Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Liveblog en speelschema dag 15 - Djokovic schrijft historie en wint in Parijs 23ste Grand Slam

Kevin van Nunen

Geupdate 11/06/2023 om 18:37 GMT+2

De vijftiende en laatste dag van Roland Garros staat in het teken van de finale bij de heren. Novak Djokovic versus Casper Ruud. Eén van de twee schrijft tennishistorie, één van de twee likt wonden. Na snel besliste halve finales wordt het de vraag of we in de finale wel spektakel krijgen. Kijk live tennis op Eurosport en of stream de finale zonder enig reclameblok op discovery+.

Roland Garros | Was kramp Alcaraz de ‘schuld’ van Novak Djokovic? – “Carlos rende te veel”

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we Roland Garros dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Parijs. Je vindt hier ook updates van de toppers. Mis geen enkele rally via discovery+.

Djokovic wint historische 23ste Grand Slam

Novak Djokovic heeft een extra argument om aan te voeren dat hij de tennis-GOAT is. De Serviër won als eerste een 23ste Grand Slam, door in de finale van Roland Garros af te rekenen met Casper Ruud. Het werd 7-6(1) 6-3 7-5. Dat Djokovic toesloeg in het paleis van gravelkoning Rafael Nadal, afwezig wegens een heupblessure, maakte het verbreken van het record des te fraaier.
picture

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst Grand Slam 23 - lost Nadal af als recordhouder

Nog geen breaks

Op papier gaat het nog gelijk op in de derde set, maar Djokovic maakt meer punten dan de Noor. De vraag lijkt eerder wanneer Djokovic een game steelt dan of dat gaat gebeuren.

2-0

De tweede set is binnen voor Djokovic, die inmiddels ook de bovenliggende partij is. Ruud kan zijn eigen servicegames alleen met moeite binnen halen, terwijl hij nauwelijks nog kansen krijgt op de service van Djokovic.

Op stoom

Djokovic heeft de smaak te pakken. De Serviër heeft een voorsprong van 4-1 in de tweede set. De druk die Ruud in de eerste set kon uitoefenen op Djokovic is er in de tweede set nauwelijks meer.

Djokovic pakt eerste set

Djokovic verloor dit toernooi nog geen tiebreak. Ook in de finale is hij heel veel beter dan zijn tegenstander. Uiteindelijk wint Djokovic de tiebreak met 7-1. Mats Wilander legde eerder in de week uit waarom Djokovic altijd zo goed is in tiebreaks.
picture

Roland Garros | Waarom is Djokovic zo goed in tiebreaks?

Tiebreak

De mannen zijn aan elkaar gewaagd en na twaalf games staat het 6-6 waardoor eer tiebreak zal beslissen wie de eerste set wint. Ruud lijkt wel het betere van het spel te hebben. Vanaf de baseline slaat hij veel ballen terug, waardoor Djokovic zijn aanvalsplan aan moet passen. Dat lukt lang niet altijd.

Djokovic breakt terug

Djokovic pakt zijn eerste breakkans die hij krijgt. In een wat slordige game van Ruud krijgt hij zijn eerste breakpoint tegen. Na een rally van 28 slaat Ruud de bal in het net bij een niet te missen smash. De wedstrijd ligt zo weer helemaal open.

Ruud pakt eerste break

Djokovic begint wat aarzelend aan de wedstrijd. De Serviër maakt te veel onnodige fouten en krijgt in zijn eerste servicegame drie breakpunten tegen. Uiteindelijk benut Ruud zijn derde breakkans en staat zo verrassend aan de leiding.

Wedstrijd begonnen

Na een daverende opkomst zijn de heren begonnen aan hun finale. Naast een historische 23e titel staat ook een nummer-1 positie op de wereldranglijst op het spel voor Djokovic.

Hsieh en Wang dubbelkampioenen

Na de kansloze eerste set had niemand een dubbeltje voor hun kansen gegeven. Toch winnen ze de finale. Het is de vijfde Grand Slamtitel voor Hsieh en de eerste titel voor Wang.

We krijgen derde set

Uiteindelijk moest een tiebreak gaan bepalen wie de tweede set wint. Deze werd gewonnen door Hsieh en Wang die hun goede tweede set beloond zien worden met nog een set.

Fernandez/Townsend terug in set

Fernandez en Townsend hadden de tweede set bijna verloren. Op 5-3 kregen Hsieh en Wang drie setpunten, maar die werden weggewerkt. Daarna brak het Noord-Amerikaanse duo de service van de Aziaten, waardoor ze volledig terug zijn in de set en de toernooizege een stukje dichterbij is.

Hsieh/Wang vecht terug

Aan het begin van de tweede set laten Hsieh en Wang zien dat ze nog niet hebben opgegeven. Ze komen een break voor en hebben nu de leiding met 2-0.

Het gaat snel

Knipper met je ogen en we zijn een game verder. Fernandez en Townsend zijn voorlopig duidelijk het betere duo op de baan en na 30 minuten tennis zit de eerste set er op. 6-1.

Break

In de derde game van de wedstrijd nemen Fernandez/Townsend al een kleine voorsprong. Het Canadees-Amerikaanse duo breekt Hsieh/Wang en speelt vervolgens eenvoudig ook de volgende game uit. 3-1 voor de twee lefties.

Opgewarmd en wel

De toss is gegooid, de warming-up is achter de rug en de wedstrijd is begonnen! De lefties vs de righties. Hsieh/Wang mogen als eersten serveren, maar het eerste punt is voor Fernandez/Townsend.

22

Slaagt Djokovic erin op eenzame hoogte te komen? Het evenwicht bestaat nu uit 22-22, maar de Serviër krijgt de kans om er 23-22 in zijn voordeel van te maken ten opzichte van Rafael Nadal. Toch is het zelfs voor Djokovic soms moeilijk om op zulke belangrijke momenten zijn beste tennis te spelen, denk maar eens terug aan de US Open-finale van 2021.
Ruud op zijn beurt maakt zich klaar voor het spelen van zijn derde Grand Slam-finale, maar hij treft het niet qua tegenstand. Eerst Nadal, toen Carlos Alcaraz en nu Djokovic. Als je dan uiteindelijk de beker optilt, heb je het absoluut verdiend, maar krijgt de Noor het voor elkaar? De uitdaging liegt er niet om.
picture

Roland Garros | “Proberen ervan te genieten” – Casper Ruud bereikt twee jaar op rij finale

Finale damesdubbel

De finale van Roland Garros tussen Djokovic en Ruud begint rond de klok van 14:30 uur. Eerst is het op Court Philippe-Chatrier de beurt aan de dames, voor de dubbelfinale. Die gaat tussen Hsieh/Wang en Fernandez/Townsend. Wellicht blijkt dit een mooi opwarmertje op een ongetwijfeld bijzondere dag.
picture

Roland Garros | Novak Djokovic wint droomduel van geblesseerde Carlos Alcaraz

SPEELSCHEMA EN TIJDEN ROLAND GARROS DAG 15

De eerste partijen op een baan starten om 11:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven.
Court Philippe-Chatrier
Hsieh/Wang - Fernandez/Townsend (10) - vanaf 11:30 uur
Djokovic (3) - Ruud (4) - niet voor 14:30 uur

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie