Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EURO 2024 | Nederland tegen oude bekenden Frankrijk en Oostenrijk - bekijk resultaat loting EK

Kevin van Nunen

Geupdate 26/03/2024 om 23:04 GMT+1

Het Nederlands elftal is erbij tijdens EURO 2024. En dat is prima. Maar tegen wie neemt het Oranje van Ronald Koeman het op tijdens de groepsfase? Dat zijn Frankrijk, Oostenrijk en een nog onbekend land in groep D. Daarmee is geen sprake van de zo gevreesde poule des doods, maar van een groep der oude bekenden.

Nederland had het met de loting voor Euro 2024 een stuk slechter kunnen treffen

Foto: Getty Images

Aan EURO 2024 doen tussen 14 juni en 14 juli weer 24 landen mee, maar apart genoeg waren bij de loting nog niet eens alle deelnemers bekend. De play-offs moeten nog gespeeld worden, wat betekent dat er nog drie startbewijzen op het spel staan.
Het duurt echter nog eventjes voordat die verdeeld worden. Dat gebeurt pas in het voorjaar. Pas dan weten we wie de derde tegenstander wordt van het Nederlands elftal: Polen, Estland, Wales of Finland? Voor kwalificatie dient één van de vier landen twee ontmoetingen in zijn voordeel te beslissen. De twee al wel bekende opponenten zijn Frankrijk en Oostenrijk.

Frankrijk in kwalificatie twee keer te sterk

Bijzonder genoeg was Frankrijk ook opponent tijdens de recente EK-kwalificatie. In die reeks was Nederland twee keer volkomen kansloos tegen Kylian Mbappé en de zijnen. Het werd 4-0 en 1-2. Tijdens het vorige EK versloeg Oranje in de poulefase Oostenrijk met 2-0 dankzij doelpunten van Memphis Depay en Denzel Dumfries. De wedstrijd werd toen gespeeld voor eigen publiek in de Johan Cruijff Arena.
Het wordt voor het Nederlands elftal zaak om in groep D bij de eerste twee te eindigen. Een derde plaats kan ook genoeg zijn om door te stoten naar de achtste finales, maar dan zijn Koeman en de zijnen wel afhankelijk van andere uitslagen. Vier van de zes nummers drie stoten door en eigenlijk valt er vooraf geen zinnig woord over te zeggen.

Poule des doods

De gevreesde poule des doods bleef Oranje in ieder geval bespaard. Het had vanuit pot 3 zomaar een stuk zwaarder kunnen uitpakken. Het is dan ook geen verrassing dat Koeman best goed te spreken is over de uitkomst van de loting. "Niet ongunstig", zo luidde de eerste reactie van de bondscoach.
Frankrijk, Oostenrijk en Nederland klinkt inderdaad ook net iets anders dan Spanje, Kroatië en regerend Europees kampioen Italië. Plus Albanië. Ook bijzonder is een herhaling van de halve finale tussen Denemarken en Engeland. Het speelschema wordt op een later moment bekendgemaakt. Dan weet Nederland ook welke speelsteden het aandoet in de zomer van 2024.

Speelschema Nederlands elftal groepsfase EURO 2024

Zondag 16 juni in Hamburg, Volksparkstadion om 15:00 uur: NNB - Nederland
Vrijdag 21 juni in Leipzig, Red Bull Arena om 21:00 uur: Nederland - Frankrijk
Dinsdag 25 juni in Berlijn, Olympiastadion om 18:00 uur: Nederland - Oostenrijk

Bekijk resultaat volledige loting EURO 2024

Groep A
Duitsland
Schotland
Hongarije
Zwitserland
Groep B
Spanje
Kroatië
Italië
Albanië
Groep C
Slovenië
Denemarken
Servië
Engeland
Groep D
Play-offs winnaar A (Polen/Estland/Wales/Finland)
Nederland
Oostenrijk
Frankrijk
Groep E
België
Roemenië
Slowakije
Oekraïne
Groep F
Turkije
Portugal
Tsjechië
Georgië

DATA EN SPEELSTEDEN EURO 2024

Het EK in Duitsland gaat dus van start op 14 juni 2024 (met Duitsland-Schotland als openingsduel) en is verspreid over tien speelsteden. De Allianz Arena in München is gastheer van de openingswedstrijd en de finale wordt gespeeld op 14 juli in het Olympiastadion in Berlijn.
De overige speelsteden zijn Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. Opvallend is dat van vier stadions de clubs niet uitkomen op het hoogste niveau. Hertha BSC (Berlijn), Fortuna Düsseldorf, Hamburger SV en Schalke 04 (Gelsenkirchen) spelen allemaal in de Tweede Bundesliga.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van judo tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie