Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Toernooi viert tien jaar homohuwelijk met speciale pridedag

Wian Slendebroek

Geupdate 07/06/2023 om 12:17 GMT+2

Voor het eerst in de geschiedenis van Roland Garros wordt er een speciale pridedag geograniseerd. Het toernooi viert zo het tienjarig jubileum van het homohuwelijk in Frankrijk en hoopt daarmee inclusie en diversiteit uit te dragen.

Een regenboogvlag in een stadion tijdens de Gay Games in Parijs in 2018

Foto: Getty Images

Voor de gelegenheid wappert boven de tribunes op het court Philippe Chartrier de regenboogvlag. De vlag wordt ook op andere plekken in het tennispark gehesen. Ook hebben de sociale mediakanalen van het toernooi een ‘makeover’ gekregen. De toernooilogo’s zijn veranderd in logo’s met regenboogkleuren.
Tijdens avondwedstrijden zal het vooral zichtbaar zijn dat het toernooi aandacht geeft aan pride. De led-sfeerverlichting zal namelijk vanavond in de kleuren van de regenboog branden, meldt de Franse tennisbond.
Het besluit van het toernooi om zich aan te sluiten bij andere Parijse pridefestiviteiten kan niet los worden gezien van toernooidirecteur Amélie Mauresmo. De Franse voormalig toptennister, die vorig jaar het directeurschap op zich nam, was belangrijk voor de acceptatie van homo’s en lesbiënnes in de sport.
Aan het begin van haar carrière in 1999 kwam ze uit de kast als lesbiënne. Tijdens haar loopbaan heeft ze zich altijd ingezet voor LHBTI-rechten. Als toernooidirecteur blijft ze hier mee doorgaan.

Australian Open

Roland Garros is overigens niet het eerste toernooi met een pridedag. De Australian Open organiseert sinds vorig jaar een zelfde soort dag.
Het is de bedoeling dat de pridedag vanaf nu jaarlijks een onderdeel wordt van het toernooi.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie