Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Liga | Barcelona aangeklaagd voor omkoping: wat is er precies aan de hand?

Dave Kornuyt

Gepubliceerd 13/03/2023 om 12:19 GMT+1

Sportief gaat het Barcelona voor de wind. De Catalanen staan op de eerste plaats in La Liga en stevenen af op de 27ste landstitel. Achter de schermen gaat het een stuk minder met de club. Naast enorme financiële schulden werd Barça afgelopen vrijdag aangeklaagd door het Spaanse Openbaar Ministerie. Wat is er nu precies aan de hand en hoe ernstig zijn de beschuldigingen?

Bilbao-fans gooien nepgeld naar het veld.

Foto: Getty Images

De oplettende kijker zag gisteren bij de wedstrijd van Barcelona (0-1 winst tegen Athletic Bilbao) al een opvallend tafereel. De supporters van de Baskische tegenstander gooiden monopolygeld op het veld als protest tegen de aanklachten die de Catalanen voorgeschoteld gekregen.
Afgelopen vrijdag werd Barcelona namelijk officieel aangeklaagd door het Spaanse Openbaar Ministerie. De aanklacht is niet mals. De Catalanen zouden tussen 2001 en 2018 een totaal bedrag van 7,4 miljoen euro hebben overgemaakt naar een bedrijf van Jose Maria Enriquez Nigreira, toenmalig vice-voorzitter van het scheidsrechters comité (CTA) in Spanje.
Barcelona zelf ontkent de aanklachten overigens. Voorzitter Joan Laporte reageerde op Twitter met duidelijke woorden: “Barça is onschuldig en slachtoffer van een lastercampagne’, begon de voorzitter. “We zullen Barça verdedigen en de clubs onschuld bewijzen.”

Geen omkoping, maar advies

Volgens Barcelona hebben de betalingen niets met omkoping te maken, maar met iets heel anders. In een statement liet de club weten dat het enkel advies wilde inwinnen bij het bedrijf van Negreira. Tijdens verhoren zei de scheidsrechtsbaas daar zelf over dat het ging om advieswerk over hoe spelers zich het best kunnen opstellen tegenover scheidsrechters.
Bovendien geeft de club aan dat het tegenwoordig niet meer advies inwint van een externe partij, maar dat in het heden iemand binnen de eigen voetbalorganisatie de spelers en technische staf van adviezen voorziet.
Naast de club zijn ook twee voormalig voorzitters van de Blaugrana aangeklaagd. Sandro Rosell en Josep Bartomeu speelde volgens de openbaar aanklagers een actieve rol in de omkopingen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

Wat de gevolgen kunnen zijn voor Barcelona van een eventuele veroordeling is nog niet bekend. In Italië vond begin deze eeuw een vergelijkbare rechtszaak plaats tegen Juventus. Die club werd toen teruggezet naar het tweede niveau wegens het omkopen van scheidsrechters.
Barcelona is niet de enige topclub die dit seizoen een aanklacht te verwerken kreeg. Zo wordt Manchester City verdacht van het overtreden van meer dan honderd financiële regels in de Premier League en is het eerder genoemde Juventus zelfs al veroordeeld.
De Oude Dame kreeg vijftien punten in mindering omdat het loog over betaalde transfersommen en spelers stiekem meer betaalde dan in de boeken stond tijdens de coronaperiode.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van schaatsen tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie