Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Afrika Cup | Van vechten tegen kanker naar nationale volksheld - Haller beslist finale tegen Nigeria

Menno Waebeke

Geupdate 12/02/2024 om 13:34 GMT+1

Sébastien Haller heeft Ivoorkust naar de eindoverwinning op de Afrika Cup geschoten. De oud-spits van FC Utrecht en Ajax maakte de 1-2 in de spannende finale tegen Nigeria. Haller herstelde vorig jaar nog van teelbalkanker en werd zondagavond de grote held in het thuisland. "We hebben hier zo vaak van gedroomd."

Sébastien Haller na zijn winnende goal voor Ivoorkust in de finale tegen Nigeria.

Foto: Getty Images

Ivoorkust plaatste zich voor de finale in Abidjan na onder meer twee merkwaardige ontsnappingen tegen Senegal en Mali. In de groepsfase kwam het gastland Nigeria ook al eens tegen. De Nigerianen wonnen toen door een treffer van aanvoerder William Troost-Ekong en diezelfde aanvoerder nam ook zondagavond een hoofdrol op zich.
De Haarlemse verdediger, die zijn loopbaan begon bij FC Groningen en FC Dordrecht, kopte in de 38ste minuut uit een hoekschop de openingstreffer voor de Super Eagles tegen de touwen. Troost-Ekong was ook in de halve finale belangrijk toen hij Nigeria vanaf de stip op voorsprong zette.

Matchwinner Haller

Ivoorkust kreeg aan het begin van de tweede helft een eerste grote kans om op gelijke hoogte te komen. Oud-Ajacied Calvin Bassey haalde een inzet van Max Gradel ternauwernood van de lijn. Ook na dat moment werd Ivoorkust steeds sterker en dus hing de gelijkmaker in de lucht.
Die gelijkmaker kwam er na een uur spelen ook. Voormalig Barcelona-middenvelder Franck Kessié kopte raak op aangeven van Simon Adingra. Beide ploegen leken af te stevenen op een bloedstollende verlenging, maar daar bracht Haller tien minuten voor tijd verandering in.
De spits van Borussia Dortmund kwam los van zijn directe tegenstander en werkte een voorzet van Adingra met de punt van zijn schoen tegen het net. Een ware vreugde-explosie barstte los in het Stade Olympique in Abidjan. Ivoorkust trok de overwinning over de streep en bezorgde de fans de derde Afrika Cup-titel in de historie.

Teelbalkanker

Het is een bijzonder nieuw hoofdstuk aan het indrukwekkende verhaal van Haller. De 29-jarige Ivoriaan maakte in de zomer van 2022 de overstap van Ajax naar Borussia Dortmund, maar werd kort na zijn transfer gediagnosticeerd met teelbalkanker. Na een lange behandeling keerde Haller in januari vorig jaar terug op het veld.
Dit seizoen heeft de aanvaller het lastig in de Bundesliga. Haller speelde slechts elf wedstrijden in de competitie en wist daarin nog niet het net te vinden. De overwinning in deze finale moet de spits wel een boost geven. Na afloop is hij in ieder geval dolgelukkig.
"We hoopten dat we tot de finale zouden komen, maar het was een lastige wedstrijd. De vreugde die we nu zien, dat is wat er gebeurt in het hele land. Ik hoop dat het heel veel mensen goed doet", vertelt hij trots.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van judo tot atletiek volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie