Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Serie A | Salernitana ontslaat trainer Nicola voor de tweede keer… in maand tijd

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 17/02/2023 om 13:47 GMT+1

Davide Nicola is voor de tweede keer op rij ontslagen bij Salernitana. Halverwege januari gaf het bestuur van de nummer 16 van de Serie A Nicola al ‘de zak’. Zijn al opmerkelijke terugkomst duurde slechts een kleine maand.

Welles-nietes-spelletjes bij Salernitana: Davide Nicola mag definitief vertrekken

Foto: Getty Images

Tekst: Douwe de Vries
Na de 8-2 nederlaag tegen Atalanta Bergamo op 15 januari vond het bestuur het genoeg, trok aan de noodrem en ontsloeg dus de 49-jarige Italiaanse coach. Een paar dagen later kwam het bestuur met de opmerkelijke beslissing Nicola toch nog een tweede kans te geven.
De ploeg verloor vervolgens van Napoli (0-2), won van Lecce (1-2) en verloor tweemaal tegen Juventus (0-3) en – de belangrijke degradatiekraker – Hellas Verona (1-0). De opvolger van de tweemaal ontslagen coach is de Portugees Paulo Sousa.

‘Wonderinterim’

Wie naar de opmerkelijke carrière van Nicola kijkt, zal verbaasd zijn dat hij tóch weer is ontslagen bij laagvlieger Salernitana. In het Italiaanse voetbal staat hij namelijk bekend als ‘wonderinterim’. Vaak wordt hij halverwege het seizoen aangesteld om een tobbende club van degradatie te behoeden.
Zo deed de stuntcoach dat bij het Genoa van Lasse Schöne in het seizoen 2019/2020. De ploeg eindigde als zeventiende net boven de streep. Verder had Nicola dienstverbanden bij clubs als Crotone, Udinese en Torino.

Het is niet de eerste keer dat de oud-verdediger voortijdig moet vertrekken. Hij kreeg bij clubs vaak te maken met bestuurlijke wanorde en chaos. Maar ook zijn eigen markante gedrag lijkt invloed te hebben op een niet al te stabiel, langer dienstverband. Hij baarde opzien door bij zijn aanstelling bij Salernitana uit te spreken: “Als we ons handhaven, ga ik te voet naar de paus.”

Voetbalsoap

Dat was in februari vorig jaar, toen Nicola weer eens een ploeg in de Serie A moest zien te houden. Dat lukte door met 1 punt boven de streep te eindigen. Ook nu leek dat met Salernitana weer te lukken. Maar na een typisch Italiaanse voetbalsoap hoeft Nicola het niet meer te doen.
Overigens blijven trainers in Italië na hun congé vaak gewoon onder contract staan – en worden ze ook uitbetaald – tot de oorspronkelijk afgesproken einddatum, zodat een club een ontslagen coach net zo gemakkelijk kan opdragen om weer voor de groep te komen staan. De situatie van Nicola is dus wel opmerkelijk, maar niet uitzonderlijk.
Bij Salernitana staat één Nederlander contract. Het is de middenvelder Tony Vilhena.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie