CL | Internazionale wint opnieuw van AC Milan en staat in eerste Champions League-finale sinds 2010

Menno Waebeke

Geupdate 17/05/2023 om 11:26 GMT+2

Internazionale heeft zich dinsdagavond met een 1-0-overwinning op AC Milan geplaatst voor de finale van de Champions League. De ploeg van Denzel Dumfries verdedigde in Milaan een 2-0-voorsprong, maar zag die eigenlijk nooit echt in gevaar komen. Inter kwam een kwartier voor tijd op voorsprong door een doelpunt van Lautaro Martínez en gaat de finale spelen tegen Manchester City of Real Madrid.

Internazionale kwam als winnaar uit de strijd tegen stadsgenoot AC Milan.

Internazionale was in de eerste halve finale, door doelpunten van Edin Džeko en Henrikh Mkhitaryan, met 2-0 te sterk voor stadsgenoot AC Milan en had daardoor in de return een uitstekende uitgangspositie om de Champions League-finale te bereiken. In de eerste helft kwam AC Milan, dat op papier uit speelde, gevaarlijk uit de startblokken. Theo Hernández schoot hard over het doel van Inter-doelman André Onana.
Na ruim tien minuten spelen had AC Milan op voorsprong moeten komen, maar een opgelegde kans via de linkerkant was niet besteed aan Brahim Díaz. De Spaanse middenvelder kon vrij inschieten vanaf een meter of elf, maar zag zijn inzet gekeerd worden door een snel reagerende Onana.

Harde wedstrijd

Aan de andere kant was ook Internazionale voor het eerst gevaarlijk, maar de Franse sluitpost Mike Maignan was alert op pogingen van Nicolò Barella en Džeko. In het restant van de eerste helft kwam de thuisploeg, met Denzel Dumfries in de basis, nauwelijks in de problemen en dus werd er met de brilstand op het bord gerust.
Net als in het eerste duel bleef het sprankelende voetbal tussen de twee Italiaanse grootmachten uit in de eerste helft, maar zonder passie was de strijd allerminst. In de eerste 45 minuten werden liefst 22 overtredingen gemaakt en dat was een seizoensrecord in de Champions League.

Lautaro laat Curva Nord juichen

In het begin van de tweede helft leek het geloof bij AC Milan langzaam weg te vloeien. Ze kwamen nauwelijks nog aan het doel van Onana en tot een kwartier voor tijd waren er eigenlijk nauwelijks hoogtepunten te melden. Een duikvlucht van Dumfries over de boarding was het meest noemenswaardige moment.
Na 74 minuten spelen werd de spanning helemaal uit de wedstrijd gehaald toen Lautaro Martínez zijn Inter definitief naar de finale schoot. De Argentijnse aanvaller kreeg de bal mee van invaller Romelu Lukaku en rondde hard door benen van Maignan af. AC Milan gooide daarna definitief de handdoek in de ring en de stadsgenoot kon de wedstrijd rustig uitspelen.
Na slechts drie minuten extra tijd vond de Franse scheidsrechter Clément Turpin het genoeg en dat betekent dat Internazionale voor het eerst sinds 2010 weer eens in de finale staat van de Champions League. Destijds werd de cup met de grote oren onder trainer José Mourinho ook daadwerkelijk mee naar Milaan genomen na een 2-0-overwinning op Bayern München.