Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Voetbal | Creatief boekhouden Juventus bestraft: 15 punten minder, directeuren geschorst

Wian Slendebroek

Geupdate 21/01/2023 om 11:24 GMT+1

De Italiaanse voetbalclub Juventus heeft vandaag vijftien punten minder dan het gisteren had. De club werd gestraft omdat de clubleiding fraudeerde met de uitbetaling van salarissen en er een creatieve boekhouding op nahield.

Juventus bestraft

Foto: SID

De Italiaanse autoriteit Financiële Markten (Consob) onderzocht dat Juventus meer dan 150 miljoen euro verdiende tussen 2019 en 2022 door te sjoemelen in de boekhouding. Zo werden spelers verkocht voor bedragen die niet overeenkwamen met hun transferwaarde. Het ging hierbij om ruildeals waarbij beide clubs de transferwaardes voor hun spelers veel te hoog inschatten.
In het onderzoek naar de fictieve meerwaarde van spelers werden de begrotingen van verschillende Italiaanse clubs onderzocht. Sampdoria, Pro Vercelli, Genoa, Parma, Pisa, Empoli, Novara and Pescara werden allemaal vrijgesproken.
Clubicoon Claudio Marchisio is het met de straf niet eens. Op Twitter sprak hij zijn afschuw uit over de straf. “Alle clubs doen het zo, maar alleen Juve wordt ervoor gestraft.”

Zwart uitbetalen

Daarnaast bleek dat de ‘Oude Dame’ tijdens de coronacrisis haar spelers zwart doorbetaalde. De club had gemeld dat van de spelers hun salaris was ingehouden. Opnieuw om de boekhouding op orde te maken.
Naast de sportieve straf voor de club, worden de bestuurders ook berispt. Voormalig technisch directeur Fabio Paratici kreeg een schorsing van 30 maanden. Op dit moment is hij technisch directeur bij Tottenham. Oud-voorzitter Andrea Agnelli mag 24 maanden niets in het voetbal doen.
Door de vijftien punten in mindering daalt Juventus naar de tiende plek op de ranglijst met 22 punten, gelijk met Bologna en Empoli. Napoli staat met 47 punten aan de leiding.

In beroep

‘Juve’ kan nog in beroep gaan tegen de straf. Na een beroep kan er geen strafvermindering plaatsvinden. Of Juventus wordt vrijgesproken of het behoudt de vijftien punten mindering.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie