Eredivisie | PSV wint topper bij AZ in blessuretijd, Ajax krijgt op slotdag klop van FC Twente

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 29/05/2023 om 09:39 GMT+2

De laatste speeldag in het eredivisie-seizoen 2022/2023 bracht twee toppers: in het AFAS Stadion in Alkmaar was PSV door twee goals van Xavi Simons AZ de baas, terwijl in de Grolsch Veste in Enschede thuisploeg FC Twente de vloer aanveegde met Ajax. De Amsterdammers hadden achteraf vooral aandacht voor een incident met Steven Berghuis bij de spelersbus.

Xavi Simons verzekerde zich door zijn goede spel dit seizoen ook al van een plaats in het Nederlands Elftal

In Alkmaar kwam de strijd pas laat op gang. In de 65ste minuut maakte Xavi Simons – het 20-jarige talent dat al een heel seizoen furore maakt in Eindhoven en wiens toekomst nog niet duidelijk is – de 0-1.
AZ-linksbuiten bracht de stand gelijk vanaf de penaltystip en liet de thuisploeg nog even hopen op winst en dus de derde plaats in de eindstand die recht geeft op een plaats in de play-offs voor de Europa League.
Diep in blessuretijd was het echter weer Simons die van zich liet horen; met een prachtige dribbel speelde hij de AZ-verdediging inclusief keeper Mathew Ryan voorbij om zo de overwinning voor PSV binnen te halen en zichzelf te kronen tot gedeeld eredivisietopscorer – net als Utrecht-spits Anastasios Douvikas scoorde Simons 19 keer.

Berghuis vs supporter

In Enschede probeerde Ajax eerst op eigen kracht de derde plaats veilig te stellen. Aanvoerder Dusan Tadic – oud-speler van FC Twente – bracht de 0-1 op het scorebord, maar na de theepauze ging het al snel mis voor de Amsterdammers.
Via Manfred Ugalde, Julio Pleguezuelo en oud-Ajacied Vaclav Cerny wist de thuisploeg – uiteindelijk de nummer vijf in de eindstand van de eredivisie – de drie punten in de Grolsch Veste te houden.
Even buiten de Grolsch Veste stond de spelersbus van Ajax, waar Steven Berghuis het aan de stok kreeg met een fan. Toen de Ajacieden een voor een de bus betraden, zou een supporter Brian Brobbey hebben uitgescholden. Dit was tegen het zere been van de eveneens oud Twente-speler.