen reden om te stoppen met het boeken van vooruitgang op alle mogelijke vlakken.
Op voorspraak van haar fitnesscoach, Maciej Ryszczuk, plakte de Poolse daarom een pleister over haar mond zodat ze minder goed kan ademen. “Het is zwaarder om zuurstof tot je te nemen als je alleen door je neus ademt, waardoor mijn hartslag sneller omhoog gaat”, reageert Swiatek desgevraagd.
picture

Roland Garros | “Zwaarste finale uit mijn loopbaan” – Iga Swiatek won haar vierde Grand Slam

Luisteren naar coach

Hoewel de journalisten in Montreal oprechte interesse tonen, is Swiatek niet in staat om de gedachte erachter tot in detail uit te leggen. “Ik wil het wel uitleggen, maar dat kan ik niet, want ik ben geen expert. Soms snap ik maar half wat me wordt verteld om te doen, maar ik luister al een tijdje en het werkt, dus ik ga ermee door.”
“Je merkt op de baan absoluut verschil tussen wel of geen tape over je mond geplakt. Het is gelijk een stuk zwaarder. Ik hou het er maar op dat ik op die manier mijn uithoudingsvermogen versterk in plaats van rennen en sprinten tot ik erbij neer val”, vervolgt Swiatek.
picture

Roland Garros | Geen tiramisu! Blij Iga Swiatek verliest deksel van Coupe Suzanne-Lenglen

Sportpsycholoog

Behalve een pleister over haar mond zet Swiatek ook andere technieken in. Sowieso is ze de enige tennisster op de WTA-tour die fulltime begeleiding krijgt van een sportpsycholoog, terwijl ze zelfs medische hulpmiddelen gebruikt om haar brein- en hartactiviteit te monitoren.
Ook worden er volop puzzeltjes en andere spelletjes gedaan om haar cognitieve functies tot in de puntjes te ontwikkelen.
picture

Roland Garros | Iga Swiatek en Karolina Muchova spelen tennis op het hoogste niveau

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie