Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Van de Zandschulp beëindigt droogte - knokt zich in vijf sets naar tweede ronde

Wian Slendebroek

Geupdate 06/07/2023 om 17:50 GMT+2

Botic van de Zandschulp heeft op Wimbledon voor het eerst in vijf toernooien weer een ronde weten te overleven. De Nederlander speelde wisselvallig tegen de Chinees Zhizhen Zhang (ATP-52), maar was net goed genoeg om hem in vijf sets aan de kant te schuiven: 2-6 7-6(3) 7-6(6) 3-6 6-2. Na vijf verliespartijen op rij weet Van de Zandschulp nu wel een wedstrijd te winnen.

Wimbledon | Van de Zandschulp beëindigt droogte - knokt zich in vijf sets naar tweede ronde

Van de Zandschulp begon dramatisch aan de wedstrijd. Zoals zo vaak had hij moeite om op te starten. Haast zonder energie liep hij over de baan. Zijn service liep niet en hij had moeite om zijn services in te slaan. Zijn servicepercentage lag in de eerste set op slechts 55 procent.

Breakkansen

Van de Zandschulp had in die eerste set wel een aantal breakkansen gekregen. De Chinees speelde allesbehalve foutloos en liet ruimte voor Van de Zandschulp om toe te slaan. Toch stond het in de tweede set al gauw 1-4, waardoor de wedstrijd haast gespeeld leek voor de Nederlander.
Hij kon de wedstrijd omdraaien door wel toe te slaan op breakpunten die bleven komen. Op 4-4 kon Van de Zandschulp zelfs een tweede break pakken, maar hij wist de drie breakpunten niet te benutten. Met goede services pakte de Nederlander uiteindelijk in de tiebreak de set.
Ook de derde set ging met een tiebreak naar Van de Zandschulp, die vorig jaar op Wimbledon nog de vierde ronde bereikte. Hij leek de wedstrijd weer in handen te hebben, maar kwam in de vierde set na een slechte game op een break achterstand die hij niet meer wist weg te werken.
picture

Wimbledon | Van de Zandschulp wint punt tegen Zhang met racket achter zijn rug

Game twee en drie

De vijfde set bracht de beslissing. Waar Van de Zandschulp in de eerste set soms over de baan sjokte, was hij in de laatste set op stoom gekomen. De tweede en derde game van de set beslisten uiteindelijk de wedstrijd. In de tweede game was Van de Zandschulp knap op een break voorsprong gekomen. In games drie leek hij die meteen te verliezen: hij stond met 0-40 achter. Van de Zandschulp werkte de breakpunten weg en kon ook de rest van de set zijn voorsprong vasthouden.
Van de Zandschulp is de enige van de drie Nederlanders op Wimbledon die de tweede ronde haalt. Voor Tallon Griekspoor viel teleurstellend het doek, terwijl Gijs Brouwer erin slaagde om Alexander Zverev goed partij te bieden, maar geen set op zijn naam schreef. Van de Zandschulp ontmoet in de tweede ronde Alejandro Davidovich Fokina, die als 31ste is geplaatst. Dat kan slechter, maar Davidovich Fokina is een taaie en speelt bijvoorbeeld vaak lange partijen.
picture

Wimbledon | Bekijk in samenvatting hoe Van de Zandschulp in vijf sets wint van Zhang

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie