Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Liga | Real Madrid gaat in stadsderby steun betuigen aan racismeslachtoffer Vinícius Júnior

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 23/05/2023 om 19:52 GMT+2

Vinícius Júnior van Real Madrid werd in het uitduel tegen Valencia slachtoffer van racistische kreten vanuit het thuispubliek. De club uit de Spaanse hoofdstad gaat nu actie ondernemen na de zoveelste daad van racisme richting hun Braziliaanse buitenspeler. Er komt een groot spandoek tegen racisme en er komen in de twintigste minuut van de wedstrijd tegen Rayo Vallecano spreekkoren tegen racisme.

Vinícius Júnior is vaker het middelpunt van racistische bejegeningen in het Spaanse voetbal

Foto: Eurosport

Dat staat te lezen in de Spaanse krant AS. Waarom de twintigste minuut? Omdat 20 het rugnummer is van de inmiddels 22-jarige buitenspeler, die in juli 2018 voor 45 miljoen euro werd overgenomen van de Braziliaanse club Flamengo.
In de 78ste minuut van de uitwedstrijd bij Valencia werd er vanuit het thuispubliek in het Estadio Mestalla van alles gegooid en voornamelijk geroepen naar Vinícius Júnior, die dit seizoen – maar ook in eerdere jaren – al veel vaker te maken kreeg met racistische uitlatingen vanuit de Spaanse stadions.

Emotionele Vini

De 21-voudig Braziliaans international mocht de wedstrijd trouwens niet afmaken, want bij een flinke worstelpartij in de blessuretijd – waarbij Vinícius eerst zelf bij de keel werd gegrepen – kon de linksbuiten zijn handen niet thuishouden.
Op zijn social media-kanalen uitte de Braziliaan achteraf zijn ongenoegen. “Dit was niet de eerste, tweede of derde keer. Racisme is normaal in La Liga”, aldus Vinícius. “De competitie vindt het normaal, de bond ook en de tegenstanders moedigen het allemaal aan. De competitie die ooit van Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi was, is vandaag de competitie van de racist.”

Reactie La Liga

La Liga-baas Javier Tebas – bepaald niet onomstreden in eigen land – kwam met een repliek via Twitter. “We hebben twee keer geprobeerd met je samen te zitten en onze kant van het verhaal uit te leggen (in het verleden), maar twee keer ben je niet op komen dagen.”
“Voordat je La Liga bekritiseert, is het nodig dat je je goed informeert”, klinkt het bij Tebas. “Vini, je moet de boel niet manipuleren en je moet goed begrijpen dat iedereen zijn competenties heeft en dat we het samen moeten oplossen.”

Onderzoek en aanhoudingen

Vinícius voelde zich opnieuw niet gehoord, waarna ook Valencia na de wedstrijd met een reactie kwam. “Dit was een incident, maar beledigingen aan het adres van een speler van de tegenstander horen niet bij het voetbal. Ze passen niet bij de identiteit van onze club. We gaan onderzoeken wat er is gebeurd en zware maatregelen nemen.”
Valencia kwam twee uur na de wedstrijd met een statement op de clubsite. ,,Hoewel dit een incident is, horen beledigingen aan het adres van een speler van het rivaliserende team niet thuis in het voetbal en passen ze niet bij de waarden en identiteit van Valencia. De club onderzoekt wat er is gebeurd en zal de zwaarste maatregelen nemen.”
De Spaanse federale politie hield dinsdag in Valencia drie personen aan die verdacht worden van het maken van racistische kreten richting de 22-jarige Braziliaan. De werkgever van Vinícius Júnior
De Spaanse politie heeft dinsdag in Valencia drie personen aangehouden die ervan verdacht worden zondag racistische beledigingen te hebben geuit aan het adres van Real Madrid-aanvaller Vinicius Júnior. Zijn werkgever komt dus morgenavond (om 19:30 uur begint de wedstrijd) met steunbetuigingen.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie