Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie Vrouwen | Geen 15 mei, maar 29 april - Ajax en FC Twente strijden om kampioenschap

Kevin van Nunen

Geupdate 28/04/2023 om 15:38 GMT+2

15 mei 2011 staat bij velen in het geheugen gegrift. Vooral bij Ajacieden omdat die dag eindelijk de derde ster werd veroverd. Ajax versloeg koploper FC Twente op die bewuste zondag met 3-1 en werd voor de dertigste keer kampioen. Ajax hoopt zaterdag op De Toekomst (aftrap 16:00 uur) in de Eredivisie Vrouwen ook een einde te maken aan de droogte… tegen het vrijwel ongenaakbare Twente.

Kalma scoort altijd en overal voor FC Twente, dus ook tegen Ajax

Foto: Getty Images

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat Ajax voor het laatst kampioen werd. Bij de mannen duurde de langste droogte uit de clubgeschiedenis zelfs zes jaar, voordat Siem de Jong twee keer toesloeg tegen de tukkers. De vier jaar voor en drie jaar na de dubbelslag van Ajax in 2017 en 2018 werden de vrouwen van Twente kampioen. De teller in Enschede staat in totaal op acht.
Twente leek dit seizoen zelfs flierefluitend op weg naar de landstitel. De eerste veertien wedstrijden werden stuk voor stuk gewonnen, de meeste zelfs met ruime cijfers. Onder aanvoering van topscorers Fenna Kalma (29 goals) en Renate Jansen (7 goals) werd er op los gescoord.

Slechts vier tegentreffers Twente

Twente maakte dit seizoen al maar liefst 79 doelpunten. Hier zet Ajax er nog wel 60 tegenover, vooral dankzij Romée Leuchter (15 goals) en Tiny Hoekstra (12 goals), maar het kwartet tegentreffers van Twente is zeldzaam weinig. De twee treffers die Fortuna Sittard produceerde, vormen de helft van het totaal aantal tegengoals. Die nederlaag (2-1) werd overigens ingeluid door een rode kaart voor verdedigster Caitlin Dijkstra.
Het is dus wel duidelijk dat Twente als favoriet afreist naar Amsterdam, maar tegelijkertijd neemt de druk toe. Zeventien van de achttien wedstrijden winnen is nog altijd geen garantie om kampioen te worden. Als er op De Toekomst wordt verloren van Ajax, gaat de schaal hoogstwaarschijnlijk naar Amsterdam, maar daar moet de laatste speeldag uitsluitsel over geven.

Wel of geen kampioen?

Ajax weet wat het te doen staat. Er moet gewonnen worden van Twente. Een gelijkspel lijkt slechts uitstel van executie, bij een nederlaag barsten op eigen veld de festiviteiten los bij de tegenstander… De twee eerdere ontmoetingen dit seizoen gingen al verloren; 3-1 in de competitie en 2-1 in de KNVB-beker.
Ajax heeft als nadeel dat het halverwege de competitie spelmaakster Victoria Pelova kwijtraakte aan Arsenal, een grootheid in het vrouwenvoetbal. Dit betekent dat er aan creativiteit is ingeboet, al blijkt dit niet direct tegen de soms zwakke tegenstand.
Een ander nadeel is dat Ajax het de laatste jaren vaak verknalt als het er écht op aankomt. Het gebeurt regelmatig dat Twente de lachende derde is. Niet dat alle successen tot stand komen op basis van geluk, zeker niet, maar als de titelrace eens spannend is, kan die soms zomaar eerder dan gepland over zijn doordat de concurrentie – vaak Ajax, soms PSV – het laat liggen.

Gelijkspel Ajax tegen Feyenoord

Een voorbeeld hiervan is het gelijkspel waarop Ajax bleef steken in de klassieker. De wedstrijd tegen Feyenoord werd gespeeld in een goed gevulde Johan Cruijff Arena – er waren dik 30.000 toeschouwers aanwezig – maar het werd slechts 1-1 door de nodige kansen te missen. Ter info: Feyenoord won in 2023 nog geen enkele wedstrijd…
Die ene remise geeft op dit moment de doorslag in de onderlinge strijd tussen Twente en Ajax, maar alles kan zaterdag nog op z’n kop gezet worden. De aftrap is om 16:00 uur, maar de grote vraag wordt vooral: is er bij het affluiten om 17:45 uur een kampioen… of nog niet?

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie