Toon alles

Conference League | Europees avontuur AZ voorbij – Legia Warschau klopt tien man uit Alkmaar

Matthijs Klerkx

Geupdate 14/12/2023 om 21:29 GMT+1

AZ Alkmaar ligt uit de Conference League. De halvefinalist van vorig seizoen verloor in een rechtstreeks duel om plaatsing voor de knock-outfase van Legia Warschau. In Polen werd het 2-0 voor de thuisploeg, waar AZ de wedstrijd eindigde met tien man na een rode kaart van aanvoerder Bruno Martins Indi.

De rode kaart voor Bruno Martins Indi bracht AZ op de rand van de afgrond

Voor AZ was er nog een laatste sprankeltje hoop in de groepsfase van de Conference League 2023/2024. Nadat twee weken geleden thuis werd gewonnen van Zrinjski Mostar, stond de ploeg uit Alkmaar op 6 punten uit 5 wedstrijden.
Dat waren er 3 minder dan tegenstander Legia Warschau. De Polen hadden op bezoek in Alkmaar echter wel met 1-0 klop gehad en mocht AZ uit in Warschau opnieuw winnen, zouden beide ploegen op 9 punten eindigen en gaf het onderling resultaat doorslag.
De halvefinalist van de Conference League van vorig seizoen zou dan doorgaan naar de volgende ronde, waar een afvallende nummer drie uit een Europa League-poule geloot zou worden.

Bepalend geluk

De start van de wedstrijd werd enkele minuten uitgesteld nadat er in het stadion van de thuisploeg een enorme rookontwikkeling was als gevolg van de pyro-actie van de supporters van Legia. Na twintig minuten die niet echt bol stonden van voetbal met inspiratie kwam er voor AZ een eerste kans; een afstandsschot met links van Jordy Clasie stuitte op de keeper.
In een verder weinig inspirerende wedstrijd was er na ruim een half uur als een donderslag bij heldere hemel de voorsprong voor de thuisclub. De voorzet van Josué werd bij de tweede paal ietwat onhandig, maar wel trefzeker binnen gelopen door linksback Yuri Ribeiro. Het zorgde voor de 1-0 stand bij de theepauze.

Deksel op de neus

Vijf minuten na rust was er de eerste mogelijkheid voor AZ om de stand gelijk te trekken. De voorzet van David Møller Wolfe werd echter niet afgemaakt door een van zijn ploeggenoten. De bezoekers konden vervolgens met tien man verder nadat aanvoerder Bruno Martins Indi van het veld werd gestuurd met een rode kaart na een twijfelachtige charge op Legia-captain Josué.
Met tien man kon AZ geen potten meer breken. In de 81ste minuut gooide Blaž Kramer na opnieuw een puike voorzet van Josué de wedstrijd in het slot. Het Europese avontuur van de Alkmaarders was daarmee al voor de Kerst afgelopen.