Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

PREVIEW MANNENFINALE ROLAND GARROS 2020 | DJOKOVIC VS NADAL

David Avakian

Gepubliceerd 10/10/2020 om 18:28 GMT+2

Novak Djokovic en Rafael Nadal spelen de finale van Roland Garros. David Avakian zet in aanloop naar weer een historische ontmoeting 20 punten om in de gaten te houden op een rij

Rafael Nadal

Foto: Getty Images

Facts & figures vliegen je om de oren zodra Rafael Nadal en Novak Djokovic tegenover elkaar staan. Zeker in de finale op een major waar de Spanjaard opgaat voor Grand Slamtitel nummer 20, een evenaring van het record van Roger Federer. Ter voorbeschouwing op de nu al memorabele krachtmeting met de nummer één van de wereld, hierbij 20 punten om in de gaten te houden…
  • Nadal heeft 12 keer Roland Garros gewonnen. Voor het eerst in 2005 en voor het laatst vorig jaar. Djokovic greep één keer de Coupe des Mousquetaires, in 2016. Wel is de Serviër één van slechts twee spelers die ooit heeft gewonnen van Nadal in Parijs. Djokovic versloeg de Spanjaard in de kwartfinale in 2015. De enige andere nederlaag van Nadal op Roland Garros kwam in de vierde ronde in 2009 tegen Robin Söderling. Nog nooit verloor Nadal een finale.
  • Djokovic is de nummer één van de wereld en topseed, terwijl Nadal als tweede is geplaatst. Het resultaat in de finale zal geen invloed hebben op de ranglijstpositie van de spelers.
  • Nadal gaat voor Grand Slamtitel nummer 20, een evenaring van het record bij de mannen van Roger Federer. Djokovic kan zijn 18e titel winnen op een major. Bij de vrouwen bestaat de top3 Grand Slamkampioenen uit Margaret Court (24), Serena Williams (23) en Steffi Graf (22).
  • Djokovic maakt kans de eerste man te worden in het proftijdperk die elk Grand Slamtoernooi tenminste twee keer heeft gewonnen.
  • Nadal en Djokovic staan in respectievelijk Grand Slamfinale nummer 28 en 27. Federer heeft 31 finaleplaatsen op majors achter zijn naam staan.
  • Djokovic heeft voor de vijfde keer de finale gehaald op Roland Garros, een evenaring van Federer. Björn Borg schopte het zesmaal tot de titelstrijd in Parijs, terwijl Nadal voor de 13e keer deel uitmaakt van de slotdag op ‘zijn’ Roland Garros.
  • Bij winst noteert Nadal zijn 100e winstpartij op Roland Garros. De enige andere man die 100 of meer partijen heeft gewonnen op één Grand Slamtoernooi is Federer op de Australian Open en Wimbledon. Djokovic passeerde dit jaar wel in de derde ronde de Zwitser qua winstpartijen op Roland Garros. De Serviër noteert bij winst van de finale zijn 75e wedstrijdzege in Parijs.
  • Naast de veelbesproken diskwalificatie op de US Open, heeft Djokovic in 2020 geen wedstrijd verloren (37-1). Nadal, die niet afreisde naar de VS, werd vier keer geklopt dit seizoen (21-4).
  • Djokovic heeft in 2020 de meeste toernooien gewonnen van alle spelers: 4 — Australian Open, Dubai, Cincinnati en Rome. Nadal won dit jaar vooralsnog alleen de hoofdprijs in Acapulco.
  • In onderlinge ontmoetingen leidt Djokovic met 29-26. Hij won ook het laatste treffen, op de ATP Cup in januari. Met 55 duels zijn Djokovic en Nadal recordhouders qua aantal onderlinge partijen op de tour. 16 keer stonden ze tegenover elkaar op een Grand Slamtoernooi, waarbij Nadal een 9-6 voorsprong heeft. In Grand Slamfinales staat het duo met 4-4 gelijk.
  • Voor de 8e keer spelen Nadal en Djokovic tegen elkaar op Roland Garros. Zeven keer kwam Nadal als winnaar uit de bus. Op gravel heeft het koppel 24 duels achter de rug en leidt Nadal met 17-7. De koning van het gravel heeft ook de laatste drie ontmoetingen op het gemalen baksteen kunnen winnen. De laatste zege van Djokovic op gravel dateert van 2016.
  • Voor de derde keer staan Nadal en Djokovic oog in oog in de finale op Roland Garros. Alleen Nadal en Federer stonden vaker samen in de finale in Parijs (4). Over het algemeen staan Nadal en Djokovic voor hun 27e finaleduel. Djokovic won tot dusver 15 van die wedstrijden.
  • In aanloop naar de finale heeft Djokovic drie sets verloren. Nadal heeft nog géén set verloren.
  • Djokovic heeft 144.159.599 dollar aan prijzengeld bij elkaar geslagen tijdens zijn loopbaan. Nadal staat op 121.044.734 dollar. De winnaar in Parijs dit jaar ontvangt 1.600.000 euro. De verliezer neemt 850.000 euro mee naar huis.
  • De winnaar van de finale zal voor de zesde keer een Grand Slamtitel winnen na zijn 30e verjaardag. Momenteel delen Nadal en Djokovic dat record met vijf titels als dertigplusser.
  • Djokovic heeft zijn laatste vijf Grand Slamfinales gewonnen. De laatste titelwedstrijd die hij verloor op een major was de US Openfinale van 2016 tegen Stan Wawrinka.
  • Van zijn 81 titels won Djokovic er 15 op gravel. Nadal maakt zondag kans op zijn 60e toernooizege op zijn favoriete baansoort. In totaal staat de Spanjaard op 85 proftitels.
  • Nadal kan de eerste speler worden in het proftijdperk die 13 keer hetzelfde toernooi wint. Hij deelt momenteel met 12 titels op Roland Garros het record met Martina Navratilova, die in het verleden 12 keer zegevierde in Chicago.
  • Als Nadal in drie sets weet te winnen, wordt hij de eerste speler in het proftijdperk die vier keer een major heeft gewonnen zonder één set te verliezen tijdens het toernooi. Op dit moment deelt hij het record met Borg.
  • Vorig jaar won Nadal in de finale van Dominic Thiem. Djokovic werd op zijn beurt in de halve finale geklopt door de Oostenrijker en staat voor het eerst sinds 2016 weer in de eindstrijd.
Bekijk de finale bij de mannen zondag LIVE vanaf 15:00 uur op Eurosport of eurosport.nl!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie