Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie Vrouwen | Wordt vijfde tegentreffer FC Twente fataal? Ajax pakt koppositie in topper

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 29/04/2023 om 20:00 GMT+2

Het hele seizoen stond FC Twente op kop, maar de Eredivisie Vrouwen is tijdens de voorlaatste speeldag op zijn kop gezet. Een doelpunt van Tiny Hoekstra betekende pas de vijfde tegentreffer van FC Twente in seizoen 2022/23, maar het is plots Ajax dat op pole-position staat om kampioen te worden. Ajax won de topper met 1-0 en bij winst op de laatste speeldag, tegen PEC Zwolle, gaat de schaal naar A

Groot feest bij de Ajax Vrouwen na het afpakken van de koppositie van FC Twente

Foto: Getty Images

Dat de stand van zaken op de ranglijst werd omgedraaid, mag een klein wonder worden genoemd. Lize Kop verrichte met name in de tweede helft enkele belangrijke reddingen. De keepster hield zelfs de nul en mocht daar ook haar verdediging dankbaar voor zijn, want met regelmaat moest gevaar van Twente geneutraliseerd worden.
De veertiende minuut van Ajax - Twente had toen al de volledige competitie op zijn kop gezet. Renate Janssen schoot de bal in de verre hoek tegen de paal en uit de situatie die volgde, zette Ajax een counter op. Daphne van Domselaar kon een schot van Chasity Grant niet klemmen en tikte de bal weliswaar opzij, maar daar stond Tiny Hoekstra om toe te slaan.

Felle duels

Ajax beleefde op dat moment zijn meest actieve fase in de wedstrijd. Er werd volop druk gezet, geen been werd teruggetrokken en dit leverde enkele felle duels op. De scheidsrechter stond het toe, maar dit viel geen hele wedstrijd vol te houden. Dat bleek, want naarmate de tijd verstreek, nam Twente het heft in handen.
Zoals altijd, in feite. Maar wat Twente normaal ook altijd doet, is doelpunten maken. En dat ontbrak eraan op De Toekomst. Het net werd niet gevonden – zelfs niet door Fenna Kalma – en voor het eerst scoorde dit seizoen Twente niet. Daarvoor oogde het slotoffensief ook wat te zouteloos. Met grote gevolgen. Als gevolg van de 1-0 nederlaag is het de koppositie kwijt in de Eredivisie Vrouwen.

Laatste speeldag

De titelrace wordt nu pas op de laatste speeldag definitief beslist. Hoewel Ajax de koppositie overnam, is het pas zeker van het kampioenschap als op de slotdag van de competitie wordt gewonnen van PEC Zwolle.
De thuiswedstrijd werd door Ajax met 2-0 gewonnen van de huidige nummer zes, maar op een laatste speeldag kunnen altijd gekke dingen gebeuren. Twente sluit de competitie af thuis tegen Feyenoord, dat in 2023 nog geen enkele wedstrijd won.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie