Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

FA Cup | Recordgoal Gündogan helpt City op weg naar winst in Manchester Derby-finale

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 03/06/2023 om 18:15 GMT+2

Manchester City won de finale van de FA Cup met 2-1 van aartsrivaal en stadsgenoot Manchester United. Aan de blauwe zijde van Manchester waren twee goals van Ilkay Gündogan waren beslissend. De eerste van die twee was een recorddoelpunt in de finale van de Engelse beker.

Ilkay Gündogan met zijn recordknal

Foto: Eurosport

Een zonnig Wembley vormde het decor voor weer een nieuwe titelkans voor Erik Ten Hag. De trainer van Manchester United moest dan wel zien af te rekenen – althans, zijn spelers – met misschien wel de beste ploeg ter wereld: stadsgenoot Manchester City.
Meteen na het eerste fluitsignaal werd duidelijk waarom City nog op koers ligt voor de ‘Treble’ (de Premier League werd al gewonnen en volgende week wacht de Champions League-finale tegen Inter): de lange bal op Erling Haaland klutste voor de rechter van Ilkay Gündogan en de Duitse middenvelder twijfelde niet: een weergaloze volley bracht The Citizens na twaalf tellen op 1-0.

Records en de VAR

Dat was een record voor de FA Cup-finale, nog nooit werd er zo snel gescoord. Het zorgde er meteen voor dat The Red Devils in de achtervolging moesten, al waren ze daar niet echt toe bij machte. Net na een half uur spelen kwamen ze eigenlijk ‘per ongeluk’ op gelijke hoogte, toen scheidsrechter Paul Tierney de bal op de stip legde na een handsbal van Jack Grealish; de linksbuiten had zelf nauwelijks in de gaten dat hij de bal geraakt had.
Bruno Fernandes pakte het soort van cadeautje uit, terwijl de referee in de eerste helft fout op fout stapelde; meerdere strafschoppen werden niet gegeven, terwijl er ook her en der kaarten – en misschien wel rode kaarten – hadden kunnen vallen.

Bewussie?

Na de theepauze ging het weer volle bak in het sfeervolle Londense stadion. City kreeg in de 51ste minuut een vrije trap aan de rechterzijde van het veld, waarbij Kevin de Bruyne de bal listig op de linkervoet van Gündogan lepelde.
De Duitser raakte deze keer de bal een stuk minder goed dan net na het eerste fluitsignaal, maar de bal baande zich een weg door de meute in het strafschopgebied van United en David De Gea zag te weinig om op tijd bij de bal te zijn: 2-1 City.
In het vervolg kwamen er kansen voor de blauwe zijde van de stad, waarbij De Bruyne keeper De Gea op zijn pad vond en Gündogan een hattrick niet door zag gaan vanwege buitenspel.
Manchester United probeerde het nog met een slotoffensief via de ingevallen Alejandro Garnacho; de linksbuiten zag zijn gekrulde bal vanaf de rechtervoet vlak langs de paal belanden van de City-goal, waarna in de blessuretijd een scrimmage via verdediger Raphaël Varane op het dak van het doel belandde. Het werd uiteindelijk 2-1 voor de mannen van Josep Guardiola.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie