Toon alles

WK vrouwen | Oranje uitgeschakeld door beter Spanje - kansen op meer gemist

Kevin van Nunen

Geupdate 11/08/2023 om 10:33 GMT+2

Er staat na de kwartfinale een punt achter het WK vrouwenvoetbal voor het Nederlands elftal. De ploeg van Andries Jonker moest haar meerdere erkennen in het technisch superieure Spanje, maar als Lineth Beerensteyn een goede dag had gehad, was het wellicht anders gelopen. De aanvalster miste enkele kansen, terwijl Spanje via Salma Paralluelo wel toesloeg in de verlenging. Haar 2-1 bleek de winnende

De verdediging grijpt niet in en dan beslist Paralluelo de kwartfinale in Spaans voordeel

Het leek er eventjes op dat Stefanie van der Gragt in (uiteindelijk) haar laatste interland de grote schlemiel werd. Ze maakte op ongelukkige wijze hands en lijdzaam moest ze toezien hoe Mariona Caldentey Spanje uit een penalty via de paal in de 81ste minuut op voorsprong schoot.
Spanje kon de eindstreep ruiken. Oranje kreeg eerder zelf geen penalty toen Beerensteyn neerging in de zestien. De VAR draaide het besluit van Stephanie Frappart terug. Een controversiële beslissing, want Beerensteyn ging niet zomaar liggen. Er was wel degelijk contact. Er zat voor bondscoach Andries Jonker niets anders op dan een slotoffensief te ontketenen, waarvoor naar Van der Gragt werd gekeken.

Van der Gragt in de spits

De verdedigster van Internazionale werd in de aanval geposteerd en scoorde met een vlammend schot alsof ze aan de lopende band doelpunten maakt. Op aangeven van Victoria Pelova bracht Van der Gragt de stand weer in evenwicht. Daarmee was Oranje echt de gelukkigste van de twee.
De technisch geschoolde Spaanse voetbalsters regen de kansen aaneen, maar vonden de paal, VAR (buitenspel) of Daphne van Domselaar op hun weg. De doelvrouw bracht opnieuw enkele keren uitstekend redding. Het meest gelijk op ging de wedstrijd nog in de verlenging.

Beerensteyn mist grote kansen

Beerensteyn had tot twee keer toe de winnende op haar schoen, maar zoals wel vaker, heeft de aanvalster van Juventus veel kansen nodig om tot scoren te komen. Te veel om op het WK een halvefinaleplek voor de Leeuwinnen te garanderen.
Terwijl in Wellington langzaam een nieuwe strafschoppenreeks op dit WK lonkte, besliste Paralluelo anders. Ze sloeg toe in minuut 111 met een schot tussen veel verdedigsters en daar kon ook Van Domselaar geen antwoord meer tegenover zetten. Klok en tegenstander waren in het restant een gezamenlijke vijand.