Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

KNVB-beker | Complete sensatie in Utrecht - derde treffer Hercules vloert Ajax in blessuretijd

Kevin van Nunen

Geupdate 21/12/2023 om 20:56 GMT+1

Ajax heeft aan rampjaar 2023 nog een ontzettend lelijk hoofdstuk toegevoegd. De diep gevallen topclub verloor in de tweede ronde van de KNVB-beker… van de amateurs van USV Hercules. De historische overwinning voor de ploeg die uitkomt op het vierde niveau van Nederland was niet eens onverdiend. Dankzij twee doelpunten van Tim Pieters en Mats Grotenbreg werd het 3-2.

Tim Pieters werd de grote bekerheld van Hercules door twee keer te scoren tegen Ajax

Foto: Eurosport

Het ging in de slotfase alle kanten op in Stadion Galgenwaard, waar de amateurclub naartoe was uitgeweken. Er was plek voor 5000 toeschouwers en die werden op een prachtige avond getrakteerd. Zo leek het althans, maar vreugde maakte nog eventjes plaats voor wanhoop toen Ajax van 2-0 plots terugkwam tot 2-2.
Alles en iedereen maakte zich al op voor een plotseling noodzakelijk geworden verlenging, maar toen besliste Grotenberg anders. Hij kreeg na een vrije trap de bal voor zijn voeten gekopt en aarzelde niet. Met een balcontact voor de eeuwigheid velde hij het vonnis over het toch al zo geplaagde Ajax. Het is misschien wel de grootste stunt in de geschiedenis van de KNVB-beker.

Twee goals Tim Pieters

Ajax startte zonder Steven Bergwijn, Steven Berghuis en Brian Brobbey. Het werd al snel duidelijk dat het zonder die drie niet ging lukken. En later met de ingevallen Brobbey trouwens ook niet. Pieters was na een kwartier spelen het eindstation van een knappe aanval van de amateurploeg uit Utrecht en hij rondde nog af ook.
Alsof de voorsprong van Hercules nog niet sensationeel genoeg was, begon de bekerstunt langzaam maar zeker serieuze vormen aan te nemen. Ajax kwam er namelijk niet doorheen. Gewoon niet. Nota bene tegen verdedigers die buiten het voetbal gewoon een baan hebben.

Ajax krijgt deksel op de neus

De sensatie – of het demasqué – leek compleet toen Pieters er ook nog 2-0 van maakte. Pieters nam een lange bal op knappe wijze aan, ging op de zestien van Ajax af en liet vervolgens keeper Diant Ramaj kansloos met een prachtige krulbal. Vrijwel niemand snapte wat er gebeurde, maar de 2-0 voor Hercules viel niet eens onverdiend te noemen en de amateurs kregen zelfs kansen op meer.
Tot enkele gevaarlijke counters kwam het wel, tot een derde treffer niet. Het uitblijven van die derde treffer leken de amateurs eventjes duur te moeten bekopen, toen Ajax plots de geest kreeg en langszij kwam dankzij Brobbey en Chuba Akpom. Die 2-2 stond maar heel eventjes op het bord, na een historische intikker van Grotenberg.

Rampjaar 2023 compleet

Na een sportieve crisis bovenop de ronkende puinhopen in de bestuurskamer kon deze uitschakeling in de beker er voor Ajax ook nog wel bij. Het versleet de ene na de andere trainer en technisch directeur, met als gevolg slechts een vijfde plaats in de eredivisie – de club stond zelfs even achttiende en laatste – en degradatie naar de lang zo verfoeide Conference League.
Er leek onder interim-trainer John van ’t Schip sprake van verbetering, maar zodra de trainer in het vliegtuig stapte om in Australië de bruiloft van zijn zoon bij te wonen zakte Ajax direct weer door de ondrgrens.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot schaatsen en van judo tot atletiek volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie