Er werd veel gesproken over de afwezigheid van zes top10-speelsters in New York dit jaar. Kijkend naar de opstelling in de halve finales is er echter geen enkel spoor van een verzwakt veld te bespeuren. De aanstaande clash tussen 23-voudig Grand Slamkampioene Serena Williams en tweevoudig Grand Slamkampioene Victoria Azarenka bevat mogelijk meer geschiedenis en gewicht dan de rest van de top10 bij elkaar kan samenbrengen. Met Naomi Osaka in de andere halve eindstrijd erbij is de line-up letterlijk en figuurlijk rijkelijk gevuld. De Japanse werd eerder dit jaar uitgeroepen tot de best betaalde sportvrouw aller tijden, nadat ze een recordbedrag van 37 miljoen dollar verdiende in één jaar tijd. De voormalig nummer één van de wereld gaat uitkomen tegen de ijzersterk spelende Amerikaanse Jennifer Brady, die al weken topvorm laat zien en in aanloop naar de US open het WTA-toernooi van Lexington op haar naam schreef.

Highlights | Tsvetana Pironkova - Serena Williams

Williams
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:32
Williams bereikte voor de 11de(!) keer op rij de laatste vier via een 4-6 6-3 6-2 overwinning op toernooiverrassing en collega-tennismoeder Tsvetana Pironkova. De Bulgaarse keerde na drie jaar afwezigheid terug op de tour en gaf in New York direct haar visitekaartje af. Aan het begin van de partij was de voormalig nummer 31 van de wereld simpelweg de betere speelster, maar zoals gebruikelijk vond Williams een manier, geholpen door twintig aces, wilskracht en vechtlust. De Amerikaanse won negen van de laatste elf games en eindigde het duel met 44 winners. Ook in haar twee vorige partijen kwam Williams terug van een achterstand. Bovendien sloeg de talentvolle voormalig nummer één van de wereld niet één, maar twee linkshandige returns…
Azarenka
Om voor het derde jaar op rij en voor de 11de keer in totaal de finale te halen, moet Williams zien te winnen van Azarenka. Na jarenlange worstelingen met haar lichaam en in haar privéleven, staat de Wit-Russin momenteel te spelen op een manier die doet denken aan haar hoogtijdagen in 2012 en 2013. Destijds was ze de nummer één van de wereld, won ze twee keer de Australian Open en haalde ze twee jaar op rij de finale in New York, waarin Williams haar steeds de baas was. De winnares van het toernooi van Cincinnati direct voorafgaand aan de US Open, liet in de kwartfinale geen spaan heel van de Belgische Elise Mertens: 6-1 6-0. Azarenka, de huidige nummer 27, staat voor het eerst sinds de US Open van 2013 in de halve finale op een major.

Highlights | Victoria Azarenka - Elise Mertens

Medvedev & Thiem
Bij de heren gaan de twee grootste favorieten als bulldozers door het schema. Daniil Medvedev overleefde setpoints in het eerste bedrijf van het Russische onderonsje met Andrey Rublev, maar kwam uiteindelijk in straight sets als winnaar uit de bus: 7-6 6-3 7-6. De finalist van vorig jaar en nummer vijf van de wereld gaat het in de halve finale opnemen tegen de als tweede geplaatste Dominic Thiem. De Oostenrijker rekende op zijn beurt met 6-1 6-2 6-4 af met Alex de Minaur en bereikte zodoende voor het eerst in zijn loopbaan de laatste vier op de US Open. Nooit eerder kwam een speler uit Oostenrijk zo ver in New York. Thiem is zich bewust van de kansen die voor hem liggen in afwezigheid van de ‘grote drie’, maar beseft tegelijkertijd dat er meerdere kapers op de kust zijn. ‘Er is geen Roger, Rafa en Novak, maar je hebt wel Daniil, Sascha en Pablo. En dat zijn drie andere geweldenaren’, aldus de verliezend finalist op de Australian Open eerder dit jaar.

Highlights | Andrey Rublev - Daniil Medvedev

Highlights | Alex de Minaur - Dominic Thiem

Dag 11: Halve finales bij de vrouwen
Vuurwerk oogt mooier tegen een donkere hemel. De halve finales bij de vrouwen zijn dan ook gepland in de avondsessie. Osaka en Brady starten om 01:00 uur in de nacht in Nederland met de eerste halve finale bij de vrouwen, gevolgd door de blockbuster van Williams en Azarenka. Overdag in New York wordt de dubbelspelfinale bij de mannen gespeeld met de Nederlandse Wesley Koolhof en Nicola Mektic tegen Mate Pavic en Bruno Soares. Het duel start om 21:00 uur Nederlandse tijd. Alle partijen zijn live te volgen via Eurosport 1, Eurosport 2 en eurosport.nl.
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:06
US Open
Highlights | Alexander Zverev - Dominic Thiem
14/09/2020 OM 00:32