Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Vondrousova schrijft geschiedenis - wint als eerste ongeplaatste speelster in open era

Kevin van Nunen

Geupdate 15/07/2023 om 18:07 GMT+2

Marketa Vondrousova heeft geschiedenis geschreven door Wimbledon 2023 te winnen. De Tsjechische was in de finale verrassend te sterk voor de wisselvallig spelende Ons Jabeur, die niet het hoge niveau haalde. Vondrousova speelde constanter en trok in 6-4 6-4 de partij naar zich toe. Na ruim vijf kwartier was het al gedaan, waarmee de eerste grote triomf van de 24-jarige een feit is.

Wimbledon | Vondrousova schrijft geschiedenis - wint als eerste ongeplaatste speelster in open era

Alle ogen waren in de finale gericht op Jabeur, die als favoriet begon aan haar derde finale van een major en haar tweede op rij in Londen. De start van Jabeur was ook uitstekend. Ze pakte gelijk de service af van Vondrousova en leek er even 3-0 van te maken, maar toen kantelde de partij.
Het was haast alsof Jabeur te goed startte, waarna het leek alsof ze bevangen raakte van de zenuwen. Van haar normaal zo solide spel, inclusief mooie dropshots, was weinig meer over. De dikke tranen na afloop zeiden genoeg. Het werd voor Jabeur een strijd, tegen zowel zichzelf als haar opponente. Een strijd die Vondrousova in haar voordeel besliste.
picture

Wimbledon | Vondrousova staat te shinen met haar zojuist veroverde Venus Rosewater Dish

Belangrijke eerste game voor Vondrousova

Die eerste gewonnen game, op de service van Jabeur, blijkt achteraf goud waard. En de Venus Rosewater Dish, plus 2,75 miljoen euro prijzengeld. Dat is ‘slechts’ mooi meegenomen, want waar het Vondrousova vooral om te doen was, was om opgenomen te worden op de erelijst van Wimbledon.
Haar naam staat voor altijd achter 2023 op de erelijst van de meest prestigieuze van de vier Grand Slams en er is met recht sprake van een historische triomf. Vondrousova (WTA-42) is de eerste ongeplaatste speelster in het open era die het toernooi wint. En dat na dik een eeuw tennis op het heilige gras in Londen.
picture

Wimbledon | Hevige emoties bij Ons Jabeur - tweede verloren finale hakt erin

Vondrousova in voetsporen Novotna en Kvitova

Vondrousova verloor eerder de finale van Roland Garros 2019 en Tokyo 2020, waarna ze van het toneel verdween als gevolg van een operatie aan haar speelarm. Ze was geblesseerd geraakt aan haar pols en moest een serieuze ingreep ondergaan om haar loopbaan te kunnen vervolgen. Alle opofferingen zijn het met het winnen van Wimbledon 2023 voor eens en altijd waar geweest.
De nog altijd pas 24-jarige Vondrousova treedt in de voetsporen van eerdere Tsjechische winnaressen als Jana Novotna en Petra Kvitova. Dat is puur gerekend op basis van Wimbledon, want speelsters uit Tsjechië zijn bijzonder succesvol op de WTA Tour en de majors.
picture

Wimbledon | “Vorig jaar was ik hier als toerist” - Vondrousova wint toernooi als ongeplaatste speler

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie