Champions League | Real Madrid wint thriller na bizarre strafschoppenreeks, City kan prolongatiedroom vergeten

Douwe de Vries

Geupdate 18/04/2024 om 16:14 GMT+2

Na een ouderwetse thriller van jewelste is Real Madrid doorgestoten naar de halve finales van de Champions League. In de eerste helft kwam het op voorsprong via Rodrygo. De zeer verdiende gelijkmaker werd gescoord door Kevin De Bruyne in de 75e minuut. City leek vervolgens Real bij de keel vast te hebben, maar de beslissing moest na in totaal 210 minuten voetballen vanaf de stip worden gebracht.

Real Madrid viert de gewonnen strafschoppenreeks

Kon het nog beter dan vorige week? Toen trakteerden zowel Bayern, Arsenal, City en Real Madrid de voetballiefhebbers op duels om de vingers bij af te likken. Met name de 3-3 in Madrid was, zonder overdrijven, een wedstrijd om niet snel te vergeten. Deze pot behoort misschien wel tot een klassieker uit de recente voetbalgeschiedenis. Ook Arsenal en Bayern maakten er een spektakelstuk van: in het Emirates Stadium werd het 2-2. De returns vanavond waren misschien wat ‘uitgekookter’. Hoewel er aan vermaak geen gebrek was. Beter gezegd: doordacht voetbal werd tentoongespreid in de Allianz Arena en het Etihad Stadium.
Veel kenners zijn het er over eens: Real Madrid tegen Manchester City is de nieuwe Europese voetbalklassieker. Bij deze twee teams lopen simpelweg de huidige, beste spelers ter wereld rond. Vorig jaar liet City in de onderlinge confrontatie geen spaan heel van Real.

'Omschakelingval'

Vorige week ging het heerlijke treffen dus gelijkop: resulterend in 3-3. In eigen stadion met dit keer Kevin De Bruyne beschikbaar, dacht City de klus te kunnen klaren. Inderdaad: niet gemakkelijk te klaren, maar alle seinen stonden toch wel op groen vooraf voor de huidig Bekerhouder. Niet voor het eerst in Europees verband trapte de tegenstander in de ‘omschakelingval’ van Madrid. De specialiteit van het huis is het natuurlijk: gegroepeerd staan wanneer de tegenstander opbouwt, afwachten en effectief toeslaan. In de eerste helft wist City geen raad met deze ‘omschakelingval’.
Vinícius Junior gaf perfect voor op Rodrygo na een counter, die werd opgezet via Jude Bellingham. Na de 0-1 veranderde City wat aan de speelstijl zodat het dominant was in balbezit. Real bleef loeren op de counter, maar met veel minder succes dan in het eerste kwart. Via die Guardiola-manier kwam het tot voldoende kansen om 1-1 te maken nog voor de pauze. Die bevrijdende gelijkmaker viel pas in de 75e minuut: op alle mogelijke manieren leek Real te kunnen overleven. Maar een inschattingsfout van Rüdiger maakte dat de bal voor de voeten van Kevin De Bruyne belandde.

Surrealistische situaties

De weer aanwezige Belg faalde niet en de tweeluikgelijkmaker gaf City hernieuwde energie. Speciale aandacht ook voor de ingevallen Jérémy Doku. Met hem in de ploeg waren aanvallen een stuk dreigender. Dat gecombineerd met weer wat slimme positiewisselingen van Guardiola. Makkelijk hadden The Citizens het duel kunnen beslissen in de reguliere speeltijd. Via De Bruyne en Doku was City heel dichtbij. Hun schoten misten net wat precisie.
In de verlenging die daarop volgde waren er toch wel surrealistische situaties. De gehele dertig minuten speelde zich goeddels af op de helft van Real. Spelers van De Koninklijke leken stuk voor stuk om te vallen. Antonio Rüdiger had wonderwel de grootste kans van de extra tijd: in de 105e minuut schoot hij rakelings over. Een wat onbeholpen verdediger in doelrijke positie. Zo kan je het het beste omschrijven.

Bizarre strafschoppenreeks

In de tweede helft van de verlenging waren ook bij City alle krachten op. Real was allang blij dat het op penalty’s uit zou draaien. Hoewel: doelman Ederson had al geen penalty meer gestopt sinds 2021. Uitgerekend de penalty van Luka Modrić werd gekeerd. Ontroostbaar was de Kroaat, die waarschijnlijk zijn laatste Europese wedstrijd voor Real heeft gespeeld. Maar doelman Andriy Lunin wist de pingels van Silva en Kovacic te stoppen. Het voordeel was voor Real nadat Bellingham en Lucas raakschoten. Phil Foden liet zien hoe een strafschop wel te nemen en hield City in leven.

Uitgerekend keeper Ederson hield de droom levend voor de Engelsen. Maar Antonio Rüdiger verzilverde het Madrileense matchpoint: hij schoot raak voor de beslissende 3-4 in de reeks. De prolongatiedroom van Guardiola is voorbij. Real mag weer eens hopen op de prijs die bij hun clubcultuur hoort.