Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Oranje naar kwartfinale dankzij goals van Roord en Beerensteyn tegen Zuid-Afrika

Kevin van Nunen

Geupdate 06/08/2023 om 14:34 GMT+2

Oranje staat in de kwartfinale van het WK vrouwenvoetbal 2023. De Leeuwinnen onder leiding van Andries Jonker waren in de achtste finales met 2-0 te sterk voor Zuid-Afrika, dankzij doelpunten van Jill Roord en Lineth Beerensteyn. Bij de laatste acht is de tegenstander het Spanje dat zo graag de bal heeft.

Feest in het Oranje-kamp als met een doelpunt een grote stap wordt gezet naar de kwartfinale

Foto: Getty Images

Er werd vooraf heel wat verwacht van groepswinnaar Oranje, dat aantrad tegen het verrassende Zuid-Afrika. Met snelle uitvallen pijnigde Zuid-Afrika het hoger ingeschatte Italië (3-2), waardoor het in Sydney de tegenstander was. Oranje was dus gewaarschuwd.
Die waarschuwing was wellicht niet helemaal overgekomen, want de Oranje Vrouwen speelden geen goede wedstrijd. Het resultaat telt en werd over de streep getrokken, maar tegen een betere opponent – bijvoorbeeld Spanje – moet het veldspel beter om tegenstand te bieden en doelvrouw Daphne van Domselaar te ontzien.

Roord opent score, Van de Donk geschorst

Gelukkig voor Oranje kan het terugvallen op individuele klasse van bijvoorbeeld Lieke Martens. Zuid-Afrika had grote moeite om haar doelpoging te verwerken, waardoor Roord vanaf de doellijn kon toeslaan om haar elftal op voorsprong te zetten.
Ondanks die gigantische steun in de rug al in de negende minuut werd het voetballen daarna niet gemakkelijker. Een grote tegenvaller was zelfs een gele kaart voor Danielle van de Donk wegens een te wilde tackle, waardoor ze geschorst zou zijn voor een mogelijke kwartfinale.

Emotioneel moment voor Beerensteyn

Die mogelijke kwartfinale werd een definitief plekje bij de laatste acht toen de keepster van Zuid-Afrika zich verslikte in een schot van Beerensteyn. De bal lag in minuut 68 pardoes in het doel, waarmee de wedstrijd was beslist. De aanvalster reageerde emotioneel nadat ze had gescoord, omdat ze eerder dit WK geblesseerd raakte en er zelfs even vrees was voor einde toernooi.
Beerensteyn staat met Oranje nu maar mooi in de kwartfinale, waarin het uitkomt tegen Spanje. De Spaanse ploeg was met 1-5 te sterk voor Zwitserland en koppelde in die achtste finale eindelijk eens een eindproduct aan de ongekende voorbereiding van veel balbezit. In de poule ging Spanje ondanks 77 procent balbezit nog onderuit tegen Japan, met geloof het of niet 4-0 maar liefst.

Weer vroeg opstaan

Grote kans dat het meeste balbezit tegen Nederland ook voor Spanje is. Daar moet bondscoach Jonker een succesvolle tactiek tegen zien te verzinnen. De kwartfinale staat ingeroosterd voor vrijdag 11 augustus, weer om 03:00 uur ’s ochtends omdat was gerekend op een wedstrijd van de Verenigde Staten.
Topfavoriet USA zou later op de dag zelfs uitgeschakeld worden door Zweden na een bizarre penaltyreeks inclusief VAR-ingreep bij de beslissende strafschop.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie