Afrika Cup | Ivoorkust en Nigeria gaan op voor laatste horde na zinderende halve finales

Menno Waebeke

Geupdate 08/02/2024 om 15:07 GMT+1

Ivoorkust en Nigeria hebben zich beiden geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. Het gastland won dankzij een treffer van ex-Eredivisionist Sébastien Haller van DR Congo. Nigeria versloeg Zuid-Afrika na een bloedstollende strafschoppenserie. De finale wordt op zondag 11 februari afgewerkt in het Olympisch stadion van Abidjan.

Sébastien Haller was de matchwinner in de halve finale tegen DR Congo.

Ivoorkust heeft dit toernooi al meerdere keren een engel op de schouder gehad. De ploeg won weliswaar de openingswedstrijd van het toernooi van Guinee-Bissau, maar ging daarna in de groepsfase twee keer onderuit tegen Nigeria en Equatoriaal-Guinea. Ondanks de nederlagen plaatste Ivoorkust zich wel voor de volgende ronde.
Vooral de 4-0-afstraffing tegen Equatoriaal-Guinea deed het land pijn. Zoveel pijn dat bondscoach Jean-Louis Gasset - ondanks de plaatsing voor de volgende fase - op straat werd gezet. 46-voudig international Emerse Faé nam het over en met Faé keek Ivoorkust in de achtste finale tegen Senegal lang tegen een achterstand aan.
In de 86ste minuut maakt voormalig Barcelona-middenvelder Franck Kessié echter gelijk van de stip en in de beslissende strafschoppenserie trok Ivoorkust aan het langste eind.
Dat was nog niet de grootste ontsnapping van Ivoorkust, want in de kwartfinale tegen Mali zorgde Brighton-aanvaller Simon Adingra pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd voor de 1-1. In de 122ste minuut maakte invaller Oumar Diakité vervolgens de winnende goal.

Haller belangrijk

De halve finale van Ivoorkust was wat dat betreft een stuk minder spectaculair, maar niet minder spannend. Lang bleef het 0-0 in het duel tussen Ivoorkust en DR Congo. Een doelpunt van Congo-spits Cédric Bakambu werd afgekeurd en dat zorgde ervoor dat Ivoorkust dit keer eens niet op een achterstand kwam.
In de tweede helft werd Ivoorkust steeds dominanter en dat leidde na een ruim uur spelen voor de enige treffer van de wedstrijd. Oud-Ajacied Sébastien Haller volleerde knap raak via de grond. DR Congo kwam die klap niet meer te boven en dus mag het gastland zich opmaken voor de finale.

Sleutelrol oud-Dordtenaar

Nigeria kende een weg naar de halve finale met een stuk minder tegenslagen. De Super Eagles bleven ongeslagen in de groepsfase en wonnen vervolgens zonder tegentreffers van Kameroen en Angola. In de halve finale stuitte Nigeria op een stuk meer weerstand van Zuid-Afrika.
Toch kwam Nigeria in de tweede helft op voorsprong. William Troost-Ekong, oud-speler van FC Groningen en FC Dordrecht, schoot raak vanaf de strafschopstip. In de laatste minuut kwam Zuid-Afrika weer terug in de wedstrijd door wederom een benutte strafschop: Teboho Mokoena stuurde Stanley Nwabili naar de verkeerde hoek.
Ondanks een rode kaart van Grant Kekana hield Zuid-Afrika het in de verlenging vol en dus ging ook deze wedstrijd naar een penaltyserie. Mokoena bleef bij zijn tweede poging minder rustig en zag zijn inzet gekeerd worden. Ook Evidence Makgopa faalde vanaf de stip en Leicster City-aanvaller Kelechi Iheanacho kon Nigeria daardoor naar de finale schieten.

Wie is favoriet?

Het is lastig om een absolute favoriet aan te wijzen voor de finale. Nigeria heeft een sterke basiself met Victor Osimhen (Napoli) als absolute sterspeler. Ook Moses Simon, Ademola Lookman, Alex Iwobi, Ola Aina, Frank Onyeka en de kortstondige Ajacied Calvin Bassey spelen in Europese topcompetities.
De Nigerianen vochten zich ook een stuk eenvoudiger door het toernooi heen, maar met sterkhouders als Haller, Adingra, Kessié, Ibrahim Sangaré én de steun van het thuispubliek, maakt ook Ivoorkust een kans om op 11 februari voor een waar volksfeest te zorgen in West-Afrika.