Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

CL | Pep Guardiola bewerkstelligt voetbaldroom – City wint ten koste van Inter voor het eerst de Champions League

Douwe de Vries

Geupdate 10/06/2023 om 23:38 GMT+2

In een matige Champions League-finale heeft Manchester City eindelijk beslag gelegd op de felbegeerde trofee. Het team van topcoach Pep Guardiola wist in het Atatürk Olimpiyat nauwelijks te imponeren met het alom bejubelde combinatiespel. Uitgerekend stille kracht van The Citizens Rodrigo Hernández werd tegen Internazionale de matchwinner met een bekeken schuiver: 1-0.

Rodri schiet Manchester City naar de Champions League-winst

Foto: SID

Vanaf zijn aanstelling in 2016 won Pep Guardiola de ene na de andere Engelse prijs met Manchester City. Maar telkens ontbrak die ultieme, internationale voetbaltrofee: de Champions League. De sjeiks hadden de ex-trainer van FC Barcelona en Bayern München zes jaar geleden aangesteld met het idee eindelijk het kampioenenbal te winnen.
Het dichtst bij was City vervolgens in 2021. De Engelse finale tegen Chelsea ging met 1-0 verloren. Daarvoor strandden TheCitizens telkens vlak voor de eindstrijd. In het seizoen 2021-2022 ging het nog mis in de halve finale tegen Real Madrid. Vanavond werd de ultieme voetbaldroom dan eindelijk bewerkstelligd in een matte finale tegen Inter.

Treble


Het werd een obsessie en voetbalvloek tegelijkertijd. Voor City was Champions League-winst dus het ultieme doel na de vele geïnvesteerde miljarden uit de Arabische Emiraten. Guardiola, anderzijds, wilde bewijzen de prijs ook te kunnen winnen met een ander team dan Barcelona. Dat is hem nu dus gelukt.
Daarmee mag de Spanjaard zich scharen onder een uniek rijtje trainers dat met twee verschillende clubs de Champions League heeft gewonnen. Ook is het hem als een van de weinigen gegeven de treble te pakken met twee verschillende teams (Barcelona in 2009).
Statistisch gezien sluipt Guardiola steeds iets verder richting Sir Alex Ferguson die de meeste voetbaltrofeeën als coach won. Er kunnen in ieder geval nog heel wat prijzen aan het palmares worden toegevoegd, in de nu nog actieve loopbaan van de Spanjaard.

Fraudesluimer

Naast alle mooie ‘treble-vooruitzichten’ is er de laatste weken ook veel gesproken over de fraudesluimer die rondom City hangt. 115 beschuldigingen liggen er aan het adres. Onder andere het niet naleven van de financiële regels zou City, in theorie, degradatie kunnen opleveren. Hoeveel waard is dan zo’n gewonnen Champions League-titel? Worden alle miljardeninvesteringen ineens tenietgedaan?
Het kan nog jaren duren voordat de club uit Oost-Manchester juridische duidelijkheid heeft. De voetbalclub City staat wat dat betreft op de rand van de afgrond. De sjeiks zullen, wanneer het daadwerkelijk misgaat, met hun geldboedel opzoek gaan naar een nieuw (voetbal)speeltje. Dat dit soort bestuurlijke en financiële perikelen op de achtergrond spelen was gedurende de wedstrijd in ieder geval niet duidelijk te merken.

Stug

Manchester City wist zich namelijk in de openingsfase van de wedstrijd nog onder de hoge druk van Inter uit te spelen. Haaland stond na drie minuten oog-in-oog met doelman André Onana. Het schot zeilde over en was bovendien in buitenspelpositie. De volgende mogelijkheid voor City was groter en in niet-buitenspelpositie. Bernando Silva krulde zijn schot net voorlangs.
Inter ging feller en stugger verdedigen waardoor City er even niet uitkwam. Vrijwel uit het niets kwam er wederom een één-op-één-moment tussen Haaland en Onana na een heerlijke pass van De Bruyne. Dit keer stond de Kameroense sluitpost goed opgesteld om het schot te keren. Aangever van de kans De Bruyne moest niet veel later het veld verlaten met een hamstringblessure.
In de matige eerste helft bleef Inter stug en kwam het eigenlijk tot geen enkele echt uitgespeelde kans. Of het moet de vreemd ontstane mogelijkheid van afstand zijn geweest, nadat Stones de bal in de schoenen van Barella schoof. De Italiaanse middenvelder probeerde van zo’n 40 meter de bal in open doel te krijgen toen City-doelman Ederson uit positie stond. De poging verdween ruim naast.

Ontregelen

In de tweede helft wist Inter met slim positiespel zonder bal de aanvalsmachine van City weer te ontregelen. Met een blok van zo’n acht man bleven de Italianen achterin staan. De ploeg van Pep Guardiola wist daarnaast geen tempo te maken en moest blijven oppassen voor een kans van de Nerazzurri. Die kwam er ook na een inschattingsfout van Akanji. Opeens stond Martínez alleen tegenover Ederson.
De Braziliaanse doelman moest voor het eerst echt handelend optreden. City speelde duidelijk vol met spanning in hoofd en benen. Na het gevaarlijke Inter-moment wekten de spelers van Guardiola wederom de indruk met te veel aanwijzingen in de kop te zijn geprent. Ofwel: de ploeg speelde allesbehalve vrijuit.

Rodri scoort

Het was wachten op het ene moment. Niet op een sublieme aanval, zoals City dit seizoen vaak heeft laten zien, maar op een moment met fortuin. Dat kwam er na 68 minuten. De stille middenveldkracht van The Citizens Rodrigo Hernández (alias Rodri) wist een afvallende bal heerlijk in de rechterhoek te sturen. Eindelijk ontbrandde de Champions League-finale toen Inter wel moest komen. Tweemaal wist Dimarco met de kop niet de 1-1 te maken. Ook zijn schot van dichtbij verdween in de scrimmage.
Inter moest op zoek naar een tweede mirakelmoment. Dat kwam er vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd. Het werd echter miraculeus voor City. Een kopbal van Lukaku werd van dichtbij gered door Ederson. In de rebound viel de bal vervolgens weer verkeerd voor Inter. Er volgden nog twee zeer hachelijke momenten. Eerst zeilde een halve volley van D'Ambrosio naast. In de werkelijk allerlaatste minuut van de blessuretijd redde Ederson op een kopbal uit een corner.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie