Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Preview vrouwenfinale - Kan Muchova het Swiatek lastig maken?

David Avakian

Geupdate 09/06/2023 om 21:04 GMT+2

Ze wordt weliswaar op de hielen gezeten door een stel stoere hardhitters, maar op Roland Garros is het ‘gewoon’ Iga Swiatek die de eindstrijd heeft gehaald. De tweevoudig kampioene treft in de persoon van Karolina Muchova een finaledebutant op een major, die uit een ander vaatje tapt dan de gemiddelde speelster op de tour…

Roland Garros | Karolina Muchová wint waanzinnige halve finale van Aryna Sabalenka

Voordat we inzoomen op de speelsters eerst een overzicht van wat er op het spel staat wanneer de topseed en de nummer 43 van de wereld zaterdag 10 juni om 15.00 uur het Court Philippe-Chatrier betreden. Voor de ranglijst levert de titel 2000 punten op en het halen van de finale 1300 punten.
Ook de schoorsteen zal voorlopig blijven roken bij de finalisten, aangezien de winnares 2,3 miljoen euro ontvangt en de verliezende partij met een aangename 1,15 miljoen euro op zak de wonden mag likken. Uiteraard is er ook een tastbare prijs in de vorm van een trofee: de Coupe Suzanne-Lenglen.
picture

Roland Garros | Iga Swiatek wordt eindelijk gepusht, maar wint toch van Beatriz Haddad Maia

Prijzengeld en nummer één-positie

Swiatek is overigens al een handje geholpen door Muchova, aangezien de Tsjechische verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de als tweede geplaatste Aryna Sabalenka in de halve finale. Eén en ander maakt dat Swiatek haar nummer één-positie zal behouden, ongeacht de uitslag in de finale.
Een mooi gebaar van Muchova, die geen cadeau terug hoeft te verwachten van Iga de meedogenloze. De Poolse veelvraat heeft zonder setverlies de finale gehaald. Sterker nog, ze harkte vier sets binnen met 6-0.
picture

Roland Garros | “Blij dat ik hier altijd zo goed speel” – Iga Swiatek na opnieuw bereiken finale

Is Swiatek getest?

Werd de titelverdedigster, die gedurende het toernooi haar 22e verjaardag vierde, dan helemaal niet uitgedaagd de afgelopen twee weken? Het eerlijke antwoord is: niet echt.
Met enige fantasie en een gevoel voor overdrijven kunnen de optredens van Coco Gauff in de kwartfinale en Beatriz Haddad Maia in de halve finale aangemerkt worden als tests, maar in feite duurden de oplevingen van de Amerikaanse en Braziliaanse niet langer dan een (halve) set. Toegegeven, de linkshandige Haddad Maia dwong een setpoint af voordat haar mooie run met 6-2 7-6(7) eindigde.
picture

Roland Garros | "Hoofd is in de wolken, lichaam moet herstellen" - Muchová na bereiken finale

Minder dominant

Het is een feit dat Swiatek niet meer zo dominant is als in 2022, toen ze haar bizarre winstreeks neerzette en ronduit niet te stuiten was. Tegelijkertijd is ze nog steeds de nummer één van de wereld, gaat ze voor haar derde eindzege op Roland Garros en vierde Grand Slam-titel in totaal. Ze verloor nog nooit een finale op een major. Bij winst wordt ze de jongste speelster met vier Grand Slam-titels sinds… Serena Williams.
Je moet van goeden huize komen om het Swiatek lastig te maken, zeker op gravel en/of in een finale op een major. Gelukkig is dat voor Karolina Muchova het geval. De pechvogel pur sang heeft haar hele carrière gekampt met divers blessureleed (rug, buikspier, etc.), maar haar oogstrelende klassieke manier van spelen is intact gebleven. Met compacte slagen, fluwelen balgevoel en een neusje voor het net, haalde de 26-jarige speelster al twee kwartfinales op Wimbledon en een halve finale op de Australian Open.
picture

Roland Garros | Bekijk samenvatting prachtige halve finale tussen Muchová en Sabalenka

Finale klein wonder voor Muchova

Dat ze in de finale op Roland Garros staat is een klein wonder, aangezien gravel haar minst geliefde ondergrond is en ze een duidelijke voorkeur heeft voor snellere banen. Muchova stond bovendien met 5-2 achter in de derde set van haar halve finale tegen Sabalenka.
De nummer twee van de plaatsingslijst kreeg een matchpoint, vanaf welk moment ze een totale implosie beleefde en Muchova 20 van de resterende 24 punten pakte en zodoende het ticket naar haar eerste Grand Slam-finale bemachtigde.
picture

Roland Garros | Swiatek soeverein naar halve finales ondanks kranig verweer Gauff

Eerdere ontmoeting

De enige eerdere ontmoeting tussen Muchova en Swiatek werd in 2019 met 4-6 6-1 6-4 gewonnen door Muchova, die zich in elk geval verzekerd weet van een rentree in de top20 en bij winst zal doorbreken in de top10. Hoeveel waarde er aan dat eerdere duel – gespeeld op gravel in Praag – gehecht kan worden, is sterk de vraag. Muchova was destijds de nummer 106 van de wereld. Swiatek de nummer 96 en een qualifier op het Tsjechische gemalen baksteen.
picture

Roland Garros | Bagel Time - Iga Swiatek gemakkelijk met 6-0 6-0 langs Xinyu Wang

Goede resultaten Muchova tegen topspeelsters

De meeste feiten en cijfers zijn weinig hoopgevend voor Muchova, maar één statistiek kan vertrouwen geven: ze won vijf uit vijf eerdere ontmoetingen met top3-speelsters.
Hopelijk is Muchova voldoende hersteld van haar 3 uur en 13 minuten durende marathonpartij tegen Sabalenka – waarin ze geteisterd werd door kramp – en kan ze Swiatek het vuur aan de schenen leggen. De finale op de Australian Open tussen Rybakina en Sabalenka was er één om de vingers bij af te likken.
Swiatek en Muchova hebben alles in huis om een soortgelijk spektakel op de mat te leggen bij het tweede Grand Slam-toernooi van 2023. Game on!
picture

Roland Garros | Iga Swiatek doet niet mee aan de bagelhype

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie