Euro 2024 | San Marino maakt eerste goal in elf maanden, maar krijgt ook harde kritiek uit Denemarken

Menno Waebeke

Geupdate 18/10/2023 om 14:50 GMT+2

San Marino nam het afgelopen dinsdag op tegen Denemarken en het dwergstaatje maakte het de bezoekers in eigen land knap lastig. Na ruim een uur spelen kwam San Marino zelfs op 1-1. De uitploeg trok uiteindelijk wel gewoon aan het langste eind en een aantal Denen waren na afloop niet te spreken over het gedrag van de San Marinezen. "Mij proberen te blesseren, is onacceptabel."

Euforie bij San Marino na de 1-1 tegen Denemarken.

Een voetbalsprookje in de EK-kwalificatie, San Marino kreeg het dinsdag bijna voor elkaar. De hele voetbalwereld gunde het land met slechts 33 duizend inwoners een resultaat thuis tegen Denemarken. Rondom het nationale voetbalteam hangt namelijk een hoop sympathie. Een fanaccount van San Marino op X heeft bijvoorbeeld ruim 100 duizend volgers.
Met grappige tweets vermaakt het account zijn fans. Zo ook toen San Marino tegen Denemarken na een uur spelen plotseling de meer dan verrassende gelijkmaker maakte. Denemarken had het de hele wedstrijd al lastig en kwam in de eerste helft dan ook niet verder dan een schamel doelpunt van United-aanvaller Rasmus Højlund.

Gelijkmaker

In de tweede helft lukte het de ploeg van Kasper Hjulmand ook nauwelijks om tot echt grote kansen te komen en in de 60ste minuut kreeg Denemarken het deksel op de neus toen Alessandro Golinucci met enig fortuin de 1-1 achter doelman Kasper Schmeichel schoot.
Heel lang hield de 1-1 echter niet stand, want nog geen tien minuten later zorgde invaller Yussuf Poulsen op aangeven van Jonas Wind voor de 1-2-eindstand. Met de eerste goal sinds 17 november 2022 en een knap resultaat tegen Denemarken leek de stemming bij San Marino dan ook puur positief te zijn, maar na afloop kreeg het land veel kritiek. En dan vooral uit Denemarken.

Deense kritiek

Doelpuntenmaker Højlund deed na afloop tegenover TV2 een boekje open over het gedrag van de thuisploeg. "Ze riepen vervelende dingen naar me in het Italiaans. Daarna ging het over op duwen, slaan en vastgrijpen. Ze waren gewoon respectloos. Soms zeiden ze zelfs dingen als 'we maken je kapot'. Ze konden net zo goed mijn carrière ruïneren", verwijst de jonge Højlund naar enkele zware overtredingen.
Op Instagram gaat de Deen - die deze zomer de overstap maakte van Atalanta naar Manchester United - nog even verder. "We doen elke dag zoveel om de beste versie van onszelf te zijn en fit te blijven voor veel wedstrijden. Dit gedrag van San Marino, mij proberen te blesseren, was onacceptabel."