Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Champions League | In reclame voor het voetbal wint Barcelona van Napoli en gaat naar kwartfinale

Douwe de Vries

Geupdate 12/03/2024 om 23:17 GMT+1

In een heerlijke wedstrijd heeft FC Barcelona zich geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. De return tegen Napoli werd met 3-1 gewonnen, maar dat had net zo goed andersom kunnen zijn gezien de vele kansen voor beide doelen. Voor de thuisploeg waren López, Cancelo en Lewandowski trefzeker. Voor Napoli scoorde Amir Rrahmani.

Robert Lewandowski besliste voor FC Barcelona de wedstrijd met zijn 3-1

Foto: Getty Images

Wanneer laat Barcelona weer ‘het echte’ Barcelona zien? Dus: met constante driehoekjes, individuele klasse en passie. Het handelsmerk van de Catalanen toen de FC nog echt een Europese voetbalgrootmacht was. Die vraag werd vanavond in het Estadi Olímpic Lluís Companys nogal beantwoord. Het Barça zoals we dat kennen van zo’n tien-twaalf jaar geleden werd, zeker in de eerste helft, weer even laten zien. Xavi zal genoegzaam hebben gekeken naar -ongeveer- het spel waar hij zelf ooit zo’n furore mee maakte.

Vloeken in de Catlaanse kerk

Hoewel er in de return tegen Napoli dus ook andere elementen werden toegevoegd. Namelijk strijd, wilskracht en… Gokken op de counter. Het is misschien vloeken in de Catalaanse kerk. Maar de Italianen werden soms toch echt met ‘eigen wapens’ bestreden. Barça-Catenaccio. Na zo’n snelle omschakeling op de linkerflank kon de uitblinkende Raphinha voorgeven. De bal werd slim laten lopen door Robert Lewandowski en vervolgens was het Fermín López die hard kon binnenschuiven. Het pas 20-jarige talent staat symbool voor de nieuwe Spaanse topgeneratie die eraan zit te komen. Denk daarnaast maar aan de 16(!)-jarige Lamine Yamal en 17(!)-jarige Pau Cubarsi. Hiermee heeft Barcelona ook weer het imago dat het de kans geeft aan de jeugd. De laatste seizoenen kocht het vooral veel (reeds gearriveerde vedetten) en kreeg het een beetje de status van aartsrivaal Real Madrid. Kopen om het kopen en de eigen jeugdopleiding verkwanselend.
Napoli had na de dreun van 1-0 nauwelijks tijd om op adem te komen. Twee minuten na de openingstreffer was er weer zo’n fraaie uitbraak. Ditmaal via Lamine Yamal. Zijn voorzet werd door Raphinha op de paal geschoten, linksback João Cancelo was er snel bij om de rebound binnen te schieten. Maar wie dacht dat Napoli zich gewonnen zou geven, had het flink mis. Al voor de openingstreffer was het gevaarlijk via topspits Victor Osimhen. De Nigeriaan werd overigens steeds goed buitenspel gezet. Uitgerekend de Albanese verdediger Amir Rrahmani zorgde ervoor dat de spanning weer helemaal terugkwam in de reclame voor het voetbal. Zijn schot was beheerst op aangeven van Matteo Politano. 2-1 en daarmee was de kous nog lang niet af.


Het was aan doelman Ter Stegen te danken dat de tweeluikgelijkmaker niet viel nog voor de pauze. Een onvervalste ‘Glanzparade’ had de Duitser in petto op een kopbal van Mário Rui. In de tweede helft bleef het momentum in handen van de Italiaanse nummer zeven. Kvitsja Kvaratsjchelia was in de 47e minuut dichtbij met een fraaie krulpoging. Barcelona, zonder de geblesseerde Frenkie de Jong, werd het opbouwen onmogelijk gemaakt. Napoli stond goed gegroepeerd en durfde hoog op het veld druk te zetten. De thuisploeg moest dan maar weer onnatuurlijk gaan Catenaccio’en.
picture

Coach Xavi houdt zich op een Champions League-zege

Foto: Getty Images

Grootmachten

Middels deze voetbalmethode kreeg Barcelona wat mogelijkheden. Maar de grootste kansen bleven voor Napoli. Af en toe met meer geluk dan wijsheid bleef de ploeg van Xavi op de been. Met veel standaardsituatiegeluk leek Barcelona zelfs op 3-1 te komen. De uiteindelijke inzet van Yamal bleek in buitenspelpositie te zijn geweest. De verdiende 2-2 voor Napoli leek er dan toch te komen via invaller Jesper Lindstrøm. Bij zijn kopbal kon Ter Stegen slechts genageld staan kijken. Millimeterwerk was de naast verdwijnende koppoging.
Een ouderwetse, echte Barcelona-oprisping zorgde voor 3-1 en de beslissing. Zaalvoetbal-achtig was de treffer zoals die als zo vaak in Camp Nou te bewonderen was. Na een tika taka-combinatie tussen Sergio Roberto en İlkay Gündoğan kon Lewandowski simpel afronden. Zinderende minuten hadden nog kunnen plaatsvinden, maar Napoli trof de lat.
Eindelijk staan de Catalanen weer eens in de kwartfinale van de Champions League. Aan de hand van een nieuwe generatie en een nieuw uitgevoerde tactiek. Grootmachten blijken dus toch echt grootmachten.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie