Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Historisch dieptepunt Ajax - club zakt na verlies in Utrecht weg tot onder degradatiestreep

Kevin van Nunen

Geupdate 22/10/2023 om 14:57 GMT+2

2023 wordt voor Ajax een steeds groter rampjaar. Nadat de club na de winterstop werd geconfronteerd met een historische reeks van zeven duels zonder overwinning blijkt het nog erger te kunnen. Een bizarre 4-3 nederlaag op bezoek bij FC Utrecht betekende dat Ajax zelfs wegzakt tot onder de rode streep van rechtstreekse degradatie. De ploeg van Maurice Steijn staat nu zeventiende in de eredivisie.

Het gaat onder Steijn van kwaad tot erger voor de geplaagde Maurice Steijn

Foto: Getty Images

Eventjes leek het erop alsof Ajax dit negatieve historische gegeven kon voorkomen, want het draaide in de tweede helft binnen twintig minuten een 2-0 achterstand om. Er stond kort 2-3 op het scorebord en hoewel Steijn toen uitgebreid stond te juichen in de dug-out, glipte het zijn ploeg ook in de Galgenwaard door de vingers.
Een slechte pass van veelbesproken aankoop Josip Sutalo vormde directe aanleiding voor alweer de vierde nederlaag van Ajax in de eredivisie, waardoor nummer laatst Utrecht erin slaagt om Ajax te passeren. De 36-voudig kampioen van Nederland stond eind oktober nog niet onder de streep van directe degradatie. Sinds enkele seizoenen degraderen immers de onderste twee uit de hoogste klasse.

BVB onderaan in Bundesliga

Om het nóg erger te maken, staat volgende week de topper tegen de foutloze koploper PSV op het programma. Ook nog eens in Eindhoven, waar Ajax door de jaren heen al zo moeilijk resultaten neerzetten. Het is niet helemaal uitgesloten dat Steijn – als hij dan nog trainer van Ajax is… – met zijn selectie rodelantaarndrager wordt.
Nu al is echter sprake van een historisch dieptepunt voor Ajax. Clubs als Borussia Dortmund, Arsenal, Tottenham Hotspur, Valencia en Sevilla zijn bekend met zulke rampreeksen. Het meest aansprekende voorbeeld BVB stond onder Jürgen Klopp zelfs onderaan nadat in de Bundesliga de winterstop was aangebroken, halverwege het seizoen dus. Toen de dagen weer langer werden, volgde een wederopstanding.

Volgende wedstrijd PSV - Ajax

Met twee knappe goals leek Kristian Hlynsson nog eventjes de meubelen te redden. Steven Bergwijn maakte er uit een penalty zelfs 2-3 van voor Ajax, maar het was toch echt Utrecht dat over de meeste veerkracht beschikte. Volledig vrij mocht Jens Toornstra de gelijkmaker binnenschieten en Oscar Luigi Fraulo maakte er in de slotfase zelfs 4-3 van, waardoor Utrecht-Ajax zijn zoveelste bijzondere editie in de moderne geschiedenis beleefde.
De wedstrijd werd in de slotfase overigens nog tot twee keer toe gestaakt wegens ‘vreugdebier’, oftewel lege bekers die door thuisfans op het veld waren gegooid.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie