Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Twijfel regeert bij Djokovic, Sinner, Alcaraz en Nadal - wil de favoriet opstaan?

David Avakian

Geupdate 27/05/2024 om 10:36 GMT+2

Voorafgaand aan de Australian Open was het mannentennis netjes gestructureerd met Novak Djokovic als dominante nummer één van de wereld en Jannik Sinner, Carlos Alcaraz en Daniil Medvedev in de achtervolging. Vijf maanden later aan de vooravond van Roland Garros is alles anders. Onzekerheid over vorm en fitheid regeert bij de hoofdrolspelers, terwijl een zekere Rafael Nadal alle aandacht opeist…

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst Grand Slam 23 - lost Nadal af als recordhouder

Dat er vraagtekens hangen rondom de toestand van meer dan één wereldtopper staat buiten kijf. Tegelijkertijd mag ervan worden uitgegaan dat wanneer zo’n speler besluit mee te doen, hij ook klaar voor de start is.
Het is dan ook niet aan te raden om je blind te staren op de sleeve van Alcaraz om zijn pijnlijke arm, of naarstig te zoeken naar een grimas op het gezicht van Sinner wanneer zijn overbelaste heup onder druk wordt gezet, of in paniek te raken wanneer Djokovic een keer een dropshot van zijn tegenstander laat lopen.
Iedereen is van de partij en zal er het beste van proberen te maken onder de omstandigheden, waarbij erop vertrouwd mag worden dat er geen onverstandige medische risico’s worden genomen. Bovendien hebben alle groten der aarde met regelmaat grote titels in de wacht gesleept in tijden van fysieke malheur. Het hoort erbij.
picture

Rome | Djokovic hard onderuit tegen Tabilo - "Ik was volledig de weg kwijt"

Wat is er aan de hand met Djokovic?

Wie weet wat er precies met Djokovic aan de hand is mag het zeggen. De kersverse 37-jarige, die vorig jaar in Parijs voor de derde keer tot kampioen werd gekroond, is zichzelf niet. Op de Australian Open, het toernooi dat hij tien keer op zijn naam schreef, kampte Djokovic met een polsblessure en haalde hij schokkend genoeg niet de finale.
Die negatieve trend is in de maanden nadien tot Roland Garros doorgezet. Nog steeds heeft de 24-voudig Grand Slam-kampioen geen enkele finale gehaald dit seizoen, na vijf gespeelde toernooien. Een bizarre realiteit. Een concrete uitleg voor de verminderde fysieke prestaties, mentale worstelingen, algehele disbalans en sporadische trillingen van zijn hele lichaam is niet gegeven, maar ontkennen dat er iets mis is doet Djokovic ook niet.
Wat overigens niet lijkt veranderd ten opzichte van voorgaande jaren is zijn focus op het winnen van Grand Slam-toernooien. Het overige is en blijft bijzaak. Dat hij sinds de Australian Open heeft verloren van spelers als Luca Nardi, Alejandro Tabilo en Tomas Machac zal hem geen plezier hebben gedaan, maar Djokovic blijft Djokovic.
picture

Rome | Moutet krijgt lachers op zijn hand - telefoon rinkelt tijdens partij tegen Djokovic

Herhaling halve finale tussen Nadal en Zverev

Jarenlang kon hetzelfde gezegd worden over Rafael Nadal. Blessureleed is niets nieuws voor de Spanjaard. In bijna alle gevallen slaagde hij er op één of andere manier toch in om op tijd goed genoeg hersteld te zijn om niet alleen mee te doen, maar om 14 keer de titel te pakken. Zijn deelname via een protected ranking zorgde ervoor dat alle ogen tijdens de loting waren gericht op waar de illustere linkshander terecht zou komen in het speelschema.
Er waren 127 opties en het werd uitgerekend Alexander Zverev, de nummer vier van de wereld en kersverse kampioen bij het Masters 1000-toernooi van Rome. Het wordt dus een herhaling van de memorabele halve finale tussen Nadal en Zverev in 2022, een partij waarin de Duitser de sterren van de hemel speelde, maar uiteindelijk in een rolstoel de baan verliet en dat jaar niet meer terugkeerde op de baan.
picture

Roland Garros | Geblesseerde Zverev komt terug naar de baan om op te geven en Nadal te feliciteren

Zverev, Tsitsipas en Rublev verdelen de buit

Zverev won in Rome één van de drie Masters 1000-toernooien op gravel. In Monte Carlo zegevierde Tsitsipas met adembenemend tennis, waarna Andrey Rublev op het snelle gravel van Madrid toesloeg.
Toch past dit winnende trio gevoelsmatig eerder in de subcategorie kanshebbers met tweevoudig finalist Casper Ruud en de jonge Deen Holger Rune, dan bij bewezen Grand Slam-kampioenen Djokovic, Nadal, Sinner, Alcaraz en zelfs Medvedev.
Een bijkomend probleem voor Zverev is dat op 31 mei — tijdens Roland Garros dus — de zitting plaatsvindt in zijn strafprocedure. Het betreft zijn beroep tegen de hem opgelegde boete ter hoogte van 450.000 euro door het gerecht in Berlijn, dat genoeg bewijs vond voor een door hem gepleegde mishandeling van zijn voormalig partner en de moeder van zijn kind.
Zverev hoeft in eerste instantie niet aanwezig te zijn bij de meerdaagse procedure in de Duitse hoofdstad en zou in theorie tijdens de behandeling van de gevoelige kwestie op de baan kunnen staan.
picture

Madrid | Rublev wint tweede Masters-titel na spannende finale tegen Auger-Aliassime

Drie Nederlanders - Griekspoor, Van de Zandschulp en qualifier De Jong

Drie Nederlanders starten in het hoofdtoernooi. Tallon Griekspoor is het 26e reekshoofd, Botic van de Zandschulp stond net hoog genoeg op de ranglijst voor directe toegang tot het hoofdschema en Jesper de Jong heeft zich knap via de kwalificaties veiliggesteld voor zijn eerste hoofdtoernooi in Parijs, zoals hij eerder dit jaar al voor het eerst de voorrondes doorkwam in Melbourne.

Griekspoor jaagt op die ene uitschieter

Griekspoor beleefde een bijzonder gravelseizoen. In Madrid kwam hij tot de laatste 16, zijn beste prestatie ooit op één van de grote Masters 1000-toernooien. In Rome strandde hij tot zijn grote teleurstelling in zijn eerste partij tegen een Italiaanse qualifier, een zeldzame nederlaag tegen een speler die onder hem staat op de wereldranglijst.
Tijd om lang te balen was er echter niet, aangezien hij op uitnodiging van niemand minder dan Nadal afreisde naar Mallorca voor een klein trainingskamp. Na Nadal volgde al snel Djokovic, die in de kwartfinale van het kleine graveltoernooi in Genève opdook aan de overkant van het net in de kwartfinale.
De nummer één van Nederland legde een uitstekende eerste set op de mat, waarin hij meerdere setpoints afdwong, maar moest alsnog in twee sets buigen voor de beste speler aller tijden. De campagne van Griekspoor start in Parijs tegen Mackenzie McDonald, een Amerikaan die hij één keer eerder trof in Parijs, in de kwalificaties van het grote indoortoernooi in de Franse hoofdstad in de herfst. Griekspoor won in drie sets en is tegen de nummer 74 van de wereld favoriet.
picture

Geneve | Griekspoor maakt het Djokovic lastig, maar verliest wel in twee sets

Van de Zandschulp & De Jong

Van de Zandschulp, die in het verleden ook als geplaatste speler te zien was op de majors, is wat afgezakt op de wereldranglijst dit seizoen. Toch is er sprake van een stijgende lijn sinds de start van het gravelseizoen. Met zijn oude coach Peter Lucassen weer aan zijn zijde laat de voormalig nummer 22 van de wereld bij vlagen weer zijn beste spel zien. Een upgrade van zijn service zou een volgende stap kunnen zijn richting een terugkeer in de top50.
Winnen van good old Fabio Fognini moet kunnen in de eerste ronde in Parijs. De Italiaan, in het verleden top10-speler, is inmiddels 36 en aan het afbouwen. De enige eerdere ontmoeting kwam opvallend genoeg ook op Roland Garros, in de tweede ronde in 2022. Destijds moest Fognini geblesseerd de strijd staken.
De Jong kon als qualifier een grote naam als Alcaraz treffen, nadat hij eerder dit jaar op de Australian Open al in de tweede ronde uitkwam tegen latere kampioen Sinner. Het is echter het linkshandige toptalent Jack Draper geworden. De 22-jarige Brit is de nummer 35 van de wereld, zijn hoogte notering tot dusver.
De Jong heeft zijn zinnen gezet op een doorbraak in de top100, maar is wat weggezakt met zijn huidige positie van 177. Het is zaak voor de 23-jarige Haarlemmer om ook tussen de Grand Slam-toernooien door te presteren en zijn beste tennis niet alleen te bewaren voor de grootste podia. Draper en De Jong stonden één keer eerder oog in oog, onder ATP-niveau in 2022, waarbij Draper via een tiebreak in de beslissende set nipt de betere was.
picture

Roland Garros | Jesper de Jong plaatst zich op indrukwekkende wijze voor hoofdtoernooi in Parijs

Heerlijke openingspartijen

Hoewel in voorbeschouwingen als deze vooral wordt gekeken naar het grotere plaatje, de vooruitzichten van de wereldtoppers en Nederlandse troeven, is het minstens zo leuk om een blik te werpen op de vroege rondes en her en der cirkels te zetten om pareltjes in het speelschema. Wat te denken van de volgende affiches in de eerste ronde:
Gael Monfils vs Thiago Seyboth Wild
Botic van de Zandschulp vs Fabio Fognini
Casper Ruud (7) vs Jakub Mensik
Alexander Zverev (4) vs Rafael Nadal (PR)
Stan Wawrinka vs Andy Murray
picture

Roland Garros | Punt van toernooi al gemaakt in kwalificatie? Agamenone slaat tweener langs Thiem

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie