In de rijke geschiedenis van Wimbledon verschenen veel Nederlanders op het heilige Londense gras en werden geweldige successen geboekt in meerdere disciplines. Deze Top5 richt zich op de grootste oranjesuccessen van valide spelers in het enkelspel, waardoor jammer genoeg rolstoeltoppers en voormalig kampioenen als Esther Vergeer en Diede de Groot buiten de selectie vallen. Ook Paul Haarhuis en Jean-Julien Rojer, die Wimbledon in het dubbelspel wisten te winnen, komen helaas niet terug in het overzicht.

5. Jacco Eltingh

Jacco Eltingh

Foto: Getty Images

Laver Cup
Laver Cup | Nadal en Federer hebben tijdens pauze advies voor Murray
23/09/2022 OM 19:59
De concurrentie voor deze plek is groot. Meerdere spelers haalden éénmaal de kwartfinale op Wimbledon. Denk aan Kiki Bertens (2018), Michaëlla Krajicek (2007), Brenda Schultz-McCarthy (1995) en Jan Siemerink (1998). Ver voor het proftijdperk, in de jaren twintig van de vorige eeuw, reikte Kea Bouman tweemal tot de laatste acht. Jacco Eltingh krijgt de voorkeur, aangezien hij naast zijn kwartfinale in het enkelspel in 1995, ook de dubbeltitel veroverde. Dat deed de huidige KNLTB-bestuurder in 1998 met Paul Haarhuis. Bovendien versloeg Eltingh in de persoon van Michael Stich en Wayne Ferreira twee top10-spelers, alvorens te verliezen van nummer één van de wereld Andre Agassi.

4. Sjeng Schalken

Sjeng Schalken

Foto: Getty Images

Drie jaar op rij (2002-2004) behoorde Sjeng Schalken tot de beste acht spelers op Wimbledon. In 2002 stond de voormalig nummer 11 in de kwartfinale zelfs met 2-0 voor in sets, maar slaagde tegenstander Lleyton Hewitt in een succesvolle comeback. De nummer één van de wereld uit Australië won uiteindelijk de titel. Ook in 2003 verloor Schalken van de latere kampioen — Roger Federer. In 2004 kwam er een einde aan de Wimbledoncarrière van de Limburger via een nederlaag tegen nummer twee Andy Roddick. Op de US Open schopte Schalken het in 2002 overigens tot de halve finale.

3. Tom Okker

Tom Okker

Foto: Getty Images

Wanneer de beste Nederlandse tennissers ter sprake komen, kan Tom Okker niet ontbreken. De voormalig nummer drie van de wereld stond in de jaren zestig en zeventig in totaal vier keer in de kwartfinale op Wimbledon en één keer in de halve finale in 1978. The Flying Dutchman vocht het in zijn tijd uit met legendes als Rod Laver, Arthur Ashe en Illie Nastase. In zijn halve finale in Londen was het niemand minder dan Björn Borg die Okker een halt toeriep. Een jaar later in de kwartfinale was het wederom de Zweed die een maatje te groot bleek. In het dubbelspel haalde Okker in 1969 de finale, aan de zijde van Marty Riessen. De grote Laver en Roy Emerson werden in de halve finale geklopt, waarna een ander Australisch topduo — Tony Roche/John Newcombe — te goed was.

2. Betty Stöve

Betty Stöve

Foto: Getty Images

De beste Nederlandse vrouw ooit op Grand Slamniveau (in het proftijdperk) is Betty Stöve. De voormalig nummer vijf van de wereld stond in 1977 in de finale op Wimbledon en had daarin zelfs een set voorsprong tegen thuisspeelster Virginia Wade. Onderweg naar de eindstrijd werd Martina Navratilova verslagen in de kwartfinale. Op de finaledag speelde (en verloor) Stöve ook de finale in het dubbelspel met Navratilova en het gemengddubbel met Frew McMillan. 14 keer haalde Stöve een dubbelspelfinale op een major, waarvan zes keer op Wimbledon. Eén keer greep ze de titel, in 1972 met Billie Jean King. In het gemengddubbel won Stöve twee keer de titel in Londen. In totaal veroverde de Rotterdamse tien Grand Slamtitels, zes in de dubbel en vier in het gemengddubbel.

1. Richard Krajicek

Richard Krajicek

Foto: Getty Images

De enige Nederlandse Grand Slamtitel in het enkelspel (in het proftijdperk) werd in 1996 gewonnen op Wimbledon door Richard Krajicek. Zijn positie als nummer één op deze lijst staat dan ook niet ter discussie. In de finale rekende hij af MaliVai Washington, maar het was de straight sets overwinning op nummer één van de wereld Pete Sampras in de kwartfinale die indruk maakte. De Amerikaan had immers de afgelopen drie edities gewonnen en zou ook de volgende vier edities op zijn naam schrijven. Met andere woorden: Krajicek was de enige speler van wie Sampras in een periode van acht jaar verloor op Wimbledon. Ook ex-kampioen Michael Stich werd overigens in drie sets aan de kant gezet tijdens de campagne van Krajicek in 1996. Twee jaar later haalde de voormalig nummer vier nog eens de halve finale op de All England Club, maar ging hij in een spectaculaire wedstrijd met 15-13 in de vijfde set ten onder tegen Goran Ivanisevic.
Laver Cup
Laver Cup | Nadal en Federer hebben tijdens pauze advies voor Murray
23/09/2022 OM 19:59
Laver Cup
Laver Cup | Rafael Nadal over zijn vriendschap met Roger Federer
22/09/2022 OM 13:53