Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Hoe Slot met zijn succesformule van Feyenoordseizoen een magisch jaar maakt

Douwe de Vries

Geupdate 11/05/2023 om 16:57 GMT+2

Is Arne Slot na deze voetbalzomer nog coach van Feyenoord? In Rotterdam-Zuid wordt steeds meer gevreesd voor een vertrek van de succes- en wondercoach, nu ook een Bundesligaclub zich heeft gemeld. Zijn ultieme kroon op het Feyenoordwerk kan in ieder geval aanstaande zondag worden gezet in de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Arne Slot coacht zijn team tegen Excelsior

Foto: Eurosport

Realistisch

Het woord 'kampioen' wilde de trainer zo'n driekwart van dit Eredivisieseizoen niet in de mond nemen. Ook in zijn tweede jaar als oefenmeester in Rotterdam-Zuid sierde bescheidenheid de mens zowel bij trainer als selectie. Ondanks dat Feyenoord zich als een ware voetbalbulldozer door de competitie bewoog. Het speelde zeven keer gelijk en verloor slechts eenmaal.
De verliespartij was in september vorig jaar tegen PSV in Eindhoven (4-3). Sindsdien heerst Feyenoord in de vaderlandse Eredivisie. Het verbrak zowel individuele als collectieve records. Een van de meest exemplarische hoogtepunten was de ijzersterke tweede helft in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax (2-3).

Titelrace

Maar ook na deze beslissende titelracewinst – de eerste uitzege in de Klassieker sinds 2005 – kwam Slot niet verder dan ‘dat het er nu heel goed voor staat’. Feyenoord kon een kleine twee maanden later de schaal bijna aanraken. PSV moest op bezoek bij Sparta en de ploeg van Slot speelde een dag later tegen Excelsior; een herhaling van de eerste kampioenswedstrijd in 2017.
Opnieuw kreeg Feyenoord de schaal niet uitgereikt in Kralingen omdat de Eindhovenaren wonnen op Het Kasteel. “We hebben heel slecht gespeeld en veel geluk gehad. De twee kansen die we hebben gecreëerd hebben we ook afgemaakt. Geluk dus, maar we hebben ook het maximale uit de wedstrijd gehaald”, analyseerde Slot maar weer eens realistisch tegenover ESPN.

Voetbalbouwwerkzaamheden

Na het laatste behaalde kampioenschap in 2017 maakte Feyenoord roerige jaren door. Wat veel sympathisanten al vreesden werd werkelijkheid; de club kon structurele aansluiting met de top niet vinden.
Feyenoord bungelde weer in de subtop onder leiding van aansprekende namen Jaap Stam en Dick Advocaat en na het terughalen van clubicoon Robin van Persie. Middelmatige resultaten in de nationale en internationale voetbalcompetities waren weer de orde van de dag. Met uitschieters zoals de 6-2 overwinning op Ajax in 2019 en het winnen van de KNVB-beker in 2018.
Stam en Advocaat kregen geen grip op de voetbalbouwwerkzaamheden die moesten worden verricht. Feyenoord leverde vaak ongeïnspireerde teams en het miste de frisheid van een nieuw elan. De club stond in de zomer van 2021 op het punt Dirk Kuyt aan te stellen als trainer. Technisch directeur Frank Arnesen koos voor een andere koers.

Frank Arnesen

Slot zelf verklaarde hierover tegen het AD: “Arnesen heeft of een andere keuze gemaakt of gewoon de keuze gemaakt om met mij in gesprek te gaan. Ik ging mijn verbintenis bij AZ niet verlengen. Door Arnesen kon ik hoofdtrainer van Feyenoord worden. Daarna hebben we er samen voor gezorgd dat, hoewel er heel weinig geld te besteden was, er meteen een sterke selectie kwam. Voor mij heeft hij heel veel betekend. Als Arnesen er niet was geweest, denk ik niet dat ik trainer van Feyenoord was geweest.”
Het directe gevolg in het eerste seizoen: een derde plek in de Eredivisie en finalist van de Conference League. De prima resultaten gingen ook gepaard met de Feyenoordvoetbalidealen. Sterkhouders Til, Dessers en Malacia vertrokken.
Afgelopen zomer kreeg Slot een op papier veel mindere selectie voorgeschoteld. Toch maakte hij van de combinatie relatief onbekende spelers een sterk collectief. Een collectief dat sterker opereerde dan de teams van concurrenten PSV en Ajax. Die in potentie veel meer individuele klasse bezitten. Het aanstaande kampioenschap van Feyenoord valt grotendeels op het conto van Slot te schrijven.

Lokroep

Het is dat realisme en de verbale en non-verbale houding van Slot, wat maakt dat hij zo geliefd is in Rotterdam-Zuid. Slot klaagde niet toen hij met een vrijwel compleet nieuwe selectie dit seizoen aan de slag moest. Hij vond een effectieve spits in Giménez en sterke aanvoerder in Kökçü. Improviseren en de handen uit de mouwen. Iets dat Feyenoordfans graag zien.
Alles lijkt op polepositie te staan om nog een jaar Slot eraan vast te plakken bij de huidige nummer 1 van de Eredivisie. Hij is geliefd bij de fans, heeft inmiddels een Feyenoord-DNA en laat zien hoe snel een nieuwe ploeg te bouwen. Het wel of niet blijven van Slot is één van de meest prangende vragen die de laatste weken boven de voetbalmarkt hangt. Verschillende media kwamen met berichtgeving over Engelse interesse. Nu meldt het Duitse Sport1 een lokroep van Eintracht Frankfurt. Slot reageerde de afgelopen tijd op de geruchten zoals van hem verwacht kon worden. Stoïcijns.

Megabedragclausule

In het contract van Slot bevindt zich een clausule waarin alleen een megabedrag hem los kan kweken. Een megabedragclausule. Dat wist De Telegraaf te melden. In de zomer van 2022 verlengde de trainer deze overeenkomst nog. Naast dat veel selectiespelers van Feyenoord op de radar van Europese topclubs staan, is het verlaten van Slot ook een reële optie. Slot zei het aannemen van een nieuwe functie ‘alleen op een onbewaakt moment’ te overwegen.
Wat bij Feyenoordfans heerst is het gevoel van angst. Het vertrekken van spelers aanstaande zomer is ingecalculeerd en zal waarschijnlijk op te vangen zijn, maar wel met Slot voor de ploeg. Het bekende spel tussen de media en de club is nu nog in volle gang, Slot zelf focust zich nu op de aanstaande drie matchpoints in de competitie. “Ik heb er zin in”, was de treffende en nuchtere reactie van Slot in aanloop naar de kampioenspot tegen Go Ahead. Zijn coachtoekomst daarmee in het midden latend.
Feyenoord speelt aanstaande zondag om 16:45 uur het mogelijke kampioensduel tegen Go Ahead Eagles in De Kuip. Allard Lindhout is de scheidsrechter.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot judo en van schaatsen tot wielrennen volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie