De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
Alvorens de tijd terug te draaien, staan we stil bij de huidige stand van zaken in het mannentennis,
Vlak voor het noodlot toe sloeg, heroverde Novak Djokovic immers zijn positie als beste speler ter wereld op aartsrivaal Rafael Nadal. Dat deed de Serviër in stijl en op de plek waar hij zich het meest comfortabel voelt: Melbourne, Australië. Hij greep de nummer één-positie door zijn achtste Australian Opentitel te winnen, een uitbreiding van zijn eigen record. In een (slordige) finale werd de Oostenrijkse Dominic Thiem in vijf sets aan de kant gezet.
Rolex Paris Masters
ATP Parijs | Rune zorgt voor enorme stunt en verslaat recordkampioen Djokovic in finale
07/11/2022 OM 09:36
Voordat het coronavirus om de hoek kwam kijken, stak Djokovic in een angstaanjagende vorm. 18-0 was zijn winst/verlies-balans toen de tennisstop werd ingesteld. In aanloop naar de Australian Open won de 17-voudig Grand Slamkampioen ook de inaugurele editie van de ATP Cup met zijn Servische collega’s. Na Melbourne schreef hij het ATP-toernooi van Dubai op zijn naam. Met andere woorden: Djokovic is ongeslagen in 2020. Als de rankings niet waren bevroren gedurende de huidige tennispauze, had de man uit Belgrado in theorie vandaag (maandag 20 april) Pete Sampras kunnen passeren met 287 weken als nummer één van de wereld. Roger Federer heeft 310 weken de wereldranglijst aangevoerd en is recordhouder.
Doorbraak
Terwijl Roland Garros en Wimbledon een centrale rol vervullen in de carrière van respectievelijk Nadal en Federer, is voor Djokovic de Australian Open zijn favoriete jachtgebied geworden. Nadat hij in 2007 voor het eerst een Grand Slamfinale haalde op de US Open (nederlaag tegen Federer), brak de jongeling bij de eerstvolgende major definitief door. De Australian Open 2008 was het eerste Grand Slamtoernooi dat Djokovic op zijn naam schreef. In de halve finale werd revanche genomen op Federer en in de titelstrijd werd Jo-Wilfried Tsonga over de knie gelegd.

Djokovic and Federer | Australian Open 2008

Foto: Getty Images

Djokovic's family during his match against Federer in 2008

Foto: Getty Images

Het aan arrogantie grenzende zelfvertrouwen van Djokovic in die tijd leidde tot veel ergernis. Tot op zekere hoogte ligt zijn houding destijds ten grondslag aan de nog altijd moeizame relatie met het grote tennispubliek. ‘The king is dead, long live the king’, een uitspraak van moeder Djokovic na de genoemde overwinning van haar zoon op publiekslieveling Federer, hielp de zaak niet. Bovendien bleek niets minder waar. Djokovic kon niet voortbouwen op het succes en moest maar liefst drie jaar wachten op een tweede Grand Slamtitel. 2008, 2009 en 2010 waren - als vanouds - voor Nadal en Federer. Toen keerde het tij…
Hegemonie
Hoewel Federer en Nadal sindsdien enorme, carrière-bepalende successen hebben gevierd, was Djokovic dé speler van het afgelopen decennium. Hij won 15 van zijn 17 Grand Slamtitels in die periode, waarvan zes op de Australian Open (2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019). Zijn voornaamste rivalen vonden geen antwoord meer op het spel van Djokovic op zijn geliefde blauwe hardcourt. Met name het leven van Andy Murray is vakkundig zuur gemaakt down under. Vijf keer haalde de Schot de finale. Vijf keer werd hij geklopt. Vier(!) keer door Djokovic. Ook Nadal heeft er nooit kunnen winnen van Djokovic. Het duo speelde twee extreem contrasterende finales tegen elkaar in Rod Laver Arena.
5 uur en 53 minuten nam hun ontmoeting op de Australian Open 2012 in beslag, de langste Grand Slamfinale ooit. De regelrechte klassieker werd met 5-7 6-4 6-2 6-7 7-5 gewonnen door Djokovic, die terugkwam van een break achterstand in de vijfde set. De prijsuitreiking leverde onvergetelijke taferelen op van het uitgeputte koppel dat nauwelijks op de been bleef.

Djokovic Nadal exhausted 2012

Foto: Getty Images

Zeven jaar later, in 2019, gingen Djokovic en Nadal op herhaling. Beide spelers verkeerden ogenschijnlijk in topvorm. Nadal had in de halve finale geen kind aan Stefanos Tsitsipas en Djokovic vernederde op zijn beurt Lucas Pouille in een oogwenk. Een spetterende titelstrijd van hoog niveau werd verwacht. Het mondde echter uit in een adembenemende masterclass van Djokovic: 6-3 6-2 6-2. ‘Het was waarschijnlijk mijn beste optreden ooit in een Grand Slamfinale. Het was perfect’, zo luidde het oordeel van de ultieme machthebber in Melbourne.
Ook de persconferentie na afloop van de finale werd memorabel, toen een flamboyante Italiaanse journalist een poging deed de erelijst van Djokovic door te nemen. “Not too bad!”
Rolex Paris Masters
ATP Parijs | Nadal voor het eerst in actie na geboorte zoon - "Grappig dat ik hem nu al mis"
02/11/2022 OM 14:36
Astana Open
Tennis | Djokovic zeker van ATP Finals na winst in Astana, nog drie (of vier) plekken te vergeven
10/10/2022 OM 10:37