Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

US Open | Preview mannen - drie op een rij voor Carlos Alcaraz en Novak Djokovic?

David Avakian

Geupdate 11/01/2024 om 17:39 GMT+1

Op Roland Garros kreeg de tenniswereld waar het zo naar verlangde met een eerste Grand Slam-ontmoeting tussen Novak Djokovic en Carlos Alcaraz. In de finale op Wimbledon ging het buitenaardse tweetal op herhaling. Wat brengt de US Open en wat kunnen outsiders als Daniil Medvedev en Jannik Sinner?

Cincinnati | Novak Djokovic nu wel nipt de betere van Carlos Alcaraz in zinderende finale

Voor de goede orde: Alcaraz en Djokovic hebben elkaar ook buiten de majors getroffen. Op het gravel van Madrid in 2022 zegevierde de jonge Spanjaard via een tiebreak in de beslissende set. Onlangs op het hardcourt van Cincinnati kwam Djokovic als winnaar uit een slopende slijtageslag.
De Serviër overleefde een matchpoint en won uiteindelijk na bijna vier uur zwoegen in klimatologisch zware omstandigheden. Wederom kwam het tot een tiebreak in het beslissende bedrijf. De head to head staat zodoende op 2-2.
picture

Cincinnati | “Eén van de zwaarste partijen die ik ooit heb getennist” - Djokovic na winst op Alcaraz

Stevig statement

Opvallend is dat het duo in de vier ontmoetingen reeds op alle drie de ondergronden oog in oog heeft gestaan, waarbij Djokovic het enige hardcourt-duel vlak voor de US Open claimde. De 36-jarige levende legende noemde het duel in Cincinnati één van zijn meest memorabele partijen ooit.
Een stevig statement, gezien de iconische wedstrijden die Djokovic heeft uitgevochten in zijn loopbaan tegen rivalen Rafael Nadal en Roger Federer.
picture

Wimbledon | Alcaraz schrijft historie met winst op Djokovic – pakt Grand Slam af van lid Grote Drie

Titelverdediger & verloren zoon

Alcaraz is in New York titelverdediger en topseed. Djokovic is drievoudig kampioen en als tweede geplaatst. In het geval van de man uit Belgrado mag gesproken worden van een terugkeer van de verloren zoon.
De laatste wedstrijd die Djokovic speelde op de US Open eindigde in tranen. Het was de finale van 2021, toen hij voor het (Calendar) Grand Slam ging, maar in straight sets werd geklopt door Daniil Medvedev.
picture

US Open | Superieure Medvedev ontzegt Djokovic Calendar Slam

Eerste Grand Slam Alcaraz

In 2022 kon Djokovic de Verenigde Staten niet in, gezien het feit dat hij ongevaccineerd is. In zijn afwezigheid won Alcaraz zijn eerste Grand Slam-titel, ten koste van Casper Ruud.
Het leverde destijds ook de nummer één-positie op voor de toenmalig tiener.
De komende weken gaat Alcaraz voor het eerst de druk voelen die hoort bij het verdedigen van een Grand Slam-titel. Djokovic stond in zijn carrière 23 keer voor titelverdediging op een major.
picture

US Open | Alcaraz beleeft doorbraak in New York en pakt naast eerste Slam ook nummer 1-positie

Medvedev

Terwijl Djokovic (Australian Open en Roland Garros) en Alcaraz (Wimbledon) dit jaar onderling de Grand Slam-toernooien hebben verdeeld, heeft ook Medvedev zijn stempel gedrukt op het seizoen. De aanloop naar de US Open was weliswaar niet perfect, maar het Noord-Amerikaanse hardcourt-seizoen is doorgaans de periode waarin de nummer drie van de wereld het gevaarlijkst is.
In 2021 won hij de US Open-titel ten koste van Djokovic, nadat hij in 2019 in de finale al een vijfsetter had verloren van Rafael Nadal.
picture

Wimbledon | Droomfinale Carlos Alcaraz-Novak Djokovic een feit - Spanjaard kleineert Daniil Medvedev

Goed op hardcourt

Eerder dit jaar liet Medvedev voor de zoveelste keer zien hoe goed hij is op hardcourt, door vanaf het toernooi van Rotterdam vijf finales op rij te halen en vier toernooien te winnen, waaronder het Masters 1000-toernooi van Miami.
Hij verraste niet veel later vriend en vijand (en zichzelf) door het grote toernooi van Rome te winnen, nota bene op zijn “gehate” gravelondergrond. Ook op gras liet Medvedev van zich horen met een halvefinaleplaats op Wimbledon (nederlaag tegen Alcaraz).
picture

Toronto | Jannik Sinner boekt grootste toernooizege in zijn carrière met eerste Masters-titel

Sinner

Dat Medvedev spelbreker kan zijn voor degenen die hopen op een nieuwe editie van Alcaraz-Djokovic staat buiten kijf. Dat gezegd hebbende is de Moskoviet vooral een doorn in het oog voor Djokovic. Alcaraz heeft Medvedev dit jaar al twee keer compleet kansloos gelaten en zal niet al te veel in paniek raken van een mogelijk treffen in de halve finale. Minder goed nieuws voor de Spanjaard is Jannik Sinner als eventuele tegenstander in de kwartfinale.
De Italiaan heeft een indrukwekkende balans van 3-3 tegen Alcaraz in onderlinge ontmoetingen. Hun kwartfinale in New York vorig jaar ligt nog vers in het collectieve tennisgeheugen. Het werd een instant classic van 5 uur en 15 minuten. Nooit eindigde een partij op de US Open later (tien voor drie ’s nachts). Alcaraz won de fysieke strijd en stootte door naar de titel.
picture

Roland Garros | Carota Boys steunen Jannik Sinner in Parijs - "Hopen terug te zijn in de finales"

Deelnemersveld

Zoals gebruikelijk op een major is nagenoeg iedereen aanwezig. Pijntjes en enigszins draaglijke blessures zijn gedurende de vier steunpilaren van de tennissport geen reden om weg te blijven. De 81.500 Amerikaanse dollars die de 128 mannen en 128 vrouwen sowieso krijgen voor deelname hebben vermoedelijk ook een pijnverzachtende werking.
Naast Medvedev en Sinner zijn er op basis van huidige vorm of in het verleden behaalde resultaten meer spelers om nauwlettend in de gaten te houden de komende weken. Wat te denken van Ruud, die vorig jaar de finale haalde en in die finale ook voor de nummer één-positie speelde.
De Noor is ditmaal als vijfde geplaatst, achter vierde reekshoofd Holger Rune en voor nummer zes Sinner. Stefanos Tsitsipas en Andrey Rublev maken de top8 compleet.
picture

Wimbledon | Alcaraz verslaat Rune in duel der toptalenten en treft Medvedev in halve finale

USA

Het Amerikaanse publiek zal zich vooral scharen achter de nummers negen en tien van de plaatsingslijst: Taylor Fritz en Frances Tiafoe. Fritz kwam nooit voorbij de derde ronde, maar zal vroeger of later doorbreken wanneer alle ogen op hem zijn gericht. Tiafoe, die onlangs zijn top10-debuut maakte, maakte vorig jaar al grote indruk op de US Open.
In de vierde ronde klopte Tiafoe in vier sets niemand minder dan Nadal en belandde hij via een sterke zege op Rublev in de halve eindstrijd. Alcaraz, net bijgekomen van zijn thriller tegen Sinner, werd ook door Tiafoe tot vijf sets gedwongen. Kortom, de nummer twee van de Verenigde Staten behoeft geen herintroductie.
picture

US Open | Alcaraz sleept finaleplaats binnen na slepende vijfsetter ten koste van Tiafoe

Griekspoor

Dat een jaar een groot verschil kan maken wordt bewezen door Tallon Griekspoor. Vorig seizoen in New York was hij de nummer 46 van de wereld en nummer twee van Nederland achter Botic van de Zandschulp.
Dit jaar is Griekspoor als 24ste geplaatst en heeft hij twee ATP-titels op zak (Pune en Rosmalen). In aanloop naar de US Open haalde de 27-jarige speler in Washington DC voor het eerst de finale van een ATP 500-toernooi en klopte hij voor het eerst een top10-speler.
picture

Washington | Griekspoor kan topweek niet bekronen, Evans te sterk in finale ATP-500

Van de Zandschulp

Van de Zandschulp stond er vorig jaar beter voor qua ranking (ATP-22) en fitheid. De generatiegenoot van Griekspoor is door een reeks blessures weinig aan spelen toegekomen de laatste maanden en heeft de top50 helaas moeten verlaten.
Het is wachten op een terugkeer naar de fysieke vorm waarmee hij de laatste jaren furore maakte en menig topspeler de baas bleek, ook op Grand Slam-toneel.
picture

Wimbledon | Van de Zandschulp in tweede ronde knokkend ten onder tegen Davidovich Fokina

Pittige loting

Griekspoor en Van de Zandschulp hebben een pittige loting voor de kiezen gekregen. Het tweetal is helemaal bovenin het speelschema terug te vinden, in de buurt van… Alcaraz. In de eerste ronde treft Griekspoor het 19-jarige Franse tienertalent Arthur Fils. De top50-troef gaat debuteren in New York.
De ongeplaatste Van de Zandschulp, die in 2021 als qualifier nota bene de kwartfinale haalde, opent zijn campagne tegen de listige Australiër Jordan Thompson. Geen gemakkelijke loting, maar kansen zijn er zeker weten.
picture

Roland Garros | Vechtersbaas Griekspoor verliest bloedstollende vijfsetter van Hurkacz

Heerlijke openingspartijen

Hoewel in voorbeschouwingen als deze vooral wordt gekeken naar het grotere plaatje, de vooruitzichten van de wereldtoppers en Nederlandse troeven, is het minstens zo leuk om een blik te werpen op de vroege rondes en her en der cirkels te zetten om pareltjes in het speelschema. Wat te denken van de volgende affiches in de eerste ronde:
Andy Murray vs Corentin Moutet
Stan Wawrinka vs Yoshihito Nishioka
Ugo Humbert (29) vs Matteo Berrettini
Andrey Rublev (8) vs Emil Ruusuvuori
Alexander Bublik (25) vs Dominic Thiem
Stefanos Tsitsipas (7) vs Milos Raonic
picture

Wimbledon | Tsitsipas maakt op centre court na vijf sets einde aan sprookje van Murray

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie