Paris 2024 | Olympische triatlon in gevaar - slechte waterkwaliteit Seine door E.coli-bacterie

Tobias Kappelle

Geupdate 01/03/2024 om 16:25 GMT+1

Er zijn grote vraagtekens rondom de waterkwaliteit van de Seine tijdens de olympische triatlon van Paris 2024. Voor de tweede keer blijkt uit tests dat de waterkwaliteit onvoldoende is, terwijl er geen andere locatie is waar de organisatie van de Olympische Spelen op kan terugvallen. Net als vier jaar geleden in Tokio is vooral de E. coli-bacterie de grote boosdoener.

Tokyo 2020 | Duffy verovert goud op triatlon, Klamer knap vierde

Het is de grote wens van de organisatie dat de start van de triatlon plaatsvindt in het centrum van Parijs. De Seine is daarom aangewezen als startpunt, waardoor er mooie beelden geschoten kunnen worden met de Eiffeltoren op de achtergrond.
Het grote probleem is dat de Seine uitermate ongeschikt is voor zwemsport. Al sinds de jaren '20 van de vorige eeuw is het voor de Parijse bevolking verboden om in de Seine te zwemmen vanwege de zeer slechte waterkwaliteit.
Dit heeft vooral te maken met ontlasting die via de riolen de rivier in kan lopen, vooral bij regenval. Afgelopen zomer werd al een aantal testevents afgelast wegens het vervuilde water en ook deze week bleek de kwaliteit onvoldoende na een proef van de Europese Unie voor veilig zwemwater.
picture

Tokyo 2020 | Blummenfelt wint de triatlon - samenvatting

E. coli-bacterie opnieuw tot last

De voornaamste boosdoener is net als in Tokio de E. coli-bacterie. Dit is een bacterie die vooral in water terechtkomt via ontlasting. Het kan grote problemen opleveren voor atleten. Zo waren er na een wereldbekerwedstrijd in het Engelse Sunderland tientallen triatleten die met diarree te kampen kregen.
In Tokio waren er ook grote zorgen rondom de bacterie. Al voor het evenement begon, werd er geklaagd over erge stank in de baai waar gezwommen moest worden en verschillende events werden afgelast.
picture

Paris 2024 | Wow! Parijs heeft toffe, spectaculaire plannen voor opening op de Seine

Geen back-up als startlocatie

Uiteindelijk vond de organisatie een oplossing. Met het plaatsen van speciale schermen onder het water werd de hoeveelheid E. coli-bacterie in het oppervlaktewater beperkt en dus werd toestemming verleend om de triatlon van start te laten gaan.
Of de Franse organisatie dit jaar eenzelfde plan heeft, is onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat er geen back-up is als startlocatie en dus lijkt er een serieus probleem te zijn. De afgelopen jaren werden meerdere triatlons al omgebouwd naar een versie met extra loopafstanden in plaats van het zwemmen. Dit wordt ook wel een duatlon genoemd.
Voor de Olympische Spelen zou het echter een enorme afgang zijn mocht de triatlon niet in zijn geheel gehouden kunnen worden.

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie