Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tennis | Geen rolstoeltennis op US Open door clash met Paris 2024 - “Logistiek niet haalbaar”

Friso Moison

Gepubliceerd 28/09/2023 om 17:11 GMT+2

De US Open heeft besloten om het rolstoeltoernooi volgend jaar niet door te laten gaan. Vanwege de Paralympische Spelen, die ongeveer rond dezelfde tijd plaatsvinden als de US Open, is het volgens de organisatie niet mogelijk om ook de kampioenschappen voor de rolstoeltennissers te organiseren.

US Open | Diede de Groot wint 12e Grand Slam op rij, twintigste in totaal en nadert Vergeer

De Grand Slam in New York wordt volgend jaar gehouden van 26 augustus tot 8 september, dezelfde weken dat ook de Paralympische Spelen in Parijs bezig zijn. De organisatie ziet qua planning daarom geen mogelijkheid om het toernooi voor spelers in een rolstoel door te laten gaan.
Een woordvoerder van de US Open zei tegen de BBC dat de organisatie samen met de ITF (International Tennis Federation) heeft gekeken of het mogelijk was om het rolstoeltoernooi te spelen tijdens de kwalificatieronde, een week voordat het hoofdtoernooi begint, maar dit was logistiek niet haalbaar.
“Door het aantal spelers op de banen tijdens de kwalificatie en trainingen voor het hoofdtoernooi is er niet genoeg ruimte om het evenement op locatie te houden. De drukte op de banen wordt ook nog verergerd door de toegenomen aantal spelers in de loting”, verklaarde de woordvoerder van de US Open.
picture

Hoogtepunten Schroder/Vink - Lapthorne/Ramphadi - US Open

Minder prijzengeld

Dit zou de vierde keer zijn dat het rolstoeltoernooi op Flushing Meadows geen doorgang kan vinden. Ook in 2008, 2012 en 2016 kon het evenement vanwege de Paralympische Spelen niet doorgaan. Tweevoudig US Open winnaar bij de quad singles Andy Lapthorne had graag een andere oplossing gezien, ook omdat het missen van het prijzengeld, 1,1 miljoen bij de laatste editie, een grote klap is voor veel spelers.
“Het is teleurstellend want veel spelers zijn afhankelijk van de Grand Slams voor hun inkomen. Om een van de grootste evenementen van het jaar te verliezen zal heel moeilijk zijn voor veel spelers. Nu moeten ze het vanaf Wimbledon in juli tot de Australian Open begin februari doen met veel minder wedstrijden”, zei Lapthorne tegen de BBC.
Vanuit Nederlands perspectief is het ook jammer dat de rolstoel-editie van de US Open volgend jaar niet doorgaat. Diede de Groot won dit jaar in New York haar zesde US open-titel op rij, wat haar totaal aantal majors op twintig bracht.
picture

Wimbledon | Diede de Groot dendert door, elfde grandslamzege op rij

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie