Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Geen wereldtitel voor Wiegman met Engeland - Olga Carmona schiet Spanje naar winst

Kevin van Nunen

Geupdate 20/08/2023 om 14:15 GMT+2

Het is Sarina Wiegman niet gelukt om met Engeland wereldkampioen te worden. De bondscoach moest lijdzaam toezien hoe haar Lionesses in finale van het WK vrouwenvoetbal 2023 geen antwoord hadden op het solide positiespel van Spanje. Een schuiver van Olga Carmona (1-0) na een halfuur spelen vormde de beslissing, maar er hadden meer Spaanse doelpunten kunnen vallen.

Olga Carmona viert het maken van het achteraf winnende doelpunt in de WK-finale

Foto: Getty Images

Spanje slaagde erin om Engeland haar wil op te leggen en was ook nog eens scherp in de omschakeling. Ga maar na. Lucy Bronze zag diverse keren een Spaanse Armada tegenover zich op de rechterflank en uiteindelijk was dat in het Australia Stadium ook precies hoe het winnende doelpunt viel.
Engeland verspeelde de bal rond de middenlijn en treuzelde eventjes, terwijl Carmona vanaf diep op haar eigen helft een sprint inzette. Daar werd niet direct op gereageerd en toen de bal vanaf rechts naar links werd verplaatst had de linksback alle tijd om de bal in de verre hoek te schuiven.

Earps redt penalty

Doelvrouw Mary Earps moest flink aan de bak en ook werd ze gered door het houtwerk. Earps moest in de tweede helft zelfs redding brengen op een, slecht ingeschoten, penalty van Jennifer Hermoso om haar ploeg in de race te houden. Dat lukte, maar in de resterende twintig minuten plus dertien minuten blessuretijd de gelijkmaker produceren was voor Engeland te veel gevraagd.
Zo kon het gebeuren dat Wiegman voor de tweede keer onderuit ging in een WK-finale. Met de Oranje Leeuwinnen maakte ze in 2019 geen schijn van kans tegen de Verenigde Staten (2-0), maar deze pil zal heel wat bitterder zijn om te slikken. Ondanks alle blessurezorgen en afwezigen begonnen de Lionesses als favoriet aan de finale.

Fraai positiespel Spanje

Spanje liet tijdens dit toernooi echter zien dat het als één van de weinige ploegen in staat is om te spelen volgens een fraai positiespel. Het is bijzonder dat Spanje terugvalt op de kracht van het team, omdat veel speelsters niet in actie willen komen onder bondscoach Jorge Vida omdat het klimaat onder zijn leiding als onveilig wordt ervaren.
Een enkeling keerde terug toen bleek dat de Spaanse bond niet van plan was om Vida te vervangen, veel anderen – en echt niet de minsten – zagen op televisie hoe hun ploeg wereldkampioen werd. De niet geheel fitte Alexia Putellas, door velen beschouwd als de beste voetbalster ter wereld, is wel ‘gewoon’ van de partij en mocht invallen.

Paris 2024

Tweevoudig winnares van de Gouden Bal Putellas zag haar ultieme droom in vervulling gaan door met Spanje voor het eerst wereldkampioen te worden. Maar het is voor eens en altijd Carmona die in Sydney de geschiedenisboeken inging als maakster van het winnende doelpunt.
De volgende opdracht voor beide ploegen wordt kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs. Een ticket voor Paris 2024 valt te verdienen via de voor vrouwen nieuwe Nations League.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie