Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EL | Feyenoord dankzij mooie treffer Mats Wieffer langs AS Roma in heenwedstrijd kwartfinale

Matthijs Klerkx

Geupdate 13/04/2023 om 23:17 GMT+2

Feyenoord heeft de eerste van twee wedstrijden in de kwartfinale van de Europa League gewonnen van AS Roma. In de Kuip werd het 1-0 dankzij een treffer van Mats Wieffer. De Romeinen zagen bovendien met Tammy Abraham en Paulo Dybala twee belangrijke spelers geblesseerd uitvallen. Volgende week donderdag vindt de return plaats in het Stadio Olimpico.

Mats Wieffer na zijn 1-0 tegen AS Roma

Foto: Eurosport

De tweede donderdag van april was een belangrijke in Rotterdam en omstreken. De Kuip vormde het decor voor wat weer een inspirerende avond Europees voetbal moest worden. Feyenoord wist zich als koploper in de Eredivisie gesterkt met een goede vorm, maar kreeg met AS Roma de nummer drie van de Serie A op bezoek. In de wetenschap dat de nummers 1, 4 en 5 van die competitie naar blijkt gaan uitmaken wie een finaleplek in de Champions League pakt, was de ploeg van succestrainer José Mourinho een taaie klant.
Dus gingen de Rotterdammers, met de onophoudelijke steun van het beruchte Legioen, de eerste minuten voluit. Veel vroeg druk zetten leverde echter niets op voor de thuisploeg, waarna de rust wat wederkeerde. Deze hield op toen Mats Wieffer de gevaarlijkste AS Roma-speler Paulo Dybala neerhaalde en geel kreeg. 'La Joya' maakte vervolgens echter niets van de vrije trap op een prima plek en droop even later geblesseerd af. De Argentijn werd vervangen door Stephan El Shaarawy.

Feyenoord loert, Roma krijgt

In het tweede deel van de eerste helft probeerden de thuislieden hun Italiaanse gasten te bestoken. Sebastian Szymański en Lutsharel Geertruida kwamen niet verder dan wat mindere pogingen, waarna de Pool ook nog eens geel pakte voor een lelijke overtreding op El Shaarawy. Een schot van Szymański even later ging ook niet op doel en het leek 0-0 bij de thee te worden.
Daar dacht scheidsrechter José Sánchez Martínez anders over. Een corner van de Italianen kwam min of meer per ongeluk op de linkerarm van Wieffer terecht, die eigenlijk geen kant op kon en zijn arm ook nog eens langs het lichaam hield. De Spanjaard floot voor een strafschop, kreeg van de VAR te horen dat zijn beslissing juist was en zo mocht Lorenzo Pellegrini aanleggen voor de 0-1. De aanvoerder van de Romeinen trof echter de paal, de Kuip maakte kabaal tot aan het rustsignaal.
picture

Lorenzo Pellegrini trof de paal vanaf de penaltystip

Foto: Getty Images

Rug tegen de Romeinse muur

Zoals vaker in belangrijke wedstrijden speelde Mourinho met de verdediging diep ingezakt. Dat recept was immers ook succesvol geweest tijdens het treffen tussen dezelfde clubs in de Conference League-finale van afgelopen seizoen. Wat Feyenoord destijds niet lukte - op voorsprong komen - was deze keer echter anders dan bijna een jaar terug.
Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü stuurde Oussama Idrissi zijn geliefde linkerhoek in. De Sevilla-huurling ging Roma-rechtsback Nicola Zalewski aan de buitenkant voorbij, zette vanaf de achterlijn hoog voor en waar iedereen dacht dat het gevaar voorbij leek, liep Wieffer met zijn rechterbeen tegen de voorzet aan, van net buiten het strafschopgebied. Zijn volley stuiterde richting de verre hoek, waarbij Alireza Jahanbakhsh nog trachtte de bal van richting te veranderen. De Iraniër slaagde niet in zijn opzet, het veranderde niets aan de uitkomst: 1-0 voor de thuisploeg.

Eerste klap

Kort daarna een volgende fysieke tegenvaller voor de Romeinen: spits Tammy Abraham moest het veld verlaten met een schouderblessure, de Brit werd vervangen door de sinds zijn transfer van Torino in vreselijke vorm verkerende Andrea Belotti. 'Il Gallo' kon met zijn typisch Italiaanse werkvoetbal geen potten breken tegen het verdedigingsduo van de Rotterdammers.
Toch was er in de 63ste minuut nog een benauwd moment voor Feyenoord, toen bij een corner een scrimmage ontstond, de bal na wat hotsen en knotsen bijna over de achterlijn verdween en daar Idrissi op de perfecte plek stond voor heel Rotterdam en omstreken. Vanaf dat moment nam de druk van Feyenoord weer toe, kreeg het kansen via Kökçü en invaller Igor Paixão en leek het niet meer in de problemen te komen.
Ook een schot van Georginio Wijnaldum dat rakelings langs ging kon daar niets meer aan veranderen. De oud-speler van Feyenoord kwam er tijdens de rust in, alleen kon ook zijn stempel niet drukken op het Romeinse spel. Op die manier kon de van een blessure teruggekeerde Justin Bijlow weer hervatten met het houden van de nul. Een belangrijke overwinning voor Feyenoord, dat volgende week donderdag op bezoek mag in het Stadio Olimpico.

Overige uitslagen

Om 21.00 uur werden er nog drie andere heenwedstrijden gespeeld in de kwartfinales van de Europa League. De uitslagen waren als volgt:
Bayer Leverkusen 1-1 Union Sint-Gillis
Juventus 1-0 Sporting Clube de Portugal
Manchester United 2-2 Sevilla

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van schaatsen tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie