Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Vitesse behoudt licentie, maar krijgt 18 punten in mindering - degradatie een feit

Kevin van Nunen

Geupdate 19/04/2024 om 17:52 GMT+2

Vitesse is vrijdagmiddag officieel gedegradeerd uit de eredivisie. Nu zat dat erop zich aan te komen, maar de degradatie is nog iets sneller een feit dan voorzien door een puntenstraf van de KNVB. Vitesse krijgt maar liefst 18 punten in mindering, waardoor het kort voor het einde van het seizoen plots zelfs een punt in de min staat.

De situatie was al tijden niet meer te redden voor Vitesse, maar er blijft hoop op een doorstart

Foto: Getty Images

De problemen stapelen zich al tijden op bij Vitesse. In eerste instantie vooral op financieel, daarna ook op bestuurlijk niveau en ten slotte sloeg de crisis over naar het sportieve aspect op het veld. Interim-trainer Edward Sturing gooide de handdoek al min of meer in de ring. De achterstand was te groot om nog te repareren.
Los van de malaise op het veld dient er ook elders in het Gelredome van alles gerepareerd te worden. De begroting bijvoorbeeld. Als gevolg van allerlei problemen en het niet kunnen voldoen aan de licentie-eisen krijgt de club uit Arnhem maar liefst 18 punten in mindering als straf van de KNVB.

Licentie Vitesse hing aan zijden draadje

Vitesse gaat niet in beroep tegen deze straf omdat het op deze manier mogelijkheden blijft zien met het oog op de toekomst. Wat die toekomst precies brengt, behalve degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie, is ongewis, maar gek genoeg biedt deze uitspraak van de KNVB de club weer een sprankje hoop.
De voetbalbond had immers ook kunnen besluiten om de licentie in te trekken en dan was er geen sprake geweest van degradatie, maar einde profvoetbal en einde Vitesse. Daarom is er in en rond Arnhem tot op zekere hoogte sprake van opluchting.

Weg omhoog via Keuken Kampioen Divisie

Vitesse hoopt ondanks de degradatie verder te kunnen, een jaartje of twee te overleven in de Keuken Kampioen Divisie en daarna weer de weg omhoog in te zetten - richting de eredivisie dus. De 132 jaar oude club verdwijnt na 35 jaar uit de eredivisie en moet nu een heleboel scherven gaan rapen.
Het eredivisie-avontuur van Vitesse telt dit seizoen nog vier wedstrijden, waarvan twee in eigen huis: 28 april tegen Fortuna Sittard en tenslotte 19 mei versus Ajax. Tegen die tijd moet ook duidelijk zijn welke club er samen met Vitesse degradeert. FC Volendam bezit op dit moment de slechtste papieren voor lijfsbehoud.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg je ons kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie