Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Vijf verhaallijnen - laatste kunstje Nadal, Djokovic net op tijd fit, Swiatek favoriet

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 25/05/2024 om 16:15 GMT+2

Na maanden gravelbijten is de tennistop gearriveerd op het fijngemalen baksteen van Roland Garros. De ogen worden gericht op het Parijse terre battue, waar de paden van levende legendes en nieuwe helden kruisen. Hierbij vijf verhaallijnen om in de gaten te houden. Het is direct opletten geblazen bij Rafael Nadal, gaat de aandacht daarna naar Novak Djokovic, Jannik Sinner en Carlos Alcaraz?

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst Grand Slam 23 - lost Nadal af als recordhouder

Door David Avakian

“Laatste” kunststukje Nadal?

Het is nog niet bekend wanneer Rafael Nadal precies een punt achter zijn illustere loopbaan gaat zetten, maar de koning van het gravel lijkt in 2024 wel degelijk bezig te zijn aan een afscheidstournee. Het deed pijn om op het laatste moment geblesseerd af te moeten zeggen voor de Australian Open. Des te groter was de vreugde rond Nadals terugkeer op zijn geliefde gravel de afgelopen maand.
Successen bleven uit, maar hij hield het fysiek vol om drie weken op rij toernooien te spelen en heelhuids in Parijs te arriveren. De 14 titels in de Franse hoofdstad leveren Nadal echter geen geplaatste status op. Hij bivakkeert door het vele blessureleed buiten de top250 en deed derhalve een beroep op een zogeheten protected ranking voor een plaats in het hoofdschema.
Monden vielen open toen de loting vervolgens uitwees dat de Spanjaard in de eerste ronde aan moet treden tegen nummer vier van de wereld Alexander Zverev, die vlak voor Roland Garros het Masters 1000-toernooi van Rome op zijn naam schreef.
Mocht Nadal de hoge horde niet kunnen nemen, dan weet de voormalig nummer één van de wereld zich verzekerd van een herkansing deze zomer: het olympisch tennistoernooi wordt gespeeld op Roland Garros.
picture

Madrid | Rafael Nadal doet Cachin zijn shirt cadeau - afscheidstournee krijgt verder vorm

Welk toernooi is onvoorspelbaarder, mannen of vrouwen?

Na jaren van onvoorspelbaarheid in het vrouwentennis is de situatie de afgelopen seizoenen gestabiliseerd. Veelvraat Iga Swiatek, tweevoudig Australian Open-kampioene Aryna Sabalenka en Wimbledon-winnares Elena Rybakina zijn uitgegroeid tot een steady drietal aan de top van de WTA-ranglijst. Coco Gauff won de US Open vorig jaar en is ook niet meer weg te denken van het grote podium.
In aanloop naar Roland Garros speelden Swiatek en Sabalenka – de nummers één en twee van de wereld – grote finales in Madrid en Rome. Rybakina slaagde er op haar beurt in om zowel Swiatek als Sabalenka al een keer te verslaan dit seizoen. In opvallend contrast met het solide blok bij de dames is de onduidelijkheid in het mannencircuit.
Uiteenlopende problemen en worstelingen teisteren de wereldtop, waardoor het gebruikelijke overzicht ver te zoeken is en zinnige uitspraken over de kansen van de hooggeplaatste heren uitblijven. Tegelijkertijd kan stiekem verwacht worden dat Novak Djokovic, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz en andere toppers op hun pootjes terecht komen wanneer de belangen groeien, de druk toeneemt en eeuwige roem gloort.
picture

Miami | Jannik Sinner laat tegen Dimitrov zien wie de beste is - wint Masters-toernooi

Sinner, Alcaraz en Rybakina slechts op valreep fit

Nog even voortborduren op het vorige punt, want het was toch duidelijk dat Sinner de man van het moment is? En dat Alcaraz met het winnen van het prestigieuze toernooi van Indian Wells en het afstoppen van de niet te stuiten Sinner aldaar weer helemaal zichzelf was? Rybakina klopte nota bene Swiatek én Sabalenka dit jaar! Hoewel al het voorgaande waar is, zorgen recente ontwikkelingen toch voor twijfel en onzekerheid.
Het Grand Slam-winnende trio trok zich terug uit het grote toernooi van Rome, het laatste grote meetmoment voor Roland Garros. Alcaraz, die met een sleeve speelt, durfde het niet aan met zijn aanhoudende armblessure, terwijl Sinner zijn heup zag haperen en Rybakina (niet voor de eerste keer) met ziekte kampte.
De hoop is dat de paar weken rust en voorbereiding op eigen voorwaarden alle pijntjes en problemen hebben verholpen en dat iedereen zonder aarzeling volle kracht vooruit durft te gaan in het Bois de Boulogne.
picture

Madrid | Carlos Alcaraz in tranen - Geblesseerde Spanjaard geklopt door Andrey Rublev

Wordt Djokovic afgelost als nummer één van de wereld?

De meeste vraagtekens kunnen gezet worden bij Djokovic (37). Juni staat voor de deur en de Serviër heeft nog geen finale gespeeld dit seizoen. Van fysieke worstelingen – inclusief onverklaarbare lichaamstrillingen tijdens kantwissels en onbalans in slagenwisselingen – tot ongebruikelijke mentale schommelingen. Alles is aan de orde geweest bij de 24-voudig Grand Slam-kampioen. De kans is dan ook groot dat hij zijn nummer één-positie kwijtraakt in Parijs.
Sinner zit hem op de hielen en kan zelfs met minimale inspanning Djokovic vervangen op de troon en zodoende de eerste Italiaan – man of vrouw – worden die de wereldranglijst aanvoert in het enkelspel. Eén en ander is het gevolg van zijn daverende vorm sinds eind vorig jaar tot en met zijn winstreeks aan het begin van dit seizoen, met het winnen van de Australian Open als hoogtepunt.
Djokovic zal minimaal de finale moeten halen om kans te maken op behoud van zijn status als ranglijstaanvoerder. En zelfs dan kan hij voorbijgestreefd worden door de 22-jarige Sinner.
picture

Rome | Moutet krijgt lachers op zijn hand - telefoon rinkelt tijdens partij tegen Djokovic

Swiatek jaagt op vierde titel in Parijs

Zo wankel als Djokovic op de baan staat, zo onwrikbaar is de toestand van Swiatek. De drievoudig kampioene in Parijs – 2020, 2022 en 2023 – is wederom de torenhoge favoriet bij haar lievelingstoernooi op haar beste ondergrond. Zodra de Poolse ook op de andere Grand Slam-toernooien de meedogenloosheid weet te brengen die ze tentoonspreidt op Roland Garros en de reguliere WTA Tour, dan zal haar reeds grote voorsprong op de concurrentie nog verder groeien.
Tot die tijd kan de pas 22-jarige speelster alleen met recht heerseres van Parijs genoemd worden. Tegenstrevers zullen met iets heel bijzonders op de poppen moeten komen om haar van een vijfde major af te houden. Bij toernooiwinst wordt ze na Serena Williams de tweede speelster om de graveltoernooien van Madrid, Rome en Roland Garros in hetzelfde jaar te winnen.
picture

Roland Garros | Swiatek in drie sets te sterk voor Muchova in spectaculaire finale

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie