Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Champions League | Voetbaldroom PSV eindigt in Signal Iduna Park: Dortmund beslist tweeluik met 2-0 zege

Douwe de Vries

Geupdate 13/03/2024 om 23:25 GMT+1

PSV is uitgeschakeld in de achtste finale van de Champions League. In een ongelukkig duel werd met 2-0 verloren van Borussia Dortmund. Na drie minuten al scoorde Jadon Sancho. Diep in de blessuretijd maakte Marco Reus de allesbeslissende 2-0. Daarvoor had Luuk de Jong een reuzenkans om er een verlenging uit te slepen.

PSV verloor met 2-0 van Dortmund: Luuk de Jong baalt

Foto: Getty Images

Een wervelstorm. Ja. Dat kon absoluut verwacht worden, tijdens de voor het Nederlands voetbal belangrijkste avond sinds tijden. Maar dat Dortmund -natuurlijk aangevoerd door Die Gelbe Wand- PSV in de openingsfase zo ondersteboven zou spelen… Nee. Dat lag toch ook echt niet in de lijn der verwachting. Het voelde op een manier ook onnatuurlijk. De normaal zo dominante ploeg van Peter Bosz naar adem zien happen. Maar Vollgasfussbal blijkt toch echt een van origine Duitse uitvinding te zijn. Die zijn oer oorsprong vindt in het Signal Iduna Park. Tijdens de Jürgen Klopp-jaren uiteraard.
‘Imitator’ PSV was toch echt van plan hetzelfde spel te spelen. Maar zeker in het eerste kwartier werden de Eindhovenaren compleet overlopen. Na slordig uitverdedigen van Bakayoko kreeg Ian Maatsen na nog geen 120 seconden spelen meteen een grote kans. Walter Benítez wist deze inzet nog ternauwernood te keren. Alsnog werd het ‘Vollgas-begin’ van Dortmund niet veel later beloond met de 1-0. De van Manchester United teruggekeerde Jadon Sancho loste een doordacht schuifschot. Benítez kwam letterlijk een keepershandschoenlengte te kort om 1-0 te voorkomen.

Oude voetbaltijden

Even waanden de Dortmund-fans zich weer in oude voetbaltijden. De geest en filosofie van Klopp waren in de eerste helft weer eens de maat der dingen. Overal was PSV een stapje te laat. Daarnaast had Dortmund een statistiek in handen, die de Eindhovenaren normaal zo graag in handen willen hebben: een fikse meerderheid in het percentage balbezit. Alles leek op zijn plek te vallen voor de onder het vergrootglas liggende coach Edin Terzić. Al langere tijd wordt gespeculeerd over het vertrek van de Dortmund-Kroaat. Bondscoach van Duitsland Julian Nagelsmann staat nadrukkelijk in de picture om na het EK trainer te worden in het Ruhrgebied.

Een andere, zeer opvallende, naam zoemde deze week rondom Dortmund. Sven Mislintat. De bij Ajax in opspraak geraakte Duitser zou in beeld zijn om terug te keren bij zijn oude club. De Kroatische coach wilde tegenover RTL niet reageren op deze geruchten. “Ik praat niet graag over geruchten. Ik ben een coach, geen journalist. Het is jullie baan om over geruchten te praten, maar om het beste uit het team te halen. Daar wil ik me ook op focussen, zeker omdat er een hele belangrijke wedstrijd in de Champions League te wachten staat."


Het was Terzić zeker gelukt om zijn ploeg volledig op deze pot te laten focussen. Na de openingstreffer bleef Dortmund vaak levensgevaarlijk. Mede aan de hand van de wederom flitsende Donyell Malen. Een tussenstand van 2, 3-0 was logisch geweest. Hoewel PSV in de laatste fase van de eerste helft zich wel iets meer onder de druk wist uit te voetballen.

'Kleedkamergenialiteit'

De in de Eredivisie vaak tentoongespreide ‘kleedkamergenialiteit’ van Bosz had ook internationaal zijn effect. Door enkele doordachte, tactische wijzigingen kwam PSV weer eens veel beter voor de dag in helft twee. Hirving Lozano loste het kiezelharde startsein met een schot op de paal in de 53e minuut. Nog geen minuut later had keeper Gregor Kobel het antwoord op een inzet van Jordan Teze in de korte hoek. In ieder geval begon het treffen weer een beetje te lijken op de confrontatie in Eindhoven. Toen de twee ploegen nagenoeg gelijkwaardig aan elkaar waren.
Niclas Fullkrug had na een goed uur spelen dan weer een grote kans voor Dortmund. Opnieuw had de sterk keepende Benítez het antwoord. In het laatste kwart van de partij kwam natuurlijk een verwacht scenario uit: PSV moest constant komen, Dortmund kon hopen op een flitsende counter met Fullkrug, Malen en Sancho. Daarnaast werd de beste PSV-speler van de laatste tijd, Joey Veerman, buitengewoon goed bewaakt. De Volendammer kwam er vanavond niet aan te pas om dat ene beslissende passje te geven. Er natuurlijk rekening mee houdend dat hij niet helemaal okselfris was. Dan moest PSV het gevaar maar vinden via de zijkanten. Met nog twintig minuten te spelen redde Kobel fraai op een wegdraaipoging van Bakayoko. PSV putte hoop. Dortmund raakte enigszins in paniek.

Het moment van de avond

Die paniek leek volledig verstomd te kunnen worden, toen Niclas Fullkrug raak schoot na een perfect aangesneden vrije trap. Millimeters stond hij volgens de UEFA-software buitenspel. Maar ‘No Goal’ is ‘No Goal’ in het VAR-tijdperk. PSV bleef wonderwel leven en kreeg meteen ook een goede kans op 1-1: Lozano ging voor eigen succes. De niet-fitte Veerman werd voor de laatste tien minuten gewisseld voor Ricardo Pepi. Samen met De Jong het nieuwe motorblok voorin vormend.
Het aller-, allerlaatste slotoffensief van PSV begon met een goede poging van Jordan Teze. De rechtsback weet hoe het is om Champions League-doelpunten in extremis te maken. Nu scheerde de bal net voorlangs.

Het moment van de avond had voor Luuk de Jong kunnen zijn. Oog in oog met Kobel schoot hij maar net over, nadat Teze de bal knap bij de spits had gebracht. Daarna was het aan de overkant wel raak. Na een inschattingsfout van Bakayoko op een lange bal kon Marco Reus op het doel aflopen voor 2-0. Geen kwartfinale Champions League voor PSV na 17 jaar. Gezien het overrompelende Dortmund van de eerste helft is het misschien niet helemaal onverdiend.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie