Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | “Er zit nog steeds geen scheurtje in het pantser van Iga Swiatek” - Chris Evert

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 08/06/2023 om 11:26 GMT+2

Iga Swiatek maakt tot nu toe haar favorietenstatus waar op Roland Garros. De nummer één van de wereld speelde negen sets in aanloop naar de halve finale en daarvan won ze er vier met 6-0. De Poolse versloeg in de kwartfinale Coco Gauff met 6-4 6-2 en Chris Evert geeft dan ook aan dat Swiatek nog helemaal niet is getest op het Parijse gravel.

Roland Garros | Swiatek soeverein naar halve finales ondanks kranig verweer Gauff

Swiatek is hard op weg om haar Roland Garros-titel te prolongeren. Ze verloor vorig jaar slechts één set en haar tegenstandsters kwamen vaak niet verder dan maar een aantal games. Het spelbeeld is een jaar later niet anders, want ook nu wint ze haar wedstrijden zeer overtuigend. Swiatek deelde in de derde ronde nog zelfs een ‘double bagel’ uit aan de arme Chinese Xinyu Wang.
Tennisliefhebbers dromen van een finale tussen Swiatek en Aryna Sabalenka. De Belarussische verkeert in grootse vorm dit jaar, getuige haar eindzeges op de Australian Open en in Madrid. De nummer twee van de wereld versloeg in de finale van de Spaanse hoofdstad Swiatek in drie sets van hoog niveau.
picture

Roland Garros | Bagel Time - Iga Swiatek gemakkelijk met 6-0 6-0 langs Xinyu Wang

Mentaal

Evert kijkt terug op een spannende eerste set tussen Swiatek en Gauff. “In deze wedstrijd was het niveauverschil tussen Swiatek en Gauff een stuk minder groot dan in de finale van vorig jaar (6-1 6-3). Het stond in de eerste set 4-4 30-30 en ik vond het de beste wedstrijd bij de vrouwen die we tot dusver hadden gezien. Ze speelden allebei zo goed, maar Iga was mentaal gewoon sterker.”
“Swiatek daagt Gauff uit om mentaal bewust te zijn van elk punt en Iga kan dat heel goed, terwijl Coco dat op negentienjarige leeftijd nog minder goed kan. In de tweede set was het niveauverschil duidelijker en Gauff maakte veel forehandfouten. Iga vond haar goede spel en dat moet je haar nageven, want ze speelde natuurlijk tegen een gevaarlijke tegenstandster.”
picture

Roland Garros | Iga Swiatek doet niet mee aan de bagelhype

Tactiek

Evert vindt dat Gauff haar tactiek moest veranderen omdat ze aan het verliezen was. “Coco had meer dropshots moeten spelen als ze naar het net kwam. Swiatek kon haar eigen spel blijven spelen en het schip begon langzaam te zinken bij Gauff. Iga doet alles iets beter dan Coco op dit moment, behalve misschien de volleys.”
“Swiatek is mentaal en fysiek zo sterk. Gauf is verdedigend ongelooflijk goed, maar Swiatek is ook een geweldige verdedigende speelster. Coco kon geen antwoorden vinden en nog steeds is er geen scheurtje in het pantser van Swiatek gekomen”, aldus Evert.
Madrid | Aryna Sabalenka verslaat Iga Swiatek in voorbode op Roland Garros
Premium
Tennis

Madrid | Aryna Sabalenka verslaat Iga Swiatek in voorbode op Roland Garros

00:01:46

Forehand

Tim Henman benadrukt het aanzienlijke verschil tussen de forehand van Swiatek en Gauff. “Swiatek is zo agressief en consistent met die forehand. Iga speelt met enorm veel kracht en spin, ze maakt geen fouten en er komen veel winnaars van haar racketblad. Dit is een van haar grote wapens en iets waarop ze vertrouwt”, zei Henman.
Swiatek neemt het in de halve finale op tegen Beatriz Haddad Maia en Sabalenka ontmoet Karolina Muchova. Swiatek en Sabalenka zijn de torenhoge favorieten om de finale tegen elkaar te spelen. De Roland Garros-winnares verloor echter wel de enige ontmoeting met Haddad Maia vorig jaar in Toronto. Het moet gezegd worden dat dit niet op gravel was en een halve finale van een Grand Slam is heel wat anders.
picture

Roland Garros | Bekijk in samenvatting hoe Swiatek korte metten maakt met Gauff

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie