Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Djokovic gaat Grand Slam-titel vieren - "Relaxen en wat drinken met familie en vrienden"

Dave Kornuyt

Geupdate 12/06/2023 om 00:16 GMT+2

Novak Djokovic won zondagmiddag op zeer overtuigende wijze zijn 23ste Grand Slam op Roland Garros. Niemand won meer majors dan de Serviër na zijn overtuigende driesetter tegen Casper Ruud in de finale. Voor de camera’s van Eurosport bleef Djokovic bescheiden en nam hij het woord GOAT niet in de mond.

Roland Garros | Is Djokovic de GOAT na 23ste Grand Slam titel? “Noem me maar Novak”

Meteen na de wedstrijd verscheen Djokovic voor de camera’s van Eurosport en op de vraag of hij nu de GOAT van het tennis genoemd mag worden, heeft hij een simpel antwoord: “Je mag me Novak noemen, ik hou van mijn naam, maar dankjewel”, lachte de Serviër.
“Ik zie het als een compliment voor alles wat ik heb bereikt”, vervolgde Djoko. “Vandaag was de kroon op al het harde werk. Ik zei het voor het seizoen begon: ik wil graag pieken op de Grand Slams en daar mijn beste tennis spelen”, herinnerde de nieuwe nummer één van de wereld.
picture

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst Grand Slam 23 - lost Nadal af als recordhouder

Roland Garros de moeilijkste

“Dat zijn de toernooien waar ik het meest om geef op dit punt van mijn carrière. Ik kan niet trotser en gelukkiger zijn dat het me weer is gelukt om Roland Garros te winnen en dat ik juist hier de historische 23ste zege pak, want dit was altijd het moeilijkste toernooi voor mij”, weet de tennisser.
“Ik faalde hier eerder in de finale, vooral tegen Nadal. Daarom was de winst in 2016 hier één van de mooiste momenten uit mijn loopbaan, toen in 2021 won ik en nu weer. Ik weet nooit zo goed wat ik moet verwachten als ik op gravel speel, maar hier in Frankrijk voel ik me meer op mijn gemak dan op andere graveltoernooien. Ik voel alleen maar positieve emoties nu.”
picture

Roland Garros | Bekijk in samenvatting hoe Djokovic zijn 23ste Grand Slam verovert

VOORBEREIDING

“Het was een enorme uitdaging om mijn gedachtes rustig te houden, omdat er zoveel op het spel stond”, zei de kersvers winnaar in een jack met het getal 23 erop. “Als je een topspeler bent, verwacht men dat je iedere wedstrijd wint en als je verliest is het een schande, weet je.”
“Ik heb in aanloop naar Roland Garros waarschijnlijk meer wedstrijden verloren dan gewonnen. Ik heb geen goed gravelseizoen gehad. Er waren veel twijfels over mij van buitenaf, maar ook van mezelf. Ik probeerde met mijn team te werken om te pieken op de Grand Slam. We hebben er week na week aan gewerkt om hier het beste te presteren.”
“Ik heb alle andere toernooien achter me gelaten en toen Roland Garros begon, voelde ik me geweldig. Ik voel me heel erg goed als ik vijfsetters kan spelen. De tegenstanders weten ook dat het een zware opgave is om mij te verslaan als het om vijf sets gaat. Ik houd van dat gevoel.”
“Vooral de tiebreaks verliepen heel goed dit toernooi. Zo ook in de eerste set vandaag. Het is heel fijn om die na anderhalf uur te winnen met een tiebreak. Daardoor kon ik een beetje relaxen, omdat er veel spanning en emotie was. Ik probeerde vooral in het heden te blijven en van punt tot punt te leven.”
picture

Roland Garros | Waarom is Djokovic zo goed in tiebreaks?

BESTE TENNISSER OOIT

Vanaf nu is Djokovic misschien wel de beste tennisser ooit, herhalen ook onze Eurosport verslaggevers nog een keer. Maar is hij nu beter dan een jaar of vijf geleden? “Geen idee, zeggen jullie het maar”, probeerde de Serviër bescheiden te blijven.
“Ik voel me zonder twijfel heel goed. In Australië was ik fysiek niet top, hier probeerde ik agressief te zijn. Ik ben geen 26 meer, maar 36. Ik probeer niet over leeftijd na te denken, maar op hetzelfde moment reageert mijn lichaam anders.”
“Ik moet mijn opponent het vuur aan de schenen leggen. Ik moet de agressor zijn en het tempo van de wedstrijd proberen te controleren. Gravel is een ander soort ondergrond. Je moet veel switchen. Vooral tegen jongens als Ruud die graag op gravel spelen.”
“Vandaag lukte het om mijn beste tennis te spelen op de belangrijkste momenten en dat is wat ik meeneem uit deze wedstrijd.”

FEESTJE

Nu hij zijn 23ste titel binnen heeft, moet er natuurlijk een feestje worden gevierd. Maar hoe gaat Djokovic dat doen? Met 23 flessen champagne misschien? “Mijn ouders vinden het leuk om feestjes te plannen. Misschien hebben ze vanavond of morgen iets bedacht.”
“Ik ga ervan genieten met mijn familie, vrienden en team. Relaxen, wat drinken en naar wat goede muziek luisteren. Gewoon plezier maken.”
picture

Roland Garros | Djokovic viert als 23-voudig kampioen feest met familie op de tribune

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie