KNVB Beker | Feyenoord wint de derde keer wel van PSV, Rotterdammers in kwartfinale Beker

Douwe de Vries

Geupdate 25/01/2024 om 10:38 GMT+1

Drie keer is scheeprecht voor Feyenoord. Na de verliespartijen in de Supercup (augustus) en de Eredivisie (december) tegen PSV, is er in de KNVB Beker wel gewonnen van de Eindhovenaren. In De Kuip zegevierde de thuisploeg met 1-0 door een goal van Quinten Timber. De overwinning was nauwelijks terecht te noemen. Het onaantastbaar lijkende PSV loopt de tweede tik op na de winterstop.

Quinten Timber zorgde voor 1-0 in de Bekerwedstrijd tegen PSV

Een teleurstelling. PSV moest de definitie van dat begrip echt eens opzoeken. De fijn voetballende ploeg van Peter Bosz kende -tot afgelopen weekend tegen Utrecht- een perfecte score in de Eredivisie. Tegentreffers worden nauwelijks geïncasseerd. De tegenstander wordt de bekende wil opgelegd. Hoewel. De laatste wedstrijd tegen FC Utrecht was dat zeker in de tweede helft niet het geval.

Welbeschouwd voor het eerst ervaarde PSV tegenstand in de Eredivisie. Als er een ploeg verdiend had te winnen zondag was het FC Utrecht. Ook toegegeven door Peter Bosz in aanloop naar deze wedstrijd. Echt reden tot paniek was er niet in het Eindhovense. PSV staat namelijk nog altijd fier aan kop in de Eredivisie. Daarnaast deed het -tot vanavond- nog mee op alle fronten. De nieuwe tik in De Kuip doet vermoeden dat tegenstanders een kwetsbare angel hebben weten te vinden bij de Eindhovenaren.

Bliksemafleider

PSV kreeg vanavond een herkansing kreeg om een nieuw record te breken. Die van langst ongeslagen ploeg in het Nederlands betaalde voetbal. Maar ook die historische statistiek is Bosz en zijn ploeg niet gegund. Dit terwijl zijn team de bekerkraker in de Kuip goeddeels domineerde. Bakayoko kreeg een kans na een foute aanname van doelman Justin Bijlow. Guus Til was later heel dichtbij met een kopbal op de paal. Dit keer stond specialist Luuk de Jong er als bliksemafleider.

Luuk de Jong (PSV) kon het verschil vanavond niet maken

Na waarschuwingen van Hancko en Paixão was het Quinten Timber die met een verraderlijk harde schuiver voor de 1-0 zorgde. Daarna was het weer ex-Feyenoorder Guus Til die dichtbij een doelpunt was. Oog in oog met Bijlow faalde hij wederom. Opnieuw was er een heldenrol voor de Feyenoord-keeper in helft twee na een inzet van Bakayoko. Hancko hielp een handje toen Til het in de rebound probeerde.

Verrassende finalist

In het restant van de tweede vijfenveertig minuten had Mats Wieffer voor de bevrijdende 2-0 kunnen zorgen. Die bleef uit, maar de aanvallende wissels van Bosz wisten ook niet meer echt heel gevaarlijk te worden. Na een uitgesmeerde zes minuten blessuretijd was de eerste nederlaag voor PSV dit seizoen in een officiële wedstrijd een feit. Het zal nu nog strijden om de landstitel en de Champions League. Hoewel de KNVB Beker niet de meest prestigieuze prijs is, is er een nieuwe tik voor Bosz. Is zijn onaantastbaar lijkende voetbalcode dan toch ergens gekraakt?
Deze keer kon ook niet worden teruggevallen op het spelen onder erbarmelijke omstandigheden. De Kuip leverde weer eens biljartlaken van een veld af. Een andere verklaring ligt ten grondslag aan de nederlaag, van het verder wel veel kansen creërende PSV. Is het ontbreken van de geblesseerde Joey Veerman dan inderdaad zo zwaarwegend?

De diepgaandere analyses ten spijt, feit is dat Feyenoord verder bekert. Het weet al dat het tegen AZ speelt. En daarmee kent het Bekertoernooi sowieso wel een verrassende finalist. Het zijn immers NEC, ADO, FC Groningen, Fortuna, Hercules, Cambuur en Vitesse die de andere overgebleven ploegen zijn.