LaPresse

Il Derby della Capitale: de strijd om erkenning

Il Derby della Capitale: de strijd om erkenning
By Eurosport

The 13/04/2018 at 10:45Bijgewerkt The 13/04/2018 at 16:17

De Serie A zit vol met prachtige derby’s, maar er is er één net wat meer gespannen dan de rest: Il Derby della Capitale. Het Stadio Olimpico wordt in tweeën gesplitst en we kunnen ons weer opmaken voor een 90 minuten durende oorlog.

Oorsprong

De rivaliteit tussen Lazio en AS Roma dateert alweer uit de jaren '20. Dictator Mussolini wilde alle Romeinse clubs laten fuseren om zo één ploeg te hebben die kon concurreren rijke Italiaanse clubs. Generaal Adolfo Vaccaro wilde dit echter koste wat het kost voorkomen, waardoor er twee Romeinse clubs overbleven. Sindsdien ruziën AS Roma en Lazio over wie nou de échte en de oudste Romeinse club is en liep de rivaliteit hoog op.

Eusebio Di Francesco en Simone Inzaghi, de trainers van de ploegen, weten als geen ander hoe belangrijk de derby is voor de fans. Beide trainers speelden meerdere keren in de Romeinse derby. Inzaghi won in 2000 de Scudetto met Lazio en één jaar later was het Di Francesco die met AS Roma kampioen werd. Dit jaar is de derby niet meer een strijd om de titel, maar nog steeds een strijd om leven of dood.

Strijd om Europees ticket

De Romeinse clubs hebben momenteel allebei 60 punten, maar op doelsaldo staan de Biancocelesti op plek drie en de de Giallorossi op plek vier. Naast de enorme eer die er op het spel staat, willen beide ploegen natuurlijk ook dolgraag de Champions League in. Inter, de grootste kaper op de kust, staat slechts een puntje achter de twee aartsrivalen en mag zal bij winst dus weer de top vier in komen, die recht geeft op een ticket voor het kampioenenbal.

AS Roma zal met een gevoel van onsterfelijkheid de derby in gaan. De drievoudig landskampioen won afgelopen week met 3-0 van het legendarische FC Barcelona, nadat het in Spanje nog met 4-1 werd afgedroogd. Hiermee zijn de Romeinen de derde club die een 3-0 achterstand goedmaken in de knock-out fase van de Champions League.


Ook Lazio kwam de afgelopen week in actie in Europees verband. De ploeg van Inzaghi verdedigde een 4-2 voorsprong tegen Salzburg in de kwartfinale van de Europa League, maar zag de hoop op een Europese titel in rook op gaan. Na 71 minuten spelen en een 1-1 stand op het scorebord was er nog niks aan de hand voor de Italianen, maar vijf luttele minuten later stond Salzburg opeens op een 4-1 voorsprong. De Biancocelesti werden overklast en werden toch nog uitgeschakeld.

Stefan de Vrij kon uitschakeling in de Europa League niet voorkomen.

Stefan de Vrij kon uitschakeling in de Europa League niet voorkomen.Eurosport

De derby van Roma is komende zondag vanaf 20:45 LIVE op Eurosport 1 en de Eurosport Player!